Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazýlarý

Ýtalya’da IMF darbesi baþarýsýz kaldý

Ýtalya’da Mart seçimini 2 parti kazandý. Ýnternet hareketi olarak baþlayan ve Euro’nun yoksullaþtýrdýðý kitlelerin tepki Partisi 5 Yýldýz ile ‘Venedik ve diðer zengin Kuzey eyaletleri ayrýlýrsa daha da zengin oluruz’ diyen Lega. Birlikte %50 oy aldýlar. 

Ýki parti koalisyon için anlaþtýlar ve geçen pazar Ýtalya Cumhurbaþkaný Mattarella’ya hükümet listesi sundular. Mattarella, Maliye Bakanýný beðenmemiþti. Maliye Bakan adayý Savona, Euro’ya þiddetle karþý olan bir akademisyendi.

Cumhurbaþkaný ‘Savona’dan baþka isim bulun, onaylayým’ dediðini öne sürüyor. 5 Yýldýz ve Lega ise farklý þey anlatýyorlar. Ancak pazartesi günü Cumhurbaþkaný, eski IMF memuru Cottarelli’ye Baþbakanlýk yetkisi verip ‘teknokrat hükümeti’ kurulmasýný isteyerek Ýtalyan siyasetinin üzerini çizdi.

Yüksek AB demokrasisinde, iktidarý seçilmiþ partilere vermeyip, Merkel-Avrupa Merkez Bankasý emirlerini uygulayacak atanmýþ bir ‘teknokrat hükümeti’ kurulmasýna çalýþmak, siyasete yönelik bir darbe idi. 

Seçilmiþ siyasetin yasa ve kurallara uygun görünen manevralarla dýþlanmasýna yönelik darbeyi biz 28 Þubat’ta gördük. Ýtalya da kendi 28 Þubatýný yaþadý. 

Neyse ki, IMF hükümetinin iþlemeyeceðini sonradan fark ettiler. Böyle zorlama hükümetin uzun ömürlü olmayacaðý, Ýtalya’da sokaðýn karýþacaðý, halkýn radikalleþeceði, sonra ilk seçimde 5 Yýldýz ile Lega’nýn %60’ýn üzerinde ve daha sert bir gündemle iktidar olacaklarý anlaþýldý. 

Pazar günü engellenen 5 Yýldýz-Lega Koalisyonu Cuma günü kuruldu. Ýstenmeyen Savano, AB Bakaný oldu. Maliye Bakanlýðý’na da Almanya karþýtý olan Profesör Tria getirildi. Prof. Tria, Ýtalya’nýn deðil, Almanya’nýn Euro’dan çýkmasý gerektiðini savunuyor. 

Dünya Hali yayýnlarýnda ‘Bir ülkenin Euro’dan anlaþmayla, törenle çýkamayacaðýný, krizin yaratacaðý fiili bir çöküþle çýkacaðýný’ anlatmaktaydýk. Prof. Tria meðer bu görüþün bilimsel makalesini yazmýþ: ‘Çýkýþ olmaz, çöküþ olur’.

Yeni Ýtalyan hükümeti, Merkel ve AB’ye hayýrlý olsun. Ýtalya’da çöken darbe, bundan sonra baþka çalkantýlarýn tetikleyicisi olacak. Yeni Ýtalyan hükümeti, Merkel ve Brüksel ile siper savaþýna girecek. 

Ýtalya belki son darbe örneði... Ancak Merkel öncülüðündeki AB-Euro diktasý 2011 sonbaharýnda iki baþarýlý darbe daha yaptý. Kasým’da Yunanistan’da Baþbakan Papandreu, Aralýk’ta Ýtalya’da Baþbakan Berlusconi, AB darbeleri sonucu devrildi. 

Ýki Baþbakanýn istifasý da piyasalar, Avrupa Merkez Bankasý ve IMF mekanizmalarý kullanýlarak ayrýca içerideki iþbirlikçiler ayarlanarak saðlandý. Ýki istifadan önce, iki ülkenin piyasalarý bono faizleri yükseltilerek karýþtýrýldý. Faiz baskýsý, temerrüt-iflas riski yaratýnca da Baþbakanlarýn kelleleri alýndý.

 

Bakýn Yunanistan’da nasýl darbe yaptýlar

2010 kýþýnda Yunanistan’da Baþbakan Papandreu idi. O zaman, Yunanistan’ýn sahte rakamlarla bütçe açýðýný AB’den gizlediði ortaya çýkmýþ, Yunanistan’ýn sanýlandan çok daha fazla batýk olduðu anlaþýlmýþtý.

2011 yazýna dek, Yunanistan’ýn bankalara borcunun nasýl yapýlandýrýlacaðý tartýþýldý. Merkel liderliðindeki dikta, ABD Hazine Bakaný Geithner’ýn deyiþiyle ‘Yunanistan’ýn boðazýna ayakla bastýrýyordu’.

Ekim’de Baþbakan Papandreu’ya: ‘Yunan ekonomisinin anahtarýný AB-Avrupa Merkez Bankasý ve IMF Troykasýna teslim et’ dendi.

Papandreu önce kabul etti, sonra ‘referandum yapmalýyým’ dedi. Piyasalar karýþtý, Troyka öfkelendi. Papandreu 2 Kasým’daki Cannes G-20 zirvesine çaðrýldý ve Merkel’in karþýsýna oturtuldu.

Merkel referandum iþine sinirlenmiþti, Papandreau’ya sordu: Euro’da kalmak istiyor musun, istemiyor musun?’ Yunan Baþbakaný kýpkýrmýzý kesildi. Yeterince sopalandýktan sonra Atina’ya döndü. Ýpi çekilmiþti.

