İyi ki varsınız

Bugün siyaset yazmak kanunen yasak o yüzden gizli kalmış bir güzel etkinliğe  işaret etmek istiyorum. 

1980 darbesiyle kapatılan Akıncılar Derneği’nin o zamanki başkanı Mehmet Güney ağabeyin öncülük ettiği İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) bir süredir faaliyetlerini Eyüb Sultan semtindeki Bahariye Mevlevihanesi’nde sürdürüyor.

Bahariye Mevlevihanesi’nin o büyüleyici mekanı İMH sayesinde bir yığın hayra vesile oluyor.

Gençlerin, hanımların, iş adamlarının faaliyet gösterdiği bu mekanın kültürümüze katkısını belki çoğumuz bilmiyor ama sessiz sedasız önemli programlara ev sahipliği yapıyor.

Bu programlardan biri de Akl-ı Selim ve Kalb-i Selim Sohbetleri.

***

Her ayın son perşembesi icra edilen bu sohbet programı bu sene üçüncü yılını doldurdu.

Prof. Dr. Mahmud Kaya beyin bilgi yüklü bu edebi sohbetini ben de kaçırmamaya çalışıyorum.

Daha ziyade İslam topraklarında yetişmiş eski şairlerin şiirlerinden hareketle yapılan bu sohbet aynı zamanda şair olan Mahmud Kaya hocanın nükteleriyle de renklenince doyumsuz bir akşam yaşamış oluyoruz her defasında.

Kah Arap edebiyatından kah Fars edebiyatından kah Divan Edebiyatı’ndan örnekleri günümüz Türkçesiyle nazım haline getiren Mahmud Kaya hoca aynı zamanda İslami ilimlerde de söz sahibi olan değerlerimizden biri.

Edebi sohbetler hocanın birikimiyle tarihi ve dini konulara da yelken açarak “Din nasihattir” hadisi fahvasınca aynı zamanda bir nasihat  misyonu ifa etmesi hasebiyle de önem arz ediyor.

***

İşte  Akl-ı Selim ve Kalb-i Selim Sohbetleri’nin bu dönem son programı geçen hafta icra edildi.

Dönemin son programı olması sebebiyle de özel bir program yapıldı.

Bu programda sohbetlerde hiç konuşmayan Mehmet Güney bir açılış konuşması yaptı. Gençlik yıllarımızın ağabeyi ve başkanı olan Güney kısaca İMH’yı tanıttıktan sonra bir ufuk turu yaparak Türkiye’nin önemine temas ederek seçimler hakkında da fikirlerini açıkladı.

Bugün siyasi yazı yazmak yasak olduğu için seçimler hakkındaki düşüncelerine maalesef yer veremiyorum.

Şu kadarını söyleyeyim fikirlerimiz bire bir örtüşüyordu.

***

Programa İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş beyler de katılmıştı.

Bu programa ilk kez katıldıkları için her ikisi de birer selamla konuşması yapmak üzere kürsüye davet edildiler.

Kısa bir selamlama konuşması yapan Vasip Bey’den sonra mikrofunu eline alan Topbaş özellikle yurt dışı gezilerinden anekdotlar aktararak Türkiye’nin önemine, misyonuna odaklanan tarihi bir konuşma yaptı.

Bu uzunca konuşmayla Topbaş âkil bir siyasetçi profili çizerek birikim ve tecrübesini hazırunun istifadesine sunmuş oldu.

***

Bu konuşmalardan sonra dönemin son sohbetini icra etmek için kürsüye çağrılan Mahmud Kaya hoca bir edebiyatçı olduğu kadar müeddep bir insan olduğunu da ispat edercesine biraz rahatsız olduğunu gerekçe gösterip bir iki şiir inşad ettikten sonra sözünü tamamladı. Çünkü yapılan konuşmalar her zamanki sohbet süresini çoktan aşmıştı.

Akl-ı Selim ve Kalb-i Selim Sohbetleri bu sene hitama erdi ancak inşallah seneye tekrar başlayacağı için üzülmüyoruz.

Başta Mehmet Güney olmak üzere emeği geçen İMH çalışanlarına tabiî ki sohbeti icra eden Prof. Mahmut Kaya hocamıza şükranlarımızı arz ediyoruz.

İyi ki varsınız.