Ýyi yönetiþimi Berlin'de tartýþmak-2
Sözü eðri büðrü söylemeye gelmiyor. Geçen haftaki Ýyi Yönetiþim yazýsýný Berlin Büyükelçimizin verdiði resepsiyonu anlatarak bitirmiþtim. Molla Kasým anýnda tepeme dikildi. Büyükelçimiz Avni Karslýoðlu'nun eþi Gamze Hanýmýn bazý katýlýmcýlarýn eþleri için düzenlediði harika gezi ve programlarý anmamak ve resepsiyondaki ev sahipliðini zikretmemek ayýp deðil miymiþ? Molla Haklý. Ýyi ki beni sîgaya çeken bir Molla Kasým var.
Ýyi Yönetiþim toplantýsýnda ikinci gün önce "Ýyi Yönetiþimde Türkiye ve AB Perspektifi"ni tartýþtýk. Halide Ýncekara konuþmacýlarý baþtan uyardý ve kimsenin süreyi aþmasýna izin vermedi. Bir istisna vardý yine de. Fatih Belediye Baþkaný Mustafa Demir, katýlanlarýn ittifakýyla sözlerini bitirene kadar konuþtu. Bu oturumda ilk söz TESEV'den Fikret Toksöz'ündü. Fikret Bey bildiði dillerin hepsiyle günaydýn dedi bize. Eksiðini tamamlayanlar oldu. Kimi Fransýzcasýný, kimi Arapçasýný söyledi. Siirt milletvekili Afif Bey de Kürtçesini söyledi. Fikret Bey özellikle yerel yönetimlerdeki iyi yönetiþim kriterlerini dile getirdi.
Prof. Ersin Kalaycýoðlu, uluslararasý bazý kuruluþlarýn demokrasi ve insan haklarýyla ilgili endeksleri üzerinde durdu ve Türkiye'nin bu endekslerde iyi bir yer edinmek için daha çok gayret göstermesi gerektiðini söyledi. Ben bir soru sordum. "Demokrasi mazeret kabul etmez ama bu endeksler hazýrlanýrken ülkelere iliþkin farklý durumlar göz önüne alýnýyor mu?" dedim. "Terör belasýyla uðraþan Türkiye gibi bir ülkeyle hemen hiç terör sorunu olmayan bazý batýlý ülkeleri ayný þartlarda deðerlendirmek doðru mu?" diyecek oldum. "Hayýr, alýnmýyor" dedi Ersin Hoca, "demokrasi mazeret götürmez."
Mustafa Demir yerel yönetimlerde iyi yönetiþim örnekleri gösterdi ve hesap verebilir bir idareye olan ihtiyacý vurguladý. Kendi uygulamalarýný da anlattý bize. "Halk gününde Belediye çalýþanlarý benimle beraber olur. Bir þikâyet halinde iþleri aksatan o anda ortaya çýkar. Bu denetim Belediyedeki müdürler üzerinde çok etkilidir " dedi. Ýnternete baðlanarak Kent Bilgi Sistemini bilgisayar üzerinde gösterdi. "Teorik olarak iyi yönetiþimi tartýþmak kolay, biz zor olaný yapýyoruz ve iyi yönetiþim örnekleri veriyoruz" dedi. 'Kent Bilgi Sistemi, kiþisel verilerin gizliliðini ihlal ediyor mu?' tartýþmasý da çýkarmadý deðil.
"Ýyi Yönetiþimde Medyanýn Rolü, Yürütmenin Ýzlenmesinde Bir Araç Olarak Medya" son oturumun konusuydu. Medya özgürlüðü de girince iþin içine tartýþma keyif verdi. Medya daha çok özgürlük istedi, baþkalarý da medyanýn sermaye yapýsýný gündeme getirdi. Eser Karakaþ, Ýletiþim Fakülteleri tembel dedi ve buradaki atalete dikkat çekti. "Söyleþi Teknikleri diye bir ders okutuyoruz ama diyelim Filistin meselesine dair üç dakika konuþacak öðrenci yetiþtiremiyoruz" diye yakýndý. Deniz Zeyrek toplantýya renk kattý. Taha Aksoy'un bir sorusu etrafýnda medya da dâhil herkesi ve her kurumu eleþtirdi. Denetim gücünü kullanabilmek için, medyanýn, gerekli þartlarý taþýmadýðý herkesçe belirtilen bir husus oldu.
Kapanýþta AB ülkelerinden EXPO için Ýzmir'e destek istemeyi unutmadým.
Berlin'e gidip Almanlarýn Bergama'dan yürüttüðü arkeolojik eserleri görmemek olmazdý. Bunlarýn en muhteþemi bir sunak. Ha Efes'teki Kütüphane ha bu sunak. Neredeyse ayný cesamette. Kaldýrýp getirmiþler iþte. 'Ýyi ki getirmiþler, korunmuþ böylece' diyenler de var, 'versinler, bunlar bizim malýmýz' diyenler de.
Almanlarýn bir zamanlar 3B hayali vardý. Berlin, Boðaziçi, Basra onlarýn olmalýydý. Avni Beyin de katýldýðý son günün sabah kahvaltýsýnda Alman pragmatizminden söz edildi. 'Aslýna bakarsanýz Hitlerin rüyasý fazlasýyla gerçekleþti' diyenler varmýþ. "Avrupa daha fazla Almanya olmasýn, Almanya daha fazla Avrupa olsun" diyenler Almanya'nýn artan gücünden kaygý duyuyorlarmýþ.
Almanya için ekonomik iliþkilerde birinci öncelik Çin. Merkel beþ kere gitmiþ Çine. Çin devlet baþkaný Berlin'e geldiðinde bir türlü yemek için vakit olmamýþ. Merkel ille yemek verecek ya, Çinliyi fuar için geldiði Hannover havaalanýndan almýþ, otobaný kapatýp bir otobüste yemek düzeni kurmuþlar. Almanya'da otobanýn kapatýlmasý akla gelebilecek en olaðanüstü iþlerdenmiþ. Çinliler de uyanýk. Onlar da BMW için Çin'de yatýrýmý þart koþmuþlar. Þimdi BMW her þeyiyle Çin'de de üretiliyormuþ.
'Almanya için güç önemli' dedi bilenler. Güçlü olmanýn bir ölçüsünü de teknoloji üretmek diye açýkladýlar.