O arada yerli iþbirlikçiler sinyali almýþtý, Papandreu’nun partisi içinde ayarlama yapýlmýþtý. Merkel fýrçasýndan bir hafta sonra Papandreu kendi partisinden kayan oylarla Meclis oylamasýnda devrildi ve istifa etti. Avrupa Merkez Bankasý eski baþkan yardýmcýsý Papademos, Merkel’in yeddi emini olarak Baþbakan yapýldý: Yunanistan’da Troyka güdümlü teknokrat hükümeti kuruldu.

 

Berlusconi nasýl devrildi? 

Silvio Berlusconi piyasa baskýsý altýndadýr. Bu arada Maliye Bakaný Tremonti, Baþbakanýna ihanet eder, ‘Silvio, koltuðunda kalýrsan piyasalarda kýyamet kopacak. Doðru ya da yanlýþ, AB için ve piyasalar için sorun sensin...’ der. Berlusconi’nin özel hayatý ve yaramazlýklarý iþte bu sýrada manþet olur. Berlusconi’nin gitmesi için her þey yapýlmaktadýr.

20 Ekim’de Merkel Ýtalya Cumhurbaþkanýna telefon etmiþti. 13 Kasým’da Berlusconi istifa etti. Çünkü o arada Berlusconi hükümeti meclis çoðunluðunu yitirmiþti.

Berlusconi’nin yerine, piyasalarýn muteber adamý Mario Monti geldi. Goldman Sachs baðlantýlýydý, Trilateral Komisyon’un Avrupa Baþkanýydý.

Monti ‘teknokrat’ hükümeti kurdu. Bu terim kirlendiði için ‘Ulusal Birlik Hükümeti’ diyorlar. 2 yýl dayandý. Yerini bir baþka Trilateral Komisyon üyesi Enrico Letta’ya býraktý. Letta 1 yýl dayandý. Yerini yine piyasa adamý Matteo Renzi’ye býraktý. Renzi 2016’ya dek dayandý.

Yani, Berlusconi’nin devrildiði 2011 sonundan þu ana dek 7 yýldýr Ýtalya’yý Merkel-Euro diktasýnca atanmýþ hükümetler yönetiyordu.

Berlusconi istifasýndan aylar sonra ‘Bana Deutsche Bank ve Euro yönetimi darbe yaptý’diyecekti.

 

'Elimize kan bulaþtýrmak istemiyoruz'

Yine 2011 Yazýnda Troyka Yunanistan ile uðraþýrken, Yunan ateþinin diðer yerlere sýçrama riski vardý. Zincirdeki diðer zayýf halka Ýtalya idi. Baþbakan Berlusconi’ye liste verdiler: Vergiler yükseltilecek, kamu harcamasý kýsýlacak, ücret zammý yapýlmayacak. Ýtalyan Maliye Bakaný sonradan ‘O hafta iki tehdit mektubu almýþtýk. Biri bir terörist gruptan, diðeri de Avrupa Merkez Bankasýndan gelmiþti’ diyecekti.

Berlusconi masada kabul etti, eve gidince vaz geçti. Merkel-Sarkozy ve diðerlerine karþý kendisini üstün görüyordu. Ýtalya, Ýtalya idi, Yunanistan gibi 3. sýnýf bir ülke deðildi.

Merkel diktasý ise farklý görüþteydi. Eylül baþýnda Berlusconi’nin çizgiden çýktýðý fark edilince yine piyasa saldýrýsý baþladý. Ýtalyan bono ve hisse senetleri satýlýyor, faizler yükseliyordu.

Bu arada Berlusconi’yi indirmek için Avrupa diktasý ABD’ye yanaþtý. Bu kýsmý ABD Hazine Bakaný Geithner anýlarýnda yazdý: Berlusconi’yi Baþbakanlýktan indirmek için bize baþvurdular. Berlusconi istifa edene dek IMF’nin Ýtalya’ya destek vermemesini istiyorlardý. (Çünkü IMF doðrudan ABD demektir-SA) Bu sürpriz davete þaþýrmýþtýk. Baþkan Obama’ya söyledik. Öneri Avrupa’da daha etkin bir liderlik kurulmasý için faydalý olabilirdi. Ancak böyle bir plana katýlamazdýk. Muhataplarýma -Elimize kan bulaþtýrmak istemiyoruz’ dedim.

Korkunç bir darbe planý: Ýtalyan hükümetini devirmek için IMF üzerinden bono faizini kullanýp, hükümet devirmek. Bunu yapan da Avrupa’nýn liderleri!

ABD’den onay gelmeyince, iþ Merkel’e düþtü. 20 Ekim’de Ýtalya’nýn 86 yaþýndaki Cumhurbaþkaný Napolitano’ya telefon etti, ‘Ýtalya ekonomisinin daha güçlü olmasýný istiyoruz, ancak Berlusconi yeterince reform yapamýyor. Berlusconi’nin yeterince güçlü olmadýðýný düþünüyoruz’dedi.

Dikkat: Merkel -Berlusconi’yi devirmek için bize yardým et-demiyor. Sadece, ima yoluyla istekte bulunuyor. Merkel ayrýca ‘Güçlü reformlar için yetkiniz dahilinde yapacaklarýnýz için þimdiden müteþekkirim’diyor.

Yetki dahili ne? Ýtalya’da Cumhurbaþkaný, Baþbakan atamaya yetkili, Merkel de bunu ima ediyor.

Ateþi alan Napolitano, gizliden Berlusconi dýþýndaki siyasi liderlerle ‘Avrupa’yý ve piyasalarý memnun edecek yeni bir hükümet ihtimalini’konuþmaya baþlýyor. Berlusconi’nin haberi yok.