İyiler eskidi kötüler her daim yeni

Geçen yıldan beri ha geldi, ha gelecek denen ‘Suicide Squad: Gerçek Kötüler’ sonunda vizyonda. Bu sefer alıştığımız süper kahramanlar yerine süper kötülerin macerasını izleyeceğiz.

Sinemanın asıl kahramanı hep kötüler oldu. ‘Star Wars’ta Darth Vader, ‘Batman’de Joker, ‘Night Elm Street’te Fredy kendi maceralarından daha ünlü oldular. Çünkü sinemada kötü olan daha gerçekçi resmediliyor her zaman. Karakter iyi kahraman ise tek boyutlu olmaya mahkum oluyor. Bilindik ahlaksal kurallar ve toplumsal değerlerin vücut bulduğu gerçek üstü bir tasvir çıkıyor karşımıza.

Çift kişilikli karakterler

Ama söz konusu kötülerse birden karakter derinlik kazanıyor. Sinemacılar bu yüzden artık baş karakterlerini çift kişilikli veya negatif kahramanlardan seçiyor. Böylece daha derin izler bırakan hikayelere sahip oluyorlar. Dikkat edin aksiyon filmlerinde bile kahramanlar artık böyle olmaya başladı. Hep sarhoş gezen, üstü dökülen polislerin ve zamanında kıyım yapmış ama pişmanlık duyan kanunsuzların kahramanlık hikayelerini seyrediyoruz. Tabii sadece sinemada da bu kural işliyor değil. Çizgiromanlar içinde geçerli bu değişim. Biliyorsunuz Hollywood’un yüksek bütçeli yapımlarını bu çizgiroman uyarlamaları elegeçirdi. İki büyük şirket Marvel ve Comics neredeyse her yıl iki, üç film art arda sokmaya başladı vizyona. Geçen aylar içinde vizyona giren ‘Batman v Superman Adaletin Şafağı’, ‘Captain America: Civil War’ hemen aklımıza gelenler. Özellikle bu son iki filmde kahramanların nasıl negatife dönüştüğünü izledik. Yani ‘Superman’ bile gözünden çıkan kırmızı lazer ışıklarıyla kötü olarak bize yedirilmeye çalışıldı. Sanıyorum bu anlamda en erken davranan DC Comics oldu. 1980’lerden beri çizgi roman severlerin merakla izlediği ‘Suicide Squad’ yani gerçek kötüler takımı, kötülerin başrol oynadığı ilk macera oldu. Çünkü iyiler çok çabuk eskiyip, demode olurken kötüler herdaim yeni olmanın bir yolunu buldular.

Tüm kötüler birarada

İşin komiği ‘Suicide Squad’ ekibi bizim süper kahramanların dönüşümü korkusuyla biraraya toplanan bir ekip. Amerikan hükümeti, ‘Superman’ gibi bir süper kahraman kötü olursa onu nasıl durdururuz diye düşünürken, zehir gibi akıllı kadın hükümet görevlisi Amanda uzun zamandır izlediği ve bir şekilde tutsak edilen süper kötülerden bir müdahale takımı kurma fikrini ortaya atar. Bu hem kötülerin kişisel hayatlarını kullanır hem de boyunlarına bir patlayıcı enjekte ederek onları kontrol altında tutacağını düşünür. Will Smith’in canlandırdığı Deadshot attığını vuran bir tetikçidir. Tek kuralı kadın ve çocukları öldürmemesidir. Çünkü Deadshot’ın herkesten gizlediği bir kızı vardır ve kötü tarafını onun yanında göstermek istemez. Kızına duyduğu bu sevgiyi kullanan ajan Deadshot’ı tuzağa düşürür ve kodese atar. Batman’in en büyük düşmanı Joker ise yeni bir kız arkadaş edinmiştir. Psikoloğu Harley Quin’i kendine aşık eden Joker onun beynine elektrik verip kötü olmasını sağlar. Harley Quin de sonunda hükümetin tuzağına düşer. Kanalizasyonlarda yaşayan timsah adam, kanunsuz Bumerang ve alevlerin hükümdarı Diablo ile takım tamamlanır. Bu takıma bir de kadim bir süper yaratık olan Büyücü katılır. Ama Büyücü’nün kendine göre hesapları vardır. Büyücü yüzyıllardır uyumakta olan erkeğini uyandırır. Onun sayesinde hükümetin kontrolünden kurtulur ve bir kıyamet silahı yapmak için yola koyulur. Suicide Squad ekibi ise onu durdurmaya kararlıdır. Bütün bu mücadele sırasında ekibin kötüleri kendi içlerindeki iyiyi de keşfederler. Hem birbirlerini korumayı hem de dünyayı tehdit eden bu canavarla savaşmayı öğreneceklerdir. ‘Suicide Squad’ devamını seyredeceğimiz bir film. Şu haliyle son dönemde bütün kahramanları biraraya getirip çekilen süper kahraman filmlerinden daha eğlenceli ve kendi içinde mantıklı olduğunu düşünüyorum. Tutup da ‘Superman’ ile ‘Batman’i kavga ettirmekten daha iyi bir çözüm bu. Filmin yönetmeni David Avery daha çok aksiyon macera filmleriyle tanınıyor. En büyük bütçeli filmi ‘Fury’. Süper kahraman filmlerindeki ilk sınavını veriyor diyebiliriz. Yönetmenin ortalamanın üstünde bir film çıkardığını söylesem de sinematografisinin bu tür yapımlara çok da uygun olduğunu düşünmüyorum. Bekleyip göreceğiz.

“Tutsak edilen süper kötülerden bir müdahale takımı kurmaya karar verilir ve ortaya Suicide Squad ekibi çıkar.”

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Suicide Squad

Yönetmen: David Ayer

Senarist: David Ayer

Oyuncular: Will Smith, Margot

Robbie, Jared Leto, Jai Courtney

Yapım: 2016, ABD, 123 Dk.

VİZYONDAKİLER

Veronique’in İkili Yaşamı

İki şehirde, yani biri Varşova’da, diğeri Clermon Ferrand’da iki kız, aynı anda doğmuşlar ve 20 sene geçmiştir. Ortak hiçbir şeyleri yoktur, ne baba, ne anne ne büyükanne veya büyükbaba. Aileleri hiç tanışmamıştır. Ancak birbirlerinin aynısıdırlar. İkisi de solaktır, çıplak ayakla yürümeyi severler. İkisinin de muhteşem, eşsiz sesleri, gelişmiş müzikal algıları ve tespit etmesi zor kalp gelişim bozuklukları vardır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: La Double

Vie de Veronique Yönetmen: Krzysztof Kieslowski

Senarist: Krzysztof Kieslowski

Oyuncular: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas, Aleksander Bardini Yapım: 1991, Fransa, 98 Dk.

Cafe Society

1930’larda geçen Cafe Society’de Bronx’da doğan Bobby Dorfman’ın aşka yakalandığı Hollywood’a gidişini ve sonra sosyetenin kıpır kıpır gece hayatında ortalığı toza dumana kattığı New York’a dönüşünü izliyoruz. Bobby’nin renkli aile yaşamında olup bitenlere odaklanan film, dönemin heyacanını ve şaşaasını yansıtan film yıldızlarına, sosyeteye, playboylara, güzel kadınlara, politikacılara ve gangsterlere yazılmış şaşaalı ve parıltılı bir şiir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Woody Allen

Senarist: Woody Allen

Oyuncular: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Blake Lively, Parker Posey

Yapım: 2016, ABD, 96 Dk.

Lanetli Anahtar: Cinlerin Gazabı

Bir grup, arkadaşlarına yardımcı olmaya çalışırken içinden çıkılmaz bir belanın içine düşerler. Kendisine büyü yapılan arkadaşlarını kurtarmak adına internetten indirdikleri büyü ve cin yazılarını yakan grup tehlikeli bir kabile olan Daktylos cinlerinin hedefi haline gelir. İda dağında yaşayan Daktylos cinlerinin en azgını olan Damanaus’un gazabından kimse kurtulamamıştır ve yeni hedefi de genç gruptur.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Hasan Gökalp

Senarist: Hasan Gökalp

Oyuncular: Zeynep Buse Kale,

Ayça Büsküvütçü, Zeynep Ülkü Kam, Deniz Yalımcan

Yapım: 2016, Türkiye

Vahşet Gecesi

Eve, sıradan ama mutlu bir hayatı varken Phil adında gözü dönmüş, sapık bir adam tarafından kaçırılır. Eve bir plan ile o bodrum katından kaçar. Fakat kaçarken eline bir dizi fotoğraf ve çeşitli numaraların olduğu bir kağıt geçer. Kendisi gibi kaçırılıp, farklı evlere hapsedilen başka kızlar da vardır! Eve, silah zoruyla Phil’i de yanına alarak bu evleri tek tek dolaşıp kızları kurtarmaya karar verir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Bound To Vengeance

Yönetmen: José Manuel Craviotto

Senarist: Rock Shaink Jr.

Oyuncular: Tina Ivlev, Richard Tyson, Bianca Malinowski Yapım: 2016, ABD, 93 Dk.