Ýþyerlerinde yangýn güvenliði

Son günlerde ormanlarýmýzda yaþanan yangýnlarla mücadele edildi. Bugün iþyerinde yangýnlara karþý alýnmasý gereken önlemleri yazalým istedim.

Ýþyerlerinin Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýnda Yönetmeliðe uygun þekilde projelendirilmesi ve inþa edilmesi gerekir.

Bina tipine, kullaným amacýna, yüksekliðine ve alanýna baðlý olarak; yangýn söndürme cihazlarý, yangýn dolaplarý, yangýn ihbar ve algýlama sistemleri, otomatik söndürme sistemleri (sprinkler ve gazlý söndürme sistemleri vb.) merdiven havalandýrma ve basýnçlandýrma sistemleri, acil aydýnlatma ve acil yönlendirme levhalarý, tahliye çýkýþ yollarý, duman tahliye sistemleri, paratoner gibi yangýn önlemleri alýnmalýdýr.

Son derece etkili olan, can ve mal kaybý yaþanmasýna fazlasýyla sebep olan ve ayný zamanda da insanlarýn korkmasýna da sebebiyet veren yangýnlarýn önlenmesi daha önceden alýnacak tedbirlerle alakalýdýr. Yangýn güvenlik tedbirlerinin ilk aþamasý yangýnýn çýkmasýna fýrsat vermemektedir. Bu yüzden yangýna sebebiyet verebilecek koþullarý minimize etmek gerekir.

* Binalarýn yüzeyinde yanmaz veya yanmasý güç olan malzemelerin kullanýlmasý,

* Yanýcý ve ateþleyici malzemelerin ayrý yerlerde tutulmasý,

* Yangýn unsurlarýndan kaynaklanan sebeplerin giderilmesi,

* Ýnsandan kaynaklanan sebeplerin giderilmesi,

* Duvar yüzeyinden duman sýzýlmasýnýn önlenmesi,

* Yangýn bölümleri oluþturularak yangýnýn yayýlmasýnýn önlenmesi,

* Kýsa kaçýþ yollarýnýn oluþturulmasý,

* Elektrik tesisatýnýn bakým, onarým ve periyodik kontrollerinin zamanýnda yapýlmasý,

* Yangýn algýlama ve söndürme sistemlerinin bakým, onarým ve periyodik kontrollerinin zamanýnda yapýlmasý,

* Doðru ýsýtma sistemlerinin seçilmesi ve ýsýtma sistemlerinin güvenli kullanýlmasý,

* Üçlü priz ve benzeri ürünlerde fazla enerji tüketen cihazlarýn ayný anda kullanýlmasýnýn yasaklanmasý,

* Yangýn algýlama ve söndürme sistemlerinin çalýþýr durumunun kontrol edilmesi.

Yangýnlar hemen müdahale edilmediði sürece çok fazla geniþ alanlara yayýlma ihtimali yüksek olup ayný zamanda da yine kiþilerin can ve mal kaybý yaþamalarýna da fazlasýyla sebep olmaktadýr.

Yangýnlara erken ve etkin müdahale edilmesi için;

* Acil eylem planlarý oluþturulmalý,

* Acil durum ekipleri kurulmalý ve ekipte görevli olan destek elemanlarý yürütecekleri faaliyetler ile ilgili özel olarak eðitilmeli, (Çok tehlikeli sýnýfta yer alan iþyerlerinde 30 çalýþana, tehlikeli sýnýfta yer alan iþyerlerinde 40 çalýþana ve az tehlikeli sýnýfta yer alan iþyerlerinde 50 çalýþana kadar; Arama, kurtarma ve tahliye, Yangýnla mücadele, konularýnýn her biri için uygun donanýma sahip ve özel eðitimli en az birer çalýþan destek elemaný olarak görevlendirilir. Ýþyerinde bunlarý aþan sayýlarda çalýþanýn bulunmasý halinde, tehlike sýnýfýna göre her 30, 40 ve 50'ye kadar çalýþan için birer destek elemaný daha görevlendirilir.

Ýlkyardým konusunda Az tehlikeli iþyerlerinde, her 20 çalýþana kadar 1 ilkyardýmcý, Tehlikeli iþyerlerinde her 15 çalýþana kadar 1 ilkyardýmcý, Çok tehlikeli iþyerlerinde, her 10 çalýþana kadar 1 ilkyardýmcý bulundurmasý zorunludur.)

* Tüm çalýþanlar acil durum planlarý ile arama, kurtarma ve tahliye, yangýnla mücadele, ilkyardým konularýnda görevlendirilen kiþiler hakkýnda bilgilendirilmeli,

* Acil durum planýnýn uygulama adýmlarý düzenli olarak takip edilebilmeli ve uygulanabilirliðinden emin olmak için iþyerlerinde yýlda en az bir defa olmak üzere tatbikat yapýlmalý,

* Ekiplere yangýnla mücadele koruyucu donanýmý verilmeli,

* Yangýnla mücadele araç, gereç, ekipman ve sistemleri her an kullanýma hazýr tutulmalýdýr.

Yangýn güvenlik sistemlerinin periyodik bakýmlarý ve testleri zamanýnda yapýlmalý ve her zaman çalýþýr durumda bulundurmalýdýr.

Ýþyerlerinde elektrik ve mekanik sistemlerinin de gerekli bakým ve kontrolleri yangýn güvenliði açýsýndan çok önemlidir. Tahliye tatbikatlarýnda; sistemler ayrýca test edilmelidir.