Ýttifaka karþý deðilim. Aksine ‘Cumhur Ýttifaký’ sayesinde ülkenin siyasi istikrarý garanti altýna alýndýðýna inanýyorum.
Seçmen hem baþkanlýk sistemine hem de baþkana güven oyu vermiþtir.
Muhalefetin, Erdoðan karþýtý emperyalist güçlerin ve uzantýlarýnýn bu baðlamdaki itirazlarýna gereken cevap Ýttifak sayesinde verilmiþtir.
Ancak her seçim bölgesindeki sonuçlar ayrý ayrý masaya yatýrýldýðýnda ittifak meselesinin gözden geçirilmesi gerektiði kanaati oluþacaðýný düþünüyorum.
***
Kabul edelim ki ittifakýn en kârlý partisiMHP’dir.
Ýttifak sayesinde hem baþkan sayýsýný artýrmýþ hem de üyeliklerde hatýrý sayýlýr bir kazaným elde etmiþtir.
Ýttifakýn doðasýnda bu vardýr.
Bu sonuca saygý göstermekten baþka yapýlacak bir þey yoktur.
Reis’e duyulan güvenin tazelenmesi hususunda genel olarak AK Parti de kârlý çýkmýþtýr ama iller bazýnda MHP kadar kârlý olduðunu söylemek zordur.
***
Þunu da kabul etmek gerekir ki iki partinin bir araya gelmesi, sonuca matematikte olduðu gibi yansýmýyor. Ýki kere ikinin dört etmesi gibi dört etmiyor.
Siyasi ittifaklarda bazen iki kere iki beþ bazen de üç edebiliyor.
Tepedeki anlaþma tabana tam olarak yansýmayabiliyor!
Ýttifak partilerinin tabanlarýnda diðer partiye sýcak bakmayanlar olabiliyor.
Mesela Ankara AK Parti adayýna kimi MHP’lilerin oy vermemesi muhtemel olduðu gibi, Adana’daki MHP adayýna da kimi AK Partililerin oy vermemesi muhtemeldir.
Burada sadece bir partiyi töhmet altýnda býrakmak doðru olmaz!
Bence bu durum da doðaldýr.
***
Buna raðmen ortak aday çýkarýlan seçim bölgelerinde ittifak partisi mensuplarýortak adaya destek vermiþler ve bir ikilik yaþanmamýþ aksine iki parti tabanýnda bir kaynaþma görülmüþtür.
Ýttifakýn emperyalist oyunlara set çekmesinin yaný sýra en faydalý olduðu hususlardan biri de tabandaki yakýnlaþma ve kaynaþmadýr.
Fakat ortak aday gösterilmeyen seçim bölgelerinde bu kaynaþmanýn yerini ayrýþma almýþ ve bence her iki parti de bundan zarar görmüþtür. Fakat en büyük zararý da AK Parti görmüþtür.
Seçim bölgelerinde yaptýðým çalýþmada hem kaynaþmayý hem de ayrýþmayý bizzat gözlemlemiþ biri olarak yazýyorum bunlarý!
***
Ýttifakla girilen ilk belediye seçimi olduðu için belki öngörülemedi ama ortak aday çýkarýlmayan seçim bölgelerinde AK Parti ve MHP rekabet etmiþ kaynaþma yerine ayrýþma yaþanmýþtýr.
Ýlçeler bir yana Bayburt, Kütahya, Çankýrý, Erzincan, Kastamonu, Karabük ve Karaman illerinde belediye AK Parti’den MHP’ye geçmiþtir.
Elbette ki sandýktan çýkan sonuca saygý duymak zorundayýz ve kazanana hayýrlý olsun demek durumundayýz.
Ama hem AK Parti lideri hem MHP lideri ittifakýn pazara kadar deðil mezara kadar süreceðini ilan ederken ve kimi bölgelerde kaynaþma yaþanýrken kimi bölgelerde rekabet ve ayrýþma yaþanmasý ittifaka gölge düþürür diye düþünüyorum.
Dolayýsýyla ben diyorum ki, mademki ittifak mezara kadar sürecek öyleyse ülkenin bir kýsmýnda ittifak yapýp öteki kýsmýnda rekabet etmek yerinebütün seçim bölgelerinde ortak aday ve ortak liste ile çýkýlmalý ki tabandaki kaynaþma eksilmeden devam etsin.
Ya da ittifak sadece cumhurbaþkanlýðý ve milletvekili seçimlerinde yapýlsýn!
Ne dersiniz?!