İstihdam teşviki çözüm sürecine katkı sağlar

Ülkemiz, geçmişte yaşadıklarından elde ettiği acı deneyimler ile siyasilerimizin sağduyulu yaklaşımlarının birleşimiyle çok yol kat etti. Çözüm süreci ile yıllardır Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşanan sıkıntılar sona erecek. Bunun da beraberinde bölgede ciddi bir ekonomik kalkınma ve yatırım rüzgarı yaratması bekleniyor.

Her ne kadar devletin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine çok büyük yatırımları olsa da özel sektör yatırımlarının istenen düzeyde olmaması bu bölgelerde yüksek işsizliklere neden olmuştur. Yani, bu bölgelerdeki en önemli sorunlardan birisi ciddi istihdam sorunudur.

Uzun bir süredir sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gayretleriyle çözüm sürecinde belli bir noktaya gelindi. Çözüm sürecinin sonunda vatandaşlarımız huzur ve refah içinde birlik sağlayacaklar.

Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu AK Parti’nin grup toplantısında yeni bir çalışmanın olduğunu belirterek önümüzdeki günlerde istihdam paketini açıklayacağını duyurdu.

Söz konusu haber herkesi ümitlendirdi ve mutlu etti. Buna göre özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yatırımlar teşvik edilecek. Bölgede artacak özel sektör yatırımları ile de istihdamın önü açılarak bölgedeki işsizliğin azaltılmasına ciddi katkı sağlayacak.

Yeni pakette büyük sanayi yatırımları teşvik edilecek ve imalat sanayini güçlendirecek finansman desteği sağlanacak. Yatırım ve üretimi desteklemek amacıyla istihdam teşviki sağlanarak maliyetler düşürülerek daha kolay yatırım yapma fırsatı sağlanacaktır.

Özellikle Kalkınma Bakanlığı’nın talepleri doğrultusunda kamu bankalarının Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki işletmelere daha fazla kaynak sağlaması üzerinde duruluyor.

Teşvik sade ve anlaşılır olmalı

Bugüne kadar çıkarılan teşviklerin uygulama zorlukları dikkate alındığında, sade, anlaşılır ve uygulaması kolay bir teşvik getirilmelidir. Yani, bürokratik ağırlığı olan teşvik düzenlemeleri işverenler tarafından uygulanmıyor ve kabul görmüyor. Bu da teşviklerden istenen faydanın sağlanmasını önlüyor.

Yine kadın ve genç istihdamının bölge ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar dikkate alınarak bu yönde de pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır. Özellikle kadınların istihdama dahil edilmesiyle ilgili olarak yapılacak düzenlemelerin çok önemli olduğunu belirtmeliyiz.

2023 planlamasında, daha güçlü bir Türkiye’nin planları çizilirken, uluslararası piyasada, Türkiye’nin rekabet edebilir bir ülke olmasının sağlanması çok önemli. Bununla birlikte, AK Parti bunu çalışan ücretlerinin düşürülmesi ile değil; ücretlerin üstündeki maliyetlerin en aza indirilmesi ile sağlamak istiyor.

Açıklanacak destek paketi ile amaç, küresel ekonomi kaynaklı piyasalardaki dalgalanmaya karşı ekonomiye büyüme ivmesi kazandırmak olacaktır.

Bu kapsamda öncelikli olarak sigorta primi ve vergi indirimi sağlayan teşvikler sağlanmalıdır. Yine KOBİ’lerin sanayi yatırımları desteklenirken, büyük sanayi yatırımları için finansmana daha rahat ulaşılabilmesi sağlanmalıdır.

Sonuç olarak barışa bir katkıda istihdam teşvikleri ile sağlanacaktır.

İPUCU

İş sağlığı ve güvenliği kurulu

Elli ve daha fazla çalışanı bulunan ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu oluşturmak ve bu kurulun kararlarını uygulamak zorundadır. İş sağlığı ve Güvenliği Kurulunun başkanı işveren veya işveren vekili, kurulun sekreteri ise iş güvenliği uzmanıdır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunu kurmayan işverenlere her aykırılık için 2015 yılında 2.466 TL idari para cezası uygulanacaktır.

SORU/CEVAP

Ne zaman emekli olacak?

Okurumuz Mustafa P. “Babam 20.05.1960 doğumlu, ilk işe girişi 16.12.2003 olup; şu an 3631 prim günü bulunuyor. 2014 yılı başında işten ayrıldı. Ne zaman emekli olabilir” diye soruyor.

Babanızın emekli olabilmesi için 60 yaş ve 7.000 prim gününün dolması gerekir. Dolayısıyla kalan 3369 gün için prim ödenirse 60 yaşını da tamamlayarak SSK şartlarından emekli olabilir.

15 yılla kıdem tazminatı

Okurumuz Hasan Güven “İlk defa 15.10.1999 tarihinde sigortalı oldum. 3600 günüm doldu. 15 yıl ve 3600 günle kıdem tazminatı alabilir miyim?” diye soruyor.  SGK uygulamasına göre 15 yıl ve 3600 günle kıdem tazminatı hakkından 08.09.1999 tarihinden önce işe giren kişiler faydalanabiliyor. Bu haktan 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olan kişiler faydalanamıyor.