24 Haziran Cumhurbaþkanlýðý ve milletvekili seçimi öncesi AK Parti ile MHP arasýnda kurulan ‘Cumhur Ýttifaký’ 4 ay içinde çeþitli sýnamalarla karþý karþýya kaldý.
Bunlar ‘bir þekilde’ çözüme kavuþturuldu veya gündemden düþtü.
MHP’den gelen son iki öneri ise en önemli sýnamalar.
‘Af teklifi’ olarak da bilinen ‘cezalarýn infazýnda indirim’ öngören kanun teklifi ve Cumhur Ýttifaký’nýn 2019 yerel seçimlerinde de uygulanmasý önerisi.
Esasen MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin her iki önerisi de Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan gündeme alýndý.
Erdoðan, “devletin, kendine yönelik suçlarýn dýþýndaki suçlarda af yetkisine sahip olmadýðýný” ilkesel olarak ortaya koydu.
Ancak; ‘kamu vicdanýný rahatsýz etmeyecek bir formül’ için Adalet Bakanlýðý’nýn çalýþma yaptýðýný da açýkladý.
Erdoðan, ‘yerel seçimde ittifak’ konusunda da -karmaþýklýðýna raðmen- Bahçeli’nin önerisine hassas yaklaþtý ve iki parti arasýnda bir çalýþma grubu oluþturuldu.
Bu çalýþmalar sürerken yapýlan açýklamalar parti yetkilileri üzerinden tartýþýlýrken, giderek liderlerin gündemine yükseldi.
Erdoðan’ýn, “Uyuþturucuyu affeden bir iktidar olarak mý anýlacaðýz” sözü, Adalet Bakanlýðý’nýn çalýþmasýnýn içinde uyuþturucu madde suçlarýnýn olmadýðý anlamýna geliyor.
Ancak Bahçeli, bunu kendi tekliflerine yönelik olarak deðerlendirdi ve düþüncelerini Twitter mesajlarý ile paylaþtý.
Bahçeli’nin bu tepkisi, okullardan kaldýrýlan ‘andýmýz’ ile ilgili Danýþtay 8. Dairesi’nin verdiði iptal kararýný ‘hukuksuz’ bulan eski Adalet Bakaný Bekir Bozdað’a yönelik tepkisinin ardýndan geldi.
Bahçeli, 8. Daire’nin kararýný olumlu bulurken, karara karþý çýkan Bozdað’ý "Sayýn Bozdað Kürdüm, özgürüm diyebilir” diye sert bir dille eleþtirmiþti.
Bahçeli’nin Erdoðan’ýn sözlerine tepkisi de bunun üzerine geldi.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in haftanýn ilk günü bir basýn toplantýsýyla bu konulardaki sorulara cevap vermesi, iki lider arasýnda polemiðin önlenmesi açýsýndan önemli.
Çelik, Cumhurbaþkaný’nýn afla ilgili sözleriyle MHP’yi kastetmediðini açýkladý ve “Cumhurbaþkanýmýz imalarla konuþmayý sevmez. Eðer Sayýn Bahçeli'yi ya da MHP'yi kastedecek olsaydý, bizzat MHP'yi ve Sayýn Bahçeli'yi zikrederek konuþurdu. Bahçeli'nin ifadeleri Cumhur Ýttifaký’nýn gerektirdiði siyasi nezakete uygun deðildir.”
Bu süreç nereye varýr?
Çelik’in “Diliyoruz, bundan sonra hassasiyet gösterilsin” sözü, Bahçeli’den olumlu karþýlýk beklentisini gösteriyor.
Zira Çelik; MHP’nin gündeme getirdiði iki konuda da çalýþma yapýldýðýný hatýrlattý; hatta Adalet Bakanlýðý’nýn çalýþmasýnýn ‘tamamlanmak üzere’ olduðunu söyledi.
Çelik’in, “Her siyasi tartýþma ve gündemde anlaþacaðýz diye bir þey yok. Anlaþamadýðýmýz zaman ittifak ortadan kalkacak diye bir yaklaþým da yok. Cumhur Ýttifaký'nýn kýymetinin altýný çiziyoruz” sözleri de, Bahçeli’nin daha önceki açýklamalarýyla örtüþüyor.
Bahçeli de af önerisini dile getirdiðinde, “Kanun teklifimizle ilgili geliþler ve alýnan tutumlar Cumhur Ýttifaký'ndan baðýmsýzdýr. Ýttifak baþka, teklifimiz baþkadýr” ifadesini kullanmýþtý.
Daha önce, MHP ve AK Parti’nin ‘tüzel kiþilikleriyle farklý partiler’ olduðunun altýný çizdiði gibi.
Bahçeli’nin Cumhur Ýttifaký’ný anlatýrken kullandýðý, “Cumhur Ýttifaký, millet aklý, bin yýllýk kardeþliðin teminatý. Cumhur Ýttifaký, milli istiklalin namusu, milli istikbalin müdafaa ruhu” tanýmlamasý, tartýþmanýn büyümeyeceði düþüncesini diri tutuyor.
Bahçeli’nin, ‘milli beka’ ile iliþkilendirecek kadar önem verdiði ittifaký, halen üzerinde çalýþýlan iki ‘iç’ konuya feda etmeyeceði beklentisi var.
Bugün TBMM’de yapýlacak AK Parti ve MHP grup toplantýlarýnda iki liderin konuþmasý konularý netleþtirir.