Ýzlandalýlar bile bizden daha çok balýk yiyor

Balýk sezonu açýldý, tezgahlar balýkla dolu. Yunanistan'ýn iki katý büyüklüðünde kýyý þeridine sahip olmamýza karþýn bu faydalý besinin tüketiminde son sýralardayýz. Japonya'da yýlda kiþi baþýna tüketilen balýk miktarý ortalama 70, Ýzlanda'da 90, Türkiye’de ise sadece 8 kilogram!

Balýk avý yasaðý kalktý ve balýkçýlar molalarýnda aðlarýný atýyorlar denize… Palamutlar, lüferler sýrayla geçecek Boðaz'ýn her geçen gün biraz daha serinleyen sularýndan… Balýkçý tezgahlarý taze balýklarla dolu bu ara.

Her sene bu dönemde sürdürülegelen tartýþmalar da devam ediyor tabii haliyle. Balýk neslinin tükenme riskiyle karþý karþýya olduðunu söyleyen çevrecilerle "Bu denizde daha çok ekmek var" diyen balýkçýlarýn bitmeyen kavgasý baþlýyor her balýk sezonunda.

Balýk yenilenebilir bir kaynak aslýnda ama pek çok balýkçýlýk faaliyetinde uygulanan yanlýþlar bu kaynaklarda sýkýntýlara yol açýyor. Trolle kaçak avlanma, aþýrý avlanma, belirlenen standartlarda að kullanýlmamasý gibi yanlýþ uygulamalar balýklarýn tükenmesine neden oluyor.

Kurallara uygun, zamanýnda yapýlan balýk avýna diyecek söz yok kuþkusuz fakat kaçak avlanmaya denetim ve yaptýrýmlarýn çok daha sert ve caydýrýcý olmasý gerekiyor. O yüzden sürdürülebilir balýkçýlýðýn yaygýnlaþmasý, denizlerin temiz kalmasý için atýksu arýtýmýna önem verilmesi, kaçak avlanmanýn kesinlikle önüne geçilmesi gerekiyor.

EN BÜYÜK HAZÝNEYÝ KÝRLETÝYORUZ

Balýk avý baþladý, balýðýn en bol olduðu günler kapýda, buraya kadar her þey çok güzel de çok ilginç bir nokta var dikkatimi çeken. Üç tarafý denizlerle çevrili ülkemizde aslýnda ne kadar az balýk tüketiliyor biliyor musunuz? Ýlginç bazý verilerden bahsetmek istiyorum. Türkiye’nin üç tarafý denizlerle çevrili yani bu, tam 8 bin 300 kilometrelik kýyý þeridi anlamýna geliyor. Ýngiltere, Fransa, Norveç gibi Avrupa ülkelerinden fazla olmasýnýn ötesinde Yunanistan'ýn kýyý þeridinin iki katý! Buna raðmen daha az balýk tüketiliyor Türkiye’de. Japonya’da yýlda kiþi baþýna tüketilen balýk miktarý ortalama 70 iken bu rakam Ýzlanda’da 90, Türkiye’deyse ortalama 8 kilogram.

Rakamlar arasýndaki uçurum belirgin olmakla birlikte sonuç komik aslýnda. Bu kadar uzun sahil þeridi ve bolca balýðý olmasýna raðmen diðer dünya ülkeleri kadar balýk tüketmiyor oluþumuz komik gerçekten. Böyle bir hazineye sahip olmamýza raðmen denizlerimizi kirletiyor, en büyük zararý kendi ellerimizle yine kendimize veriyoruz farkýnda olmadan. Sonra da fiyatý bir türlü ucuzlamayan balýklardan þikayet ediyor, tüketecek et arýyoruz üç tarafýmýz denizlerle çevriliyken… Üstelik balýðýn en faydalý temel besin maddelerinden biri olduðunu bile bile!