Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

İyi ki bebek dinozorlar vardı!

Elvan dinozor parkını gezerken biraz korktu ama bebek triceratops’u görünce rahatladığını söyleyebilirim. Tanıdık birini görmüş gibi oldu sanırım...

 Yani ‘Rüyamda görsem inanmazdım’ derler ya, ben de öyle oldum.  Uyumadan önce dinozor kitapları okunmasını isteyen, yarış yapacağı zaman kendine bir dinozor adı bulan kızım Elvan, Forum İstanbul’daki Jurassic Land’i gezerken korkuyla yapıştı bana. Oysa günlerdir heyecanla bekliyordu bu ziyareti. Biraz keyifsiz de başlasa, yavru dinozor maketlerini görünce rahatladı, turun sonunda da bayağı gülümsüyordu. Gelelim üç cümleyle özetlediğimiz bu gezinin ayrıntılarına...

İstanbul Bayrampaşa’da, Forum İstanbul Alışveriş Merkezi’nin yanında, 10 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Jurassic Land, Avrupa’nın dinozor temalı en büyük parkı. Eylül 2011’de açılan parkı o tarihten bu yana bir milyondan fazla kişi ziyaret etmiş. ‘Şimdi sıra bizde!’ diyerek güle oynaya girdiğimiz Jurassic Land’de Elvan kucağımdaydı, Kerem ise kah dinozor müzesindeki mağaralarda koşturdu kah onlarca metre uzunluğundaki dinozor replikalarına dokundu. Burası için oluşturulan özel bir senaryo dahilinde gezilen parkta, mağaraları geziyorsunuz, ardından dinozorlarla karşılaşabileceğiniz bir adaya gitmek üzere Juracopter’e biniyorsunuz. Hareketli sinemada gerçeğini aratmayan dinozor karşılaşmalarını içeren film de heyecanı artırıyor.

Seyahatin ardından bence çocukların en çok ilgisini çeken bölüm olan Bilim Merkezi geziliyor. Burada, yumurtadan yenidoğan dönemine ve erişkinliğine kadar dinozorların gelişim evrelerinin gösterildiği yer oluyor. Elvan bile başını hafifçe kaldırıp bebek dinozorlara ilgi gösterdi. Bebek triceratops’u görünce rahatladığını bile söyleyebilirim. Tanıdık birini görmüş gibi oldu sanırım.

Gezinin sonunda TRT Çocuk’un sevilen dizisi Köstebekgiller’in de bulunduğu alana gelince, ‘Değmeyin keyfime!’ kıvamına gelmişti. Çocuklar resim yapıp bol bol fotoğraf çektirirken ben de Jurassic Land Genel Müdürü Figen Teker ile sohbet ettim. Eğlence ve eğitimi bir araya getiren ‘edutainment’ kavramının hayata geçirildiği bu parkın, bilimsel merakı pekiştirdiğini anlatan Teker, “Bizim neslimiz dinozorları Jurassic Park filmiyle tanıdı. Ama onların tarihsel konumlandırılması konusunda biz de çok az şey biliyorduk aslında. Bu sebeple projemize çocuklar kadar yetişkinler de ilgi gösteriyor. Yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da ziyaretçilerimiz var” diyor. Konu Köstebekgiller’e gelince Teker, “Bu aile TRT Çocuk’un en sevilen dizilerinden. Köstebeklerin paleontolojik olarak dinozorlarla aynı dönemde yaşamadığı biliniyor. Bir sonraki dönemde yaşamışlar ama ilk atalarının dinozorlar döneminde olduğu biliniyor. Bu anlamda bir bağ var. Onlar da bizim gibi az bilinen bir grup” diyor. Ben kendisini de dinozorlardan saymasına bayılıyorum.

Dinozorların yaşadığı mezozoik dönemde Anadolu sular altında olduğu için burada dinozor yaşamadığını hatırlatan Teker, geleceğe dair projelerinden bahsederken şunları söylüyor: “Dinozorların müfredata girmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği halindeyiz. Böylece daha çok çocuk bu konuda bilgi sahibi olacak. Ayrıca önümüzdeki yıllarda beş kentte daha dinozor parkı açmayı hedefliyoruz. TRT Çocuk kanalı ile stratejik işbirliği için adımlar atıyoruz.”

Jurassic Land’e giriş ücreti yetişkinler için 28 lira, öğrenciler için 22 lira. Teker, aile paketlerinin de bulunduğunu söylüyor. Kerem ve Elvan’ın yanına döndüğümüzde onları nihayet Elvan, neden korktuğunu açıklıyor: “Çok büyükler. Ben bu kadar  büyük olduklarını tahmin etmemiştim. Bir dahaki ziyaretimizi ben biraz daha büyüyünce yapabilir miyiz acaba?” Eve gelince o kadar güzel anlattı ki bebek dinozoru, sanırım bir sonraki ziyaretimiz epey sonra, mesela önümüzdeki ay olacak...

ANNENİN AJANDASI

Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi, yarıyıl tatilinde minikler için birbirinden eğlenceli etkinliklerin yer aldığı bir şenlik düzenliyor. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen ve ‘minik kitap kurtlarına’ yönelik olan etkinlikte, Çocuk Kitap Fuarı’nın yanı sıra oyun, resim, tasarım ve masal Atölyeleri de yer alıyor. 10 Şubat’a kadar her gün saat 13.00-18.30 arasında çocuklar kitap okumanın, resim çizmenin, tasarım yapmanın ve oyun oynamanın keyfini doyasıya yaşayacak. Şenlik boyunca, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı 35 okul için kitap bağışında bulunulabiliyor. Türkiye Eğitim Vakfı ile organize edilen bu kampanyaya destek vermek isteyenler, kitaplarını Tepe Nautilus AVM Danışma Bölümü’ne bırakabiliyor.  

Zorlu Çocuk Tiyatrosu, Çirkin Ördek Yavrusu Müzikali ile sömestr tatili boyunca İstanbul Kenter Tiyatrosu’nda çocuklarla buluşmaya devam ediyor. 2-3 ve 9-10 Şubat tarihlerinde saat 12.00 ve 15.00’te ikişer kez sahnelenecek müzikalin biletleri 15 lira.

Migros, Procter & Gamble (P&G) ve Özel Olimpiyatlar Türkiye Organizasyonu tarafından zihinsel engelli çocuk ve gençleri sporla hayata bağlamak ve ailelerinin yaşamlarında da olumlu etkiler yaratmak için düzenlenen destek kampanyası bu yıl 1 Şubat’ta başlıyor. “Siz Destek Verdikçe Engel Tanımayanlar Kazanıyor” sloganıyla Migros ve P&G tarafından düzenlenen kampanya kapsamında 1-28 Şubat 2013 tarihleri arasında Migros Mağazaları veya Sanal Market’ten P&G markaları Ariel, Ace, Alo, Fairy, Pantene, Head & Shoulders, Wella Pro Series, Blendax, Koleston, İpana, Oral-B, Prima, Orkid, Gillette ve Duracell alan tüketiciler, 500 zihinsel engelli gencin spor yapmasına katkıda bulunacak. Ayrıca alışveriş yapanlar Ajda Pekkan konserine bilet kazanma şansı yakalayacak. Bere, eldiven, tişört, eşofman, basketbol ve futbol topları, kitap hatta oyuncak... Çocuğunuzun yarı yıl tatilini renklendirecek hediyeler Intersport mağazalarında. Çocuğuna özel bir hediye vermek istiyorsanız Intersport’un Meydan mağazasına gidebilirsiniz. Buradan alacağınız Nike formalara ve kramponlara çocuğunuzun adını ücretsiz olarak yazdırabilirsiniz. 40 ülkede 5 binden fazla mağazası ve 30 binin üzerinde ürün çeşidi ile spor tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan Intersport, seçkin markaları uygun koşullarla sunuyor.