İyi, kötü, kurnaz...

Spagetti Western diye bilinen tarzın en meşhur filmidir İyi, Kötü, Çirkin. 1966 yapımı bir filmdir,filmi seyretmeyenler bile müziğini bilirler. 

Her neyse yazının başlığını o filmden esinlenerek attım ama  yazının içeriği bambaşka olacak.

Ekran önünden, ekran ardından, ekranda tartışılanlardan birikenleri yazmak gerek bugün...

***

Önce “İyi” dediğimle başlayayım: TRT Haber’de yayınlanan Sokak Lezzetleri programını seyrettiniz mi hiç? Ben defalarca seyrettim ama bir kere yazabildim zira programın yapımcısı ve yönetmeni olan Tunahan İlbars bir dönem birlikte çalıştığım, bazı şeyleri öğrettiğim, genç yaşına rağmen bazı şeyler öğrendiğim bir delikanlıdır.

Gerçekten çok güzel bölümler çekti, telefon açtım, tebrik ettim ama yazmadım, beni tanıyor olmanın bedelini ödeyen yakın çevrem isimlerden birisi oldu Tunahan.

Dünden beri herkes Sokak Lezzetleri’ni sunan Seval Akbaba, kanser hastalığı ve Tunahan’ın Seval’e moral olması için sosyal medya hesaplarından yaptığı destek çağrısını konuşuyor. 

Televizyon dünyası geçmişle değil gelecekle alakalıdır hep, kafalar hep çekimlerin aksamamasına ve bir sonraki bölümü kurtarmaya odaklıdır. O yüzden iyi kısmına öncelikle bu çağrıyı almak istedim, genç kardeşimle de gurur duydum açıkçası...

***

Bir başka İYİ örneği daha var. TRT World’ün ne kadar büyük bir proje olduğunu yazmıştım ya twitter üzerindeki takipçilerine baktım.

Dünyanın çeşitli medya kuruluşları ve sivil toplum örgütleri de hesabı takibe almışlar.

Bunları arasında Güney Kıbrıs’ta Almanca yayın yapan medya kuruluşları da var,Ortadoğu merkezli sivil toplum kuruluşları da...

Daha hoşuma gideni Güney Amerika kökenli,İspanyolca yayın yapan haber grubu ve Amerika’daki düşünce kuruluşları oldu.

Yerli takipçiler arasında da TRT’ye muhalefet etme bağımlısı çok sayıda isim gördüm.

***

Gelelim ekranlarda tartışılan “Kurnazlık” örneğine...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Diktatör bozuntusu” sözleri tartışılıyor bir sürü yerde.

Tek aday olarak girdiği seçimlerde bile oy kaybeden, partiye yönetici seçtiği arkadaşları liste dışında kalan bir genel başkan elbette dikkatleri başka yere çekmeye çalışacak ve olan bitenin konuşulmasını istemeyecektir. İşte kurnazlık da tam bu noktada başlıyor.

Sonuçları değil de bir cümleyi tartıştırarak durumu saklamaya çalışmanın başka bir adı olamaz herhalde...

***

En sonda da Çirkin kısmını yazayım... Magazin dünyasında boşanma kararı alan insanlara dair haber verilir, burada bir sıkıntı yok.

 Ancak her boşanmanın sebebini bilmek durumunda değiliz, insanların özel hayatlarına burnunu sokmanın da bir sınırı olmalı.

Hele bir bilgiye dayanmadan, şu sebepten bu sebepten diye sallamak çok ayıp...

Çok yaygın olarak yapılan bir hatadan artık dönmeye başlamamız lazım...