Ýyi evliliklerde eþler birbirlerine arkadaþlýk da ediyorlar

Mutlu/iyi evliliklerin yedi özelliðini yazýyordum. Daha önce altý özelliði yazmýþtým. Bu yedi özellik þöyleydi: 

- Özellik 1: Birbirlerine ve evliliklerine bakýþlarý olumlu  

- Özellik 2: Birbirlerinin farklý taraflarýný kabul ediyorlar

- Özellik 3: Yýkýcý tarzda kavga etmiyorlar

- Özellik 4: Küsmüyorlar

- Özellik 5: Cinsel hayatlarýný devam ettiriyorlar

- Özellik 6: Ortak yaþamdan kaynaklanan sorunlarý idare etmeyi beceriyorlar

- Özellik 7: Arkadaþlýklarý iyi

Bu yazýda yedinci özellik olan “arkadaþlýk” meselesini yazacaðým.

Eþ olmak ile arkadaþ olmak iliþkili ama farklý þeyler. Eþ olmak hukuki, dini ve sosyal bað ve sorumluluklar yüklüyor. Arkadaþlýðýn resmi baðý ve sorumluluðu daha az. Arkadaþ olmak sorumluluktan ziyade gönüllülük, mecburiyet yerine isteklilik ve idare etmekten ziyade hoþlanmak demek.

Hukuki, dini ve sosyal baðlarla birlikte olduðumuz eþimizin ayný zamanda arkadaþlýðýndan da hoþlanýyorsak, bu hal baþýmýza gelebilecek en güzel þeylerden biri.

Eþle iyi arkadaþ olmanýn üç unsuru

Ýyi arkadaþ olmanýn üç temel unsuru var. Bunlar; birbiriyle konuþma ve muhabbet etmeyi sevme,  beraber vakit geçirip aktivite yapmaktan hoþlanma ve sürekli bir baðlantý ve haberleþme içinde olma þeklinde. 

Birbiriyle konuþmak ve muhabbetten hoþlanma

Mutlu çiftler eþleriyle muhabbet etmekten kaçmýyorlar aksine bundan hoþlanýyorlar. Birbirleriyle dertleþip, çay / kahve muhabbetleri yapýyorlar.  Eþiyle havadan sudan konuþmak, sosyal ve siyasal muhabbet etmek hoþlarýna gidiyor.

Evliliðinde sorun yaþayan çiftler ise, konuþmakta ve muhabbet etmekte zorlanýyorlar. Ya birbirleriyle az konuþuyorlar, ya da konuþmalarý tartýþmaya ve kavgaya dönüþüyor. 

Beraber vakit geçirme ve aktivite yapmaktan hoþlanma

Bazý eþler beraber vakit geçirmekten hoþlanýrken, bazý çiftler ise baþa baþa vakit geçirme eðiliminde olmuyorlar. 

Arkadaþlýðý güçlü eþler, beraber takýlmayý hoþ buluyorlar. Birlikte aktivite yapmaktan, bir etkinliðe katýlmaktan, birlikte seyahat etmekten hoþlanýyorlar. Birlikte yapýlan aktivite sayýsý bir evliliðin nasýl gittiðinin iyi göstergelerinden biri.

Bazý çiftler ise birbirlerini sevseler de, birlikte aktivite yapmakta, etkinliðe katýlmakta uyumlu olmayabiliyorlar. Ya kendi baþlarýna ya da baþkalarýyla birlikte aktiviteler yapýp evlerine dönme eðiliminde olabiliyorlar. 

Sürekli bir baðlantý içinde olma

Bazý eþler gün içinde süreðen bir þekilde baðlantý ve haberleþme içinde oluyorlar.

Gün içinde telefon, mesaj vb. yollarla baðlantý içinde kalýyorlar. Birbirlerini günün akýþýndan haberdar ediyorlar.

Bazý çiftler ise gün içinde haberleþme eðiliminde deðil. Taraflardan biri veya ikisi buna ihtiyaç duymuyorlar. Veya böyle bir alýþkanlýk geliþtirmemiþler. Hatta bunu gereksiz bir yakýnlýk talebi olarak da bulabiliyorlar. 

Psikolojik travma

Eþ iliþkileri ile ilgili yazý dizimi tamamladým. Önümüzdeki yazýdan itibaren ilgi odaðýmý eþ iliþkileri meselesinden “psikolojik travma” meselesine çevireceðim. Bugünlerde yaþadýðýmýz darbe ve terör saldýrýlarý da travma meselesine yoðunlaþmayý zorunlu kýlýyor.

Travma kavramý insan psikolojisinde güçlü ve dönüþtürücü tesirler býrakma gücüne sahip olaylar için kullanýlýyor. Deprem gibi doðal afetler, taciz ve tecavüz gibi cinsel saldýrýlar, terör ve iç savaþlar maðdurlarýnda derin izler ve ruhsal hasarlar býrakabiliyor.

Umarým ben “psikolojik travma” üzerine düþünüp yazarken bana eþlik etmekten hoþlanýrsýnýz.