İsyan et cesaret göster!

Beşiktaş’ın iç sahada1-1 biten son üç maçında rakipleri kaçar gol girişimi üretmiş? Sırasıyla yazıyorum: Rize 3, Asteras 5, E.Şehir 4. Rakiplerinki futbol ayıbı. Benim her zaman karşısında durduğum, topa tuttuğum tedbirli futbol. Peki, Beşiktaş ne diye 1-1’lik skorlarla bu ayıba ortak oluyor? Beşiktaş aynı maçlarda kaçar gol girişimi üretmiş ona bakalım: Rize maçında 9, Asteras maçında 16, E.Şehir maçında 10. Zurnanın zırt dediği yer Rize ve E.Şehir maçları. Skor üretmek için daha ofansif oynamalısınız. Beşiktaş bunu yapamamış, kontrollü futbolla çok zaman yitirmiş. Asteras maçında doğrular daha ağır basmış, ama 2. gol gelmemiş. Asteras maçı da defolu elbet: Son 10 dk’lık kontrollü futbolun bedeli ağır olmuş.

Saha rezalet, anladık, hava koşulları da kötü. Tabii boş tribünler sadece havadan değil, Passolig’den. Ama bunlar tek başına mazeret olmaz. Asteras maçında da hava kötüydü, E.Şehir maçında da. E.Şehir maçında son çeyreğe kadar sadece 6 gol girişimi var Beşiktaş’ın. Sorun sahadaki zihniyette. Birkaç haftadır şunu söyleyip duruyorum: Benim ideal, yani Schusterist orta üçlüm Oğuzhan-Atiba-Sosa. Böyle deyip hemen ekliyorum ama: “Biliç, Veli-Atiba ikilisi gibi daha tedbirli dizilişleri yeğlese bile, takımı ofans odaklı kılmayı başarırsa benim için sorun yok.”

Ne yazık ki takım bir türlü ofans odaklı hale gelmiyor. Arsenal maçlarını anımsayalım: İlk maçta Oğuzhan’ın yanında Veli-Necip vardı, sonrakinde Veli-Atiba. Modern futbol oynayan rakibine modern futbolla karşılık verdi Beşiktaş. İlkinde Veli, sonrakinde Atiba rakip ceza alanına çok yakın oynadılar. Wenger boşa övmedi ki Beşiktaş’ı.

Sonraki rakiplerin modern futbola yaslanmıyorlar, tamam. Biliç’e şunu söylüyorum o zaman: Sen Schusterist ol, cesur dizilişlerle hücum ağırlıklı oynat bu takımı. Yine puan kaybet, ama bir oyun karakteri oluştur. Rakiplerine oyun anlayışını kabul ettir, modern futbolun tarafını seç. Varsın futbol katili katenaçyo kazansın, puanlarını çalsın yine! Sen skoru düşün ki takımın skor üretmeyi öğrensin. Sen hücuma odaklan ki takımın skor üretmeye koşullansın. Kötü futbola teslim olma. İsyan et, cesaret göster! Eleştiriyorum, ama asla karamsar değilim. Sezon başındayız, yitirilmiş bir şey yok. Bu gece de Tottenham karşısında Arsenal maçlarındaki gibi bir Beşiktaş bekliyorum. Umarım yanılmıyorumdur.