İTB seçimleri ve yargıya taşınan iddialar

Odalar ve Borsalarda seçimler, Mayıs-Haziran ayına ertelense de iş dünyasında alevlenen tartışmalar ertelenecek gibi görünmüyor. Hatta bu tartışmaların dozu artarak devam ediyor.

İzmir Ticaret Borsası’nda (İTB) meydana gelen tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Borsanın trilyonlarca zarara uğratılması iddiaları, bir iddia olmaktan çıkıp yargıya taşındı. İTB Başkanı Işınsu Kestelli’nin başı çok ağrıyacak gibi görünüyor. Kendi yönetiminden dahi bazı doğruları sakladığı iddia edilen İTB Başkanı Işınsu Kestelli için zor bir süreç başlıyor. Hukuk nasıl bir karar verecek bilinmez ama arsa konusu Borsa üyeleri ve İzmir iş dünyasında konuşulmaya devam edecek.

Bir işadamı alacağı bir araziyi doğal olarak en uygun fiyata satın almak ister. Burada satın alan açısından olmasa da, malını satan açısından bazı soru işaretleri taşıması en çak tartışılan konulardan birisi.

Arsa satılmak zorunda mıydı?

Birinci soru şu; Vakıfbank Genel Müdürlüğü, Işınsu Kestelli’nin söylediği gibi bir haciz işlemi başlattı mı? İTB gerçekten bu arazisini mutlak bir şekilde satmak zorunda mıydı? İkinci soru ise, 20 milyon eder denilen bir arazinizi 9 milyona satar mısınız? Bunların hepsi kamuoyunda konuşulan iddialar. Ancak her iki soru da İzmir Ticaret Borsası için kafaları karıştıran ve sonu yargıya kadar intikal eden bir dizi olayların fitilini ateşliyor.

İTB’nin zarara uğratılması noktasında bir problem olduğu sürekli dillendiriliyordu. Bu konular İTB Meclisinde de dile getirildi, bütün boyutları ile konuşuldu. Tartışmalar tüm İzmir kamuoyuna yansıdı. İTB Meclis Başkanı ve bazı meclis üyelerinin dile getirdiği iddialara göre; “Borsa borcunu ödemek için 89 dönümlük çok değerli araziyi satmak zorunda değildi. Çünkü Vakıfbank’a olan toplam 2 milyon dolar borcun yarısı TOBB’a ait bir borçtu. Vakıfbank ödemek için gerekli her türlü kolaylığı Borsa’ya sağlamıştır. Ancak konu İTB Meclis üyelerine farklı bir şekilde intikal ettirilerek meclis arazinin satışı konusunda yanıltılmıştır. İkincisi bu arazi ederinin çok altında bir değerle satılmıştır. 20 milyon edecek bir arazi 9 milyona satılarak Borsa zarara uğratılmıştır.”

Borsa’da karşılıklı kılıçlar çekilmiş durumda. Tam da seçimlerin yaklaştığı süreçte İTB’de meydana gelen tartışmalar seçimlerin gidişatına etki eder mi bilinmez. Geçtiğimiz günlerde yine kamuoyu gündemine gelen İTB Meclisinde de konuşulan 81 üyeli meslek komitesinin bir gecede 101’e yükselmesi gibi yeni üyeler de tartışma konusu oldu.

Çeşme’de bir cafe-bar şirketinin, bir gecede yağcı olduğu, yeni kaydedilen bazı şirketlerin adreslerinin İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin kendi şirketi ile aynı merkezde göründüğü iddialarının da yargıya taşınacağı konuları bu seçimlerin İTB için sancılı geçeceğinin göstergesi olarak görülüyor. Arazi satışı ve yeni üyeler noktasında kamuoyuna yansıyan bilgilere bakılırsa İTB ile ilgili tartışmaların daha uzun süre sürmesi beklenebilir.