Eþ olmanýn þartlarýndan biri de, ortak yaþamýn sorumluluklarýný taþýmak demek. Ortak yaþam; mutluluk, yardýmlaþma, karþýlýklý destek kadar kaçýnýlmaz olarak çatýþma ve sorun da yaratýyor. Bu sorunlardan birisi de “eve giren paranýn yönetimi” meselesi.
Eþler arasýndaki en sýk altý sorun
Tüm dünyada eþler arasýnda en sýk þu altý alanda sorun çýkýyor: Ailelerle iliþkilerin nasýl olacaðý, cinsel yaþamýn sýklýðý ve içeriði, çocuklarýn eðitiminin nasýl yapýlacaðý, eve giren paranýn nasýl yönetileceði, ev iþlerinin kimler tarafýndan nasýl yapýlacaðý ve boþ zamanlarýn nasýl geçirileceði.
Ýyi evliliklerde paranýn yönetiminde çeþitlilik var
Mutlu evlilik çalýþmamýn gösterdiði sonuç þu: Eve giren paranýn nasýl yönetileceði meselesinin tek bir cevabý yok. Paranýn yönetiminde farklý modeller mümkün. Önemli olan paranýn hangi eþ tarafýndan yönetildiði deðil, iki eþin de bir modelde gönüllü uzlaþmýþ olmalarý.
Paranýn yönetiminde sömürü deðil adalet olmalý
Para konusunda eþlerin kendilerini sömürülmüþ, haksýzlýða uðramýþ hissetmemeleri önemli. Örneðin eþlerden biri eþinin kendi kazancýna el koyduðu hissi yaþamasý yýkýcý bir duygu. Eþlerden birinin parayý kendisi için aþýrý harcamasý da iliþkiyi olumsuz etkiliyor. Eve giren paranýn bir tarafýn ailesine harcanýrken diðer tarafýn ailesine harcanmamasý da eþ iliþkisine bozucu etki yaratýyor.
Kadýnýn parayý yönettiði model
Mutlu evlilik çalýþmasýnda erkek, emekli öðretim üyesi þöyle dedi: “Eve giren paranýn tamamýný eþime veririm. Bütün harcamalarý o yapar. Bana haftalýk harçlýk verir. Ýhtiyaçlarýmý o þekilde gideririm. Market, bakkal gibi alýþveriþlere beraber çýkar, eþimle duran paradan harcarýz. Bayramlarda torunlara harçlýklarý eþim verir. Paranýn bütün yönetimi eþimdedir. Para konusunda hiç bir uyuþmazlýk yaþamayýz”.
Ýyi bir evliliðe sahip kadýn kendi durumlarýný þöyle anlatýyor: “Eþim kazandýðý parayý bana verir, paranýn harcamasý benim üzerimdedir. Alýþveriþler, ihtiyaçlar, bu paradan karþýlanýr. Eþime haftalýk ihtiyacý olduðu kadar veririm. Gerisi bende durur. Çocuklara, torunlara bendeki paradan harcanýr. Yemekler kredi kartýndan ödenir. Hiç uyumsuzluk yaþamayýz”.
Erkeðin parayý yönettiði model
Baþka bir erkek ise paranýn kendi kontrolünde olduðunu þöyle anlatýyor: “”Para konusunda hüküm bendedir. Bu bir sultanlýk anlamýnda, diktatörlük anlamýnda deðil. Sevk, idare, yönü bana aittir. Eþimin yaptýklarýmdan haberi vardýr. Her þeyimi anlatma huyum yoktur. Ama bu dünyanýn ölümlü dünya olduðunu bildiðim için de bilmesi gerek þeyleri söylerim. Eve giren para da, ona bir aylýk tahsis etmiþimdir, o aylýðý veririm”.
Baþka bir kadýn þöyle diyor: “Paranýn yönetimi eþimde. Para harcamayý severim. Paranýn kýymetini bilmem. Eþim biriktirebilir. Biraz fazlaca harcadýðýmda rahatsýz oluyor. Aldýðýný giy, giymeyeceksen alma diyor. Senin maaþýn, benim maaþým yok. Erkeðe aile babasý olduðunu hissettirmek önemli. Ortak bütçe var, birlikte olunca bereketi artýyor. Kim ne kadar harcar, herkes bilir”.
Paranýn yönetimini birlikte yapan eþler
Baþka bir kadýn para yönetimini eþiyle birlikte nasýl yaptýklarýný þöyle anlatýyor: “Aylýk yapacaðýmýz masraflarý kalem kalem belirler eþim. Þunu yapacaðýz diye. Ortadadýr her zaman. Her ikimizin parasýný birleþtiririz, nereye harcanacaksa parayý oraya harcarýz. Herhangi bir uyumsuzluðumuz yok bu konuda”.
Sonuç olarak; evlilikte paranýn yönetiminde farklý modellerin olmasý mümkün ve meþru. Önemli olan iki eþin de bu modelde gönüllü olmasý ve kendilerinin sömürüldüðü duygusunun olmamasý. Aksine paranýn yönetiminde adalet olduðu duygusunun hakim olmasýdýr.