Ýzmir Ticaret Borsasý’nda (ÝTB) seçimler yaklaþýyor. ÝTB Baþkaný Iþýnsu Kestelli’nin rakipleri kulis faaliyetlerini sürdürürken Ýzmir’de bir yandan da ÝTB ve VOB üzerinden ilginç bir tartýþma yaþanýyor. Bazý kesimler VOB’un Ýzmir’den Ýstanbul’a taþýnmasýný siyasi bir proje olarak sunmaya baþladý. Oysa bunun Ýstanbul’un finans merkezi yapýlmasý projesi ile ilgili olduðu biliniyor.
Iþýnsu Kestelli’nin bu göreve seçilmesinde aktif rol üstlenen ÝTB ve VOB’un eski Yönetim Kurulu Baþkaný, AK Parti Ýzmir eski milletvekili ve ÝZVAK Baþkaný Tuðrul Yemiþçi de bazý geliþmelerden rahatsýz. Ýzmir Ticaret Borsasý’nda 12 yýl Meclis ve Yönetim Kurulu Baþkanlýðý yapan; Vadeli Ýþlemler ve Opsiyon Borsasý (VOB)’nýn da 6 yýl süreyle kurucu baþkanlýðý görevini üstlenen Tuðrul Yemiþçi, geçtiðimiz hafta Star Ege’yi ziyaret ederek, gazetemize önemli açýklamalarda bulundu. Tuðrul Yemiþçi ile ÝTB ve VOB konusunda sohbet ettik. Yemiþçi, Iþýnsu Kestelli’nin kendi yaptýðý hizmetleri görmezden gelmesine ateþ püskürüyor. Üstelik Iþýnsu Kestelli’nin baþkan seçilmesindeki rolüne de vurgu yaparak, Rýfat Hisarcýklýoðlu’nun kendisi sayesinde Kestelli’yi desteklemeye karar verdiðini ifade ediyor. Yemiþçi’nin olayý farklý bir boyuta taþýyarak, Borsa’da siyasi ve ideolojik bir yaklaþýmdan söz etmesi ise tartýþýlmasý gereken bir konudur. Tuðrul Yemiþçi’nin baþkalarýnýn dümenine girdiðine iþaret ettiði ve adres göstererek suçladýðý kiþi de ÝTB Baþkaný Iþýnsu Kestelli.
Peki, Kestelli neden böyle davranýyor? Yemiþçi’ye göre bunun iki sebebi var. Birincisi siyasi ve ideolojik, ikincisi ise kendisinin Borsa’ya tekrar dönme ihtimali. Borsa seçimleri öncesinde kendisinin hedef gösterilmeye çalýþýldýðýný aktaran Yemiþçi’nin iddialarý hafife alýnacak türden deðil. Yemiþçi, “Maalesef birileri seçim sürecine girerken beni hedef göstermek istiyor. Amaçlarý hayali bir düþman yaratmaktýr. VOB’u Ýstanbul’a götürmekle itham ediliyorum. Kendi baþarýsýzlýklarýnýn üzerini örtmek için senaryo peþindeler. Ben borsa üzerinden vurup, baþkanlýða oynuyormuþum. Þu an için ne baþkanlýk çalýþmasý içindeyim, ne de adayým; ama çok fazla üsteme gelir ve beni kýzdýrmaya devam ederlerse gelirim” derken seçimlerin yaklaþtýðý þu süreçte mevcut baþkana da restini çekiyor.
Yemiþçi, VOB’un haklarýný nasýl savunduðumu herkes kendi kulaklarý ile duydu. Bunlarý þahitler olmasýna raðmen ÝTB Meclislerinde kasýtlý olarak açýklamadýlar. Açýklayamazlar; çünkü bu iþin altýnda tamamen siyasi ideoloji yatýyor. Bu bayan tamamen siyasete alet etti” diyerek önemli iddialarda bunuyor. Ýstanbul’un Türkiye’nin finans merkezi yapýlmasý karþýsýnda durulamayacaðýný da vurgulayan Yemiþçi, “VOB’un Ýstanbul’a gitmesi ve Borsa Ýstanbul’un kurulmasý devletin projeleri. Bunu yaparken de Türkiye’nin finans merkezini tekelden yönetmek ve Ýstanbul’u dünyada sesi olan bir hale getirmek istiyorlar. Ýstanbul’da kurulan finans merkezi büyük bir oluþum. Bizler buna saygý duyarýz; ama ÝTB’nin VOB’daki haklarýnýn korunmasý çok farklý bir meseledir” diye konuþuyor.
Yemiþçi, “ÝTB’nin, VOB’taki hisseleri yüzde 17’den binde bire indi. Ben inanýyorum ki, süreç iyi yönetilseydi ÝTB’nin aldýðý hisse çok yukarýda olabilirdi. Hisse oraný çok düþük. Ama VOB’un haklarýný çok iyi koruyamadýlar” iddiasýnda bulunuyor.
-Gerçektende baktýðýmýzda Türkiye’de 125 tane borsa var. Ýzmir Borsasý’ndan baþka kimse bu oluþumun içinde hissedar deðil. Türkiye Odalar Borsalar Birliði ile ÝTB Ýstanbul Finans Merkezi’nde Borsa Ýstanbul’un ortaðý oluyor. Bu çok önemli; ama ÝTB’nin hisse oraný konusunda gereken yapýldý mý? Yapýlmadý mý? Tartýþýlmasý gereken budur. Bu iþi AK Parti hükümeti üzerinden Ýzmir’e yönelik bir hareket gibi sunmak ne bu kente, nede bu iddialarýn peþinde olanlara bir fayda getirmez. Konu siyasi deðil, ekonomiktir. Herkes bu gerçeðin farkýnda; ama son zamanlarda konuyu manipüle etme gayretleri de gözden kaçmýyor.