İtalya’da ‘Yeni Türkiye’ tartışması

İstesek de, istemesek de Türkiye yeniden kurulacak”... Bu cümle Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanı Etyen Mahçupyan tarafından İtalyan Parlamentosu’nda düzenlenen “Yeni Türkiye” başlıklı panelde dile getirildi.

İtalyan Parlamentosu’nun prestijli salonlarından birinde “New East Foundation” tarafından düzenlenen toplantıda Yeni Türkiye kavramı salonu dolduran İtalyan siyasetçilere anlatıldı.

Etyen Mahçupyan’ın yanı sıra panelde yer alan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Conkar, Başbakanlık yetkililerinden Dr. Gürsel Dönmez de Yeni Türkiye’nin kodlarını anlattılar. Avrupa’nın bazı ülkelerindeki Türkiye karşıtlığının aksine İtalya’da farklı bir işbirliği zemini gündeme geliyor Türkiye denince. Roma, Batı uygarlığının merkezi olması itibariyle de Türkiye açısından pek çok krizin ve konu başlığının anahtarı konumunda olan bir kent. Bu açıdan İtalya’daki toplantı önem taşıyordu.

Şimdi gelelim Mahçupyan’ın ağzından Yeni Türkiye tartışmasına. Mahçupyan salondaki izleyicilere ilginç gelen konuşmasında kritik mesajlar verdi.

Öncelikli olarak Kemalist dönemin bugünün dünyasına uymadığını ve AK Parti iktidarında daha önceki sistemde periferiye itilmiş kimliklerin merkeze yaklaştığını anlattı.

Yeni Türkiye’nin ulaşılması istenen bir hedef olduğunu kaydeden Mahçupyan’ın şu vurgusu da can alıcı nitelikteydi:

“Türkiye eskisi gibi olmayacak. Yaşadığımız 80 sene o kadar acı olaylar yaşandı ki, ne olursa olsun bundan daha iyi olacağı açıktır.”

Bürokrasinin Türkiye’deki değişime hazırlanması gerekliliğinin altını çizen Mahçupyan’ın bürokratik dirençle ilgili vurgusu da dikkate değerdi:

Mahçupyan başkanlık sistemini anlatırken, bürokratik direncin de başkanlık sistemiyle kırılacağını söyledi.

Türkiye’deki toplumsal değişimi tarif ederken, “Yeni Müslüman” diyerek tanımladığı olguyu ise şu sözlerle anlattı Mahçupyan:

“Müslümanlık kişiselleşiyor. Birbirine hiç benzemeyen Müslümanlar ortaya çıkıyor.”

 Yeni Türkiye’nin aynı zamanda yeni bir Ak Parti demek olduğunu söyleyen Etyen Mahçupyan oluşan yeni Müslüman kimliğine paralel olarak AK Parti’nin de kendisini yenilemesi gerektiğinin altını çizdi.

News management

İtalyanların Türkiye ile ilgili merak ettiği konulara gelince. Öncelikli olarak diğer Avrupa ülkelerindeki kadar olmasa da Türkiye ile ilgili önyargıları var ve toplantıda konuşan Atılgan Bayar’ın dediği gibi Avrupa’da Türkiye’ye ilişkin bir “news management” sorunu söz konusu. Yani aslında “haber yönetimi” diye tam tercüme edilecek ancak “algı yönetimi” diyerek tam anlamını anlatabileceğimiz mevzu.

Paralel yapı

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Avrupa’da da Türkiye ile ilgili haksız ve önyargılı yaklaşımları kırmak için titiz çalışmalar gerekiyor.

Bu noktada paralel yapının oluşturmaya çalıştığı Türkiye algısına da dikkat çekmeli.. Türkiye ile hesaplaşmasını Avrupa ülkelerinde yapmaya çalışan paralel yapı boş durmamış. Neredeyse yakaladığı her kanaldan Türkiye’yi karalamaya çalışmış buradaki örgütlenmeler. Şimdi bu lobicilik çalışmasını boşa çıkaracak hummalı bir çalışma gerekiyor. Kısa İtalya gezimin önemli notlarından birisi de buydu.