Balyoz davasýnda 18 yýl hapis cezasýna çarptýrýlan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, 2011 yýlýnda tutuklandýðýnda Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Baþkaný’ydý. Geçen yýl haziran ayýnda beraat etti.
Hürriyet’e verdiði röportaj, “TSK’nýn bugüne kadar Gülencilerle mücadeledeki aczini, ‘yeni Roma’ dediði Atlantik yapýdan korkuyla açýklýyor. Ýðnesi hükümete, çuvaldýzý Genelkurmay’a” yorumuyla yayýnlandý.
Özetle anladýðým þu;
- 1990’lý yýllarýn sonunda, yani 28 Þubat sürecinde TSK’daki ‘Avrasyacýlýk’ tutumundan ‘Atlantik yapý’nýn rahatsýzdý.
- 2002 sonunda iktidara gelen AK Parti’nin -ordunun da dahil olduðu katý laikçi anlayýþa muhalif olmasýna da dayanarak- TSK’yý yeniden Atlantik rotasýna çekebileceðini düþünerek destek verdiler.
- Ancak, ABD’nin Türkiye üzerinden Saddam Iraký’na girmesini öngören 1 Mart tezkeresi TBMM’de reddedilince hayal kýrýklýðýna uðradýlar ve bundan TSK’yý sorumlu tuttular. (Buna ben de tanýðým. M.K)
- 2003’te Süleymaniye’de Türk askerlerinin baþýna çuval geçirilmesi bir intikam hareketiydi.
- 2007’den itibaren, bugün bir ‘terör’ yapýlanmasý olduðu anlaþýlan ‘Fetullahçý’ yapýlanma eliyle Ergenekon, Balyoz ve Casusluk davalarý/kumpaslarý geldi. (Burada FETÖ yapýlanmasýnýn 2007’de hükümete verilen e-muhtýrayý da kaldýraç olarak kullandýðý, kumpaslarýna siyasi destek aldýðý eklenebilir. M.K)
- Bu süreçlerde de öncelikle TSK’daki Avrasyacý ve olasý Atlantik yapýlanmasý muhalifi kadrolar temizlendi; kritik yerlere FETÖ yapýlanmasý ile yetiþtirilen subaylar getirildi.
- 2013’ten itibaren (Esasen 2012’den baþlatýlmalý; zira Arap Baharý, terörle mücadelede baþlatýlan ‘yerli çözüm’ projesi, Kuzey Irak yönetimiyle yakýnlaþma, Ýslam coðrafyasý ve Afrika açýlýmlarý bu dönemde hýzlandý. M.K) AK Parti iktidarýnýn kendi jeopolitik ajandasýný yürütmeye baþladý; Türkiye’nin çýkarlarýna aykýrý jeopolitik oyunlarýn farkýna vardý. Atlantik yapýlanmasý da, artýk devlet içinde daha güçlü olan FETÖ eliyle bu kez hükümeti hedef aldý.
Gürdeniz’in darbe giriþiminin hedefi konusunda söylediklerini, bir süredir iktidar çevreleri de dile getiriyor: Türkiye’yi bir PKK/PYD Kürdistaný’ýn ilaný, Güneydoðu’da özerklik, Kýbrýs’ta Türkiye’nin çýkarlarýna aykýrý bir çözüme ses çýkaramayacak hale getirmek...
Bu baskýya karþý takýnýlacak tutum da iktidar çevrelerinde dile getirilenlere benziyor. Tam örtüþmeyen noktalarý olduðu için, kendi cümlelerimle yazayým:
“ABD’nin politikalarý ve NATO’nun tutumu Türkiye’ye hiçbir katkýda bulunmadan Türkiye’den almaya yönelik. Bu, ‘ilelebet payidar kalacak’ bir devletin çýkarlarýna aykýrý ve sürdürülebilir deðil.
Türkiye, hem Avrupa (Atlantik ittifaký/NATO), Asya ve Ortadoðu’nun kesiþme noktasýnda, hem bir ‘Akdeniz ülkesi’ olarak Afrika’ya komþu, bu geniþ coðrafyaya yüzyýllarca hakim olmuþ bir imparatorluðun biras býraktýðý iliþkilerden dolayý yeni ve farklý bir konuma evrilmelidir:
Baðlý, baðýmlý veya ‘üs’ deðil ‘eþit ortaklýk’...
Bu yeni konum, küresel politikalarda ‘görev’den ‘söz ve eylem hakký’na geçiþi de gerektirir.
Bu yeni konum, Atlantik Ýttifaký’na ‘karþý’ olmayý veya Ýttifak’tan ‘kopmayý’ gerektirmez.
Aksine Ýttifak ile Avrasya arasýndaki ‘denge’yi saðlar.
Bu dengenin ‘güç’ üzerinden saðlanmasý da Türkiye’nin çýkarýna deðil. Zira Türkiye, bloklarýn güçlerini yarýþtýrdýðý bölgelerin sýnýr hattýnda bulunuyor.
Türkiye’nin saðlayacaðý denge, bu yeni soðuk savaþ ve vekaletler savaþýnýn ateþini düþürecek çatýþma deðil barýþ merkezli bir denge olacak. Zira bloklar arasý barýþa, bloklarýn tam ortasýnda yer alan Türkiye’nin, Batýlý müttefiklerinden ve Doðulu ortaklarýndan daha çok ihtiyacý var ve olacak.
ABD, Avrupa, Rusya ve Çin’le iliþkilerin son 4-5 yýllýk seyrine bakýldýðýnda, FETÖ yapýlanmasýnýn hangi amaçlarla kullanýldýðý da ortaya çýkýyor.
Ankara bu geliþmeleri deðerlendiriyor.
Ýttifak ve iliþkilere yeni bir taným getirme zamaný.
Obama’ya ‘eniþte’ lazým
Bu arada, FETÖ yapýlanmasýnýn darbe giriþiminin arkasýnda ABD’nin olduðuna dair söylemlere Washington’dan gelen tepkiler enteresan. ABD, NATO müttefiki ve en büyük silah, savunma araçlarý müþterisi olarak eðitim verdiði, içindeki FETÖ yapýlanmasýnýn baþýný ülkesinde barýndýrdýðý, dünya medyasýna da düþtüðü gibi Türkiye’yi yasadýþý olarak dinlediði, son darbe giriþiminin karargahlarýndan biri olan Ýncirlik’te konuþlu olduðu, dünyanýn en iyi istihbarat aðlarýna sahip olduðu halde darbe giriþiminden haber almamýþsa!..
ABD Baþkaný Barack Obama’nýn da bir ‘eniþte’ye ihtiyacý var demektir!..