Kronik hastalýklarýn tedavisinde ‘etkin ama yan etkisiz’ ilaç arayýþý bilim adamlarýný doðaya yöneltti. Ýþte etkinliði son araþtýrmalardan çýkan bilimsel raporlarla kanýtlanmýþ doðal ilaçlar.
Araþtýrmalar, bitkisel kaynaklý diyetlerle beslenmenin, kanser ve diðer kronik hastalýklar riskini azalttýðýný gösteriyor. Yaþam ömrünün kalitesi için karbonhidrat, protein ve yaðý dengeli, doymuþ yaðý ve kolesterolü az, posa açýsýndan zengin bir beslenme þeklidir. Hastalýktan koruduðu araþtýrmalarla saptanmýþ olan bazý yiyecekler ve özellikleri araþtýrdým. Hangi besinleri nasýl yemeliyiz rehberi ile hayatýnýzý kazanmak sizin elinizdedir.
Brokoli, lahana, karnabahar: Lahananýn yüzde 70, karnabaharýn yüzde 67, brokolinin yüzde 56, Brüksel lahanasýnýn yüzde 29 oranlarýnda kanser riskinin azalttýðý belirlendi.
Çay: Çaydaki polifenolik öðelerin, kanser ve kalp-damar riskinin azalttýðý ve bu etkinin daha çok yeþil çay ile ilgili olduðu ileri sürülüyor.
Domates: Domates, karotenoidlerden ve likopen yönünden zengindir. Likopenin antioksidan etkisi nedeniyle, göðüs, sindirim sistemi kanserleri, mesane ve akciðer kanser riskinin azalttýðý bildiriliyor.
Fýndýk: Fýndýðýn içerdiði toplam yaðýn yüzde 77’sinin, kanda kolesterolün yükselmesini önleyerek, kalp-damar hastalýklarýna karþý koruyucu etki gösteren, tekli doymamýþ yað asidi olan oleik asit içerdiði belirlendi. Fýndýðýn kanseri önlediði, yapýlan araþtýrmalarda ileri sürülüyor. Fýndýk, vücutta kan basýncýnýn düzenlenmesinde rol oynuyor, kemik geliþimine olumlu katkýda bulunuyor.
Keten tohumu: Keten tohumu, omega 3 yað asidi ve alfa linoleik asitten zengindir. Ýçerdiði lignan adlý maddeyle, östrojene baðlý olarak geliþen kanserleri önlemede etkili olduðu sürülüyor. Ayrýca keten tohumunun, total kolesterolü ve kalp-damar hastalýk riskinin azalttýðý belirtiliyor.
Meyan kökü: Meyan kökü, týpta çeþitli hastalýklarýn tedavisinde kullanýlmaktadýr. Meyan kökü bileþiminde bulunan glikozidlerin, alerjiyi ve iltihabý önleyen bir etkiye sahip olduðu bildiriliyor.
Sarýmsak: Sarýmsaðýn kanserden koruyucu etkisinin, kükürtlü bileþiklerden kaynaklandýðý belirtiliyor. Kalp hastalýðý ve buna baðlý olarak geliþen hastalýklarýn tedavisinde ve yüksek tansiyonun düþürülmesinde etkili olduðu öne sürülüyor.
SOYA, BÖBREK?TEDAVÝSÝNDE ETKÝLÝ
Soya fasulyesi: Soya fasulyesinin, kalp-damar hastalýðý, kanser ve osteoporoz gibi hastalýklardan korunmada ve tedavisinde, menopoz sonrasý þikayetleri azaltmada etkili olduðu ve diyabete baðlý geliþen böbrek hastalýðýnýn ilerlemesini yavaþlattýðý öne sürülüyor. Bu etkilerin, antioksidan etkilerine baðlý olduðu düþünülüyor.
Þarap ve üzüm: Þarabýn, özellikle kýrmýzý þarabýn, kalp-damar hastalýk riskinin azalttýðýna dair çalýþmalar son yýllarda yoðunlaþmýþtýr. Kýrmýzý þarapta yüksek miktarlarda bulunan fenolik gruplarýn LDL’nin oksidasyonunu önlediði bulundu. Ayrýca, kýrmýzý þarabýn östrojenik özelliklere sahip olmasý dolayýsýyla, östrojene baðlý olarak geliþen kanserleri önlediði bazý çalýþmalarda bildirildi.
Yulaf: Kolesterolün düþürücü özelliðe sahip olan çözünebilir posa içeren yulaf ürünlerinin, total kolesterol ve LDL kolesterolü düþürerek, koroner kal hastalýðý riskinin azalttýðý, araþtýrmalarla ortaya konmuþtur.