Halime Sürek KAHVECÝ
Halime Sürek KAHVECÝ
Tüm Yazýlarý

Ýyi giyinmek zarif yapmaz

Çocuk, kadýn, avukat ya da doktor... Artýk çok sayýda insan zarafet eðitimi alarak günlük hayatta ve iþ yaþamýnda arzu ettikleri noktaya daha kolay ulaþmayý amaçlýyor. Zarafet eðitimleri veren Gökhan Dumanlý, dikkat edilmesi gereken noktalarý anlattý.

 

Ýþ dünyasýnda ya da günlük yaþamda en uygun davranýþlarý sergilemek ve zarafet konusunda kendini geliþtirmek isteyenler artýk bu konuda eðitim veren kurumlarýn kapýlarýný çalýyor. Gün geçtikçe daha fazla kiþi bu tür eðitimlere katýlýyor. Biz de zarafet konusunu, bu alanda uluslararasý düzeyde eðitimler veren Gökhan Dumanlý ile konuþtuk. Ýstanbul Aydýn Üniversitesi’ndeki insan kaynaklarý ve halkla iliþkiler alanýndaki eðitimlerinin ardýndan iletiþim danýþmanlýðýna baþlayan Gökhan Dumanlý, daha sonra da Zarafet Akademisi’ni kurmuþ. Çocuklar, gençler ve yetiþkinlere geniþ kapsamlý zarafet eðitimi veren Dumanlý ayný zamanda Anne Çocuk Eðitim Vakfý bünyesinde yetiþkin okuryazarlýðý alanýnda gönüllü eðitmenlik yapýyor. Dumanlý’nýn, Ýþ Hayatýnda ve Sosyal Yaþamda Zarafet Kurallarý adýný taþýyan kitabý da önümüzdeki günlerde okuyucu ile buluþacak. Almanya ve Azerbaycan’da da zarafet eðitimleri veren Dumanlý,  “Þýklýk, zarafetin tamamlayýcýlarýndan sadece bir tanesi. Bir kadýnýn iyi giyinmesi onu zarif yapmaz” diyor. Zarafeti  “sahip olduðunuz bilgiyi sunma þekli” olarak tanýmlayan Dumanlý, þöyle devam ediyor:

“Hayatýn her alanýnda kendini en doðru þekilde temsil etmek isteyen, özgüveniyle, özsaygýsýyla ve tavrýyla etkili iletiþim kurmayý amaçlayan herkes bu eðitimlere katýlabilir.”

GÖRGÜ, GÖRMEKTEN GELÝR

Zarafet ya da görgü kurallarýnýn çocuklara ve gençlere aktarýlmasýnda anne babalara büyük görev düþtüðünü söyleyen Dumanlý, “Görgü, görmekten gelir. Çocuklar görür ve uygular. Yani ailedeki rol modellere büyük iþ düþüyor. Sadece anne baba deðil ayný evde yaþayan diðer aile bireyleri de buna dikkat etmek zorunda. Çocukla kurduðunuz iletiþim onun da dýþ dünya ile olan iletiþiminde kendini gösterir” diyor.

KALABALIK BÝR ORTAMDA

Ýletiþime kapalý beden dilinden uzak durulmalý. Kollar baðlanmamalý. Mümkünse sað el her zaman boþ kalmalý. Birileri konuþurken bedenimiz onlara dönük olmalý. Eller kullanýlýrken avuç içlerinin açýk ve karþýya dönük olmasý her iki tarafýndan da kendini güven ortamýnda hissetmesini saðlayacaðýndan tercih edilen bir duruþ olmalý. Yeni tanýþýlan kiþilere isimleriyle hitap edilmesi onlarý önemsediðimizi gösterir. Konuþurken buna dikkat edilmeli.Sosyal ortamda hemen kartvizit sunulmamalý. Sohbetin devamýnda eðer karþý taraftan talep gelirse kartvizit verilmeli.