ÝