İyi bir Otomobil Hırsızı Yetiştirmenin Sırları

Bir anne yolumdan çevirdi. “Ömer bey lütfen köşenizde yazın, oğlumu kaybediyorum”. 

Sordum : “Nedir sizi bu kadar endişelendiren şey?”;

 7-8 yaşlarında bir oğlu varmış. Başladı derdini anlatmaya. 

“Ömer Bey, oğlum GTA diye bir oyun oynamaya başladı. Normalde uzattığım bir şeyi güzelce alan kibar, nazik oğlum adeta bir hayduta dönüştü ve kapıp kaçmaya başladı.” 

Bilmeyenler için burada bir parantez açalım. GTA bir bilgisayar oyunu, açılımı Grand Thief Auto, türkçesi -sıkı durun- “Büyük Otomobil Hırsızı”. Bir yaya olarak oyuna başlıyorsunuz, sonra farklı farklı otomobilleri gasp ederek çeşitli görevleri yerine getiriyorsunuz. Bu görevler adeta kanun kaçaklığı yüksek lisans dersleri, hırsızlık, gasp, adam yaralama, adam öldürme, polisten kaçma vs. Amerikan sokak serserilerinin ingilizce küfürlerini öğretmesi de cabası.

Dilek hanım, oğlunun bu oyunu oynadığını geç fark etmiş, şimdi müdahale etmeye çalışıyor ama çok da başarılı olduğu söylenemez. Oğlu ise şimdiden “Büyük Otomobil Hırsızına” özenmeye başlamış, annesi bir şey uzattığında koşarak gelip elinden kapıp sonra da koşarak uzaklaşma gibi davranışlar sergilemeye başlamış. 

Böylesine büyük bir endüstriye dönüşmüş olan bilgisayar oyunları sektörüne “Böyle oyunlar yapmayın” diyecek kadar romantik değilim elbette. Devlet bu oyunlarla ilgili kontrolleri arttırmalı. Ama en büyük görev ailenin. Çocuğunuz oyun oynarken rahatlayıp, kafa dinlemeye başlamadan ve sevdiğiniz diziye odaklanmadan önce iyi düşünün. 

Siz masumca oyun oynuyor zannederken birileri onu geleceğin hırsızı, gangsteri ya da suç makinesi olarak yetiştiriyor olabilir. 

*  *  *

#XBODY Deneyimim

Geçtiğimiz pazar günü yeni bir spor metodu denedim. Çocuk yaştan beri spor yapan ve ne kadar uzun antreman yaparsam o kadar iyidir algısına sahip biri olarak aslında 20 dakikalık bir sporun ne kadar da etkili olabileceğini gördüm. Demek ki çok çalışmak değil, akıllı çalışmak önemliymiş. 

Peki “Akıllı” bir antreman nasıl olacak? Cevap basit: Vücudun kolay kandırılabilir bir yapı olmasından faydalanarak .

#XBODY vücuda bir makine ile bağlanarak 20 dakikalık antreman sırasında vücuda farklı dozlarda elektrik veriyor. Korkanlar için söyleyeyim, gıdıklanma hissine benzeyen bir his. Ama bu elektrik akımı sayesinde kaslar 20 dakikalık spordan sonra da çalışmaya devam ediyor. 20 dakikalık bir antremanı elektrik akımı ile 2.5, 3 saatlik bir etkiye çıkarıyor. Bakalım zaman daha neler gösterecek, bazen yavaş yavaş Jetgillere benzeştiğimizi düşünmüyor değilim.