İzmir BMC’yi geri istiyor

Türkiye’nin köklü otomotiv firmalarından biri olan ve yaşadığı finansal krizden dolayı zor günler yaşayan BMC’nin işçileri de firmayla aynı kaderi paylaşıyor. Yaklaşık 7 aydır maaşlarını alamadıkları için eylem yapan İzmir’deki BMC işçilerinin sıkıntılı günleri devam ediyor.

 Maaşlarını alamadığı için zor durumda kalan işçiler ise geçimlerini sağlamak için çareyi ek iş yapmakta buluyor. Boya-badana işlerinde ya da çeşitli dükkanlarda günü birlik işlerde çalışan BMC işçileri sorunlarına çözüm isterken uzun yıllardır BMC ile çalışan ve yüklü meblağlarda alacakları ve ellerinde kalan siparişler bulunan firmalar da paralarını almayı bekliyor. Eylül ayında ödeme yapılacağına dair yazılı bir açıklama geldiğini; ancak herhangi bir ödeme olmadığını hatırlatan firma sahipleri, BMC’nin yeniden kapılarını açacağına dair ümitleri bulunduğunu belirtti. Uzun yıllardır BMC’nin yan sanayi olarak çalıştıklarını kaydeden Örnek Yedek Parça ve Metal San. Tic.Ltd. Şti. ortaklarından Hakan Örnekoğlu, “BMC’ye iş yapan ancak süreçle birlikte boşta kalan firmalar piyasadaki rekabeti arttırdı. Sektördeki işlere arz arttı. Bu da sıkıntı yaratıyor”  diyerek sektörün durumuna değindi.

Fabrika açılsın para önemli değil

BMC’nin ödemelerinde her zaman gecikme yaşandığını, dengesiz ödemeler ve siparişler verildiğini anlatan Örnekoğlu, “Çok eski yıllardan bu yana BMC ile çalışıyoruz. Alacaklarımız olmasına rağmen adli yollara başvurmadık; çünkü BMC’ye vefa borcumuz var. Firmanın ‘Borcumuzu ödeyemiyoruz; ama fabrika yeniden çalışmaya başlayacak’ demesi, bizim için daha önemli” dedi.

Alex’i bırksınlar, işçileri düşünsünler

İKİ çocuk babası işçi Erol Kızıl “Bu olaylar başladığı zaman herkes Fenerbahçeli Alex’i konuşuyordu. Artık parasını alanları değil, işçileri düşünsünler. Elimden boya badana işleri geliyor bende bu işlerle para kazanmaya çalışıyorum. Biz ekmeğimizin derdindeyiz. Yönetime kızmıyoruz; ama işler iyi giderken paraları ne yaptılar. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Biz hala işlerin düzeleceğinden ümitliyiz; ama kimseden bir açıklama gelmiyor” dedi.

Korkudan telefonlarıma bakamıyorum

Tazminatlarını ve maaşlarını alamayan 55 işçi sözleşmelerini tek taraflı fesh ederek BMC’ye dava açtı.  BMC’ye dava açanlar arasında 1984 yılından bu yana çalışan ve yaşanan olaylardan sonra BMC’nin önünü karanlık gördüğünü ifade eden işçi Arif Boşyörük de var. Boşyörük, “Dava 4-5 ay sürer diyorlar. Bu arada bizler ne yapacağız? Cebimde 10 lira para var. Bankalar arayacak diye telefonlarımı açamıyorum. Kimse işçileri düşünmüyor. 30-40 bin kişiyi uçuruma attılar. İş arıyorum ama yaşımdan dolayı bulamıyorum. İçeride 4 aylık alacağım var. Yöneticiler neden yazılı bir açıklama yapmıyorlar.”