TBMM’de kabul edilen torba kanunla 5510 sayýlý Kanun veya diðer kanunlarla saðlanan prim teþviki, destek ve indirimlerinden yararlanýlabileceði halde yararlanýlmadýðý ay/dönemlerde gerekli tüm koþullarýn saðlanmýþ olmasý ve yararlanýlmayan ayý/dönemi takip eden altý ay içerisinde Kuruma müracaat edilmesi þartlarýyla, baþvuru tarihinden geriye yönelik en fazla altý aya iliþkin olmak üzere, yararlanýlmamýþ olan prim teþviki, destek ve indirimlerinden yararlanýlabilir veya yararlanýlmýþ olan prim teþviki, destek ve indirimleri baþka bir prim teþviki, destek ve indirimi ile deðiþtirilebilecek.
Torba kanunla yapýlan düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihten önceki dönemlere iliþkin olmak üzere tüm þartlarý saðladýðý halde prim teþviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamýþ iþverenler ile bu düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihten önce yararlanýlan prim teþviki, destek ve indirimlerin deðiþtirilmesine yönelik talepte bulunan iþverenler tarafýndan en son bu hükmün yürürlük tarihini takip eden aybaþýndan itibaren bir ay içinde SGK’na baþvurulmasý halinde, yararlanýlmamýþ olan prim teþviki, destek ve indirimlerinden yararlanýlabilir veya yararlanýlmýþ olan prim teþviki, destek ve indirimleri baþka bir prim teþvik, destek ve indirimi ile deðiþtirilebilecek.
Bu kapsamda talepte bulunan iþverenlere iade edilecek tutar, maddenin yürürlük tarihinden önce talepte bulunanlar için maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaþýndan, yürürlük tarihinden sonra talepte bulunanlar için ise, talep tarihini takip eden aybaþýndan itibaren kanuni faiz esas alýnmak suretiyle hesaplanarak bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihi takip eden takvim yýlý baþýndan baþlayarak üç yýl içinde ödenecek.
Ödeme, öncelikle muaccel hale gelmiþ prim ve her türlü borçlardan, sonrasýnda ise ilgili kanunlar uyarýnca yapýlandýrma veya taksitlendirme de dâhil olmak üzere müeccel haldeki prim ve her türlü borçlarýndan mahsup yoluyla gerçekleþtirilecek. Ancak, üç yýl sonunda ilgili kanunlarý gereði yapýlandýrýlma veya taksitlendirilme sebebiyle vadesi gelmemiþ taksit ödemelerinden peþinen mahsup edilecek. SGK’na borcu bulunmayan iþverenlere altý ayda bir eþit taksitlerle iade yapýlacak.
Görülmekte olan davalarda ayrýca bir baþvuru þartý aranmaksýzýn, dava öncesi yapýlan idari baþvuru tarihinden itibaren iþleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar bu usulde mahsup veya iade edilecek. Mahkemelerce, bu düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihten önce açýlmýþ davalarda davanýn konusuz kalmasý sebebiyle karar verilmesine yer olmadýðýna karar verilecek. Yargýlama giderleri idare üzerinde býrakýlacak ve vekâlet ücretinin dörtte birine hükmedilecek. Ayrýca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkýnda Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarýna baþvurulmayacak ve bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önce yapýlan kanun yolu baþvurularýndan vazgeçilmiþ sayýlacak.
Türkiye’de kadýn istihdamýnýn geliþtirilmesi için önemli adýmlardan biri olan “Türkiye’de Ýnsana Yakýþýr Ýþ Ýçin Kadýnlarýn Güçlendirilmesi” Projesi geçtiðimiz günlerde sona erdi. Uluslararasý Çalýþma Örgütü (ILO) ve Türkiye Ýþ Kurumu (ÝÞKUR) iþbirliðinde Ýsveç Uluslararasý Kalkýnma ve Ýþbirliði Ajansý (SIDA) finansmaný ile yürütülen proje, kadýnlarýn çalýþma yaþamýna daha cesur bir þekilde girmelerine destek saðladý.
2013 yýlýndan beri süren projede 50 kadýn kendi iþinin sahibi oldu. Yaklaþýk 400 kadýn 2017 yýlý içinde giriþimcilik eðitimi alarak, “Giriþimcilik” sertifikasý aldý. Kendi iþyerlerini açarak faaliyete baþladýlar. Üstelik bazýlarý yarattýðý markalarla dünyaya açýlmayý hedefliyor. Ayrýca bu sürede Mikro Hibe Yarýþmasýný kazanan 28 giriþimci kadýn adayýnýn her birine 2.000 A.B.D. dolarý hibe verildi. Ayrýca kazanan giriþimci adaylarýna üç ay süre ile bire bir danýþmanlýk hizmeti verilerek, iþlerini kurma süreçleri desteklendi.
Proje kapsamýnda belirlenen pilot iller; Ankara, Bursa, Konya ve Ýstanbul oldu. Ýnsan haklarý, çalýþan haklarý, toplumsal cinsiyet eþitliði ve giriþimcilik konularýnda toplam 800 kadýna eðitim verildi. 2000’den fazla kadýn-erkek çalýþana “eþitliði destekliyorum” temasýyla toplumsal cinsiyet eþitliði eðitimleri verildi. Ayrýca, 81 ilde ÝÞKUR Ýl Müdürlüklerinde “Toplumsal Cinsiyet Eþitliði” temsilcileri görevlendirildi.
Proje kapsamýnda ayrýca Türkiye’nin kadýnýn istihdamýna yönelik ilk eylem planý (2016-2018), hazýrlandý. Kadýnlar için insana yakýþýr iþ fýrsatlarýnýn yaratýlmasýný hedeflendi. ÝÞKUR, Eylem Planýnda yer alan hedef ve tedbirlerin uygulanmasýndan sorumlu ana kuruluþ olarak görev aldý. Millî Eðitim Bakanlýðý, Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý, Aile Sosyal Politikalar Bakanlýðý, KOSGEB, TÝSK, TOBB, TESK, yerel yönetimler, STK, Kalkýnma Ajanslarý, üniversiteler ve iþçi sendikalarý ile de iþbirliði yapýldý.
Türkiye'de ilk olarak bir uygulamaya imza atýldý; ÝÞKUR’un hizmetleri toplumsal cinsiyet eþitliði perspektifinden incelendi. Ýþbaþý eðitim programlarýndan yararlanan kadýnlarýn sayýsý %78, mesleki eðitim kurslarýndan yararlanan kadýnlarýn sayýsý %140, giriþimcilik eðitim programýndan yararlanan kadýnlarýn sayýsý %110 arttý. Özel sektörde ÝÞKUR aracýlýðýyla iþe yerleþtirilen kadýnlarýn oraný %29’dan %34’e yükseldi. Umarýz kadýn istihdamý oraný daha da artar.