İyiliğin benzersiz iz düşümü

-GAZİANTEP-

Üçgündür Gaziantep'deyim. İlklere şahit oluyorum. Gördüğümüz onca olumsuzluklarıneredeyse unutturacak ve geleceğimize umutla bakmamıza vesile olacak ilkler.

Gaziantep Valiliği, Büyük Şehir Belediyesive üniversitenin müştereken düzenlediği bir toplantı.

Lakin toplantının konusu da şekli de orijinal.

Konferans ile panel karışımıbir toplantı. Konuşmacılar Diyanet İşleri Başkanı,Din İşleri Yüksek Kuruluüyeleri, dinleyenler işadamıağırlıklıher kesimden vatandaş,  mekân üniversite konferans salonu, konu zekat.

***

İyiliğin benzersiz iz düşümü’özdeyişi altında yapılan bu toplantışekli ve muhtevasıyla bir ilk.

Şekli itibariyle hem konferans hem panel hem enteraktif bir toplantıydı.

Toplantıyıtalep eden taraf Abdulkadir Konukoğlurehberliğinde Gaziantepli işadamları!

İşadamları, "Bize çocuklarımızın gözünün içine bakarak, rızkınızıyüzde yüz helal kazancımız ile temin ediyoruz diyebileceğimiz yolu gösterin" diyorlar.

***

Başlangıçta Diyanet İşleri BaşkanıProf. Mehmet Görmezzekat ile ilgili bir konferans verdi.

Dürüst ve güvenilir tüccarın İslami tebliğeverdiği katkının ulemanınkinden daha fazla olduğuna temas ederek tüccarın takva ehli, cesur, güvenilirve helal kazançiçin çalışmasıgerektiğini anlattı. Sadece körfez ülkelerinin 4 tirilyonluk sermayesinin zekatının Afrika'da ki ihtiyaçsahiplerinin sorunlarınıçözeceğine işaret etti.

Abdulhamid Han'ınŞazeli tarikatına ilgisinin temelinde bu tarikatın ağniya-i şakirine(şükreden zeninlere) ilgisinin yattığınıanlatmasıdikkat çekiciydi.

***

Daha sonra Din İşleri Yüksek Kurulu'nundört üyesinin yer aldığı, Görmez hoca başkanlığındaki enteraktif panele geçildi.

Başta işadamlarıolmak üzere salondakiler, kurul üyelerine zekat ile ilgili sorular sordular.

Her biri kendi alanında birer otorite olan üyeler de cevap verdi.

İşadamlarının zekatla ilgili detaylısorular dikkat çekiciydi.

Gaziantep'te  zekat uzmanıözel muhasebeciçalıştıran işadamlarının bulunduğunu öğrendiğimde hem şaşırmışhem de duygulanmıştım.

Helal kazançüzerinde bu denli hassas işadamlarımızın bulunmasınıumutlarımızıyeşerten bir zenginliktir dedim kendi kendime.

***

Fevkalâde faydalıbir toplantıydı. Ama sorun helal kazançpeşinde koşan işadamlarımızın faizli sistem içindekisıkıntılarıydı.

Harama bulaşmamak, haramdan korunmak ve kurtulmak için sarf ettikleri çabaya mukabil çıkışyolu bulamadıklarınoktada tepkileri görülmeye değerdi.

Hele Abdulkadir Konukoğlu'nunistediği cevabıalamadığında, 'Allah bizi affetsin!' derken çektiği sıkıntıyıve üzüntüyüanlatamam.

İşadamlarının  bu toplantının devam etmesini istemeleri de düşündürücüydü.

 

***

Görmez hocanın himayesinde gerçekleşen Türkiye'de ki Arap gazetecilereverilen iftar da ilklerdendi. Ama bugün yer darlığısebebiyle bu kadar yazabiliyorum.

Toplumla bütünleşen etkinliklere öncülük eden Görmez hocayıiçtenlikle tebrik ediyorum.

Böylesi güzel etkinliklere ev sahipliği yapan valilik, belediye ve üniversiteyide kutluyorum.

Gaziantep'te geçirdiğim üçgün boyunca değerli valimiz Ali Yerlikaya beye ve Büyükşehir Belediye BaşkanıFatma Şahinhanımefendiye yakın ve sıcak ilgileri için ne kadar teşekkür etsem azdır.

Bize refakat eden ve Anadolu delikanlısının asaletini gösteren Trabzonlu Mehmet ve Kahraman MaraşlıAhmet'eayrıca teşekkür ediyorum.

Gaziantepbize umut verdi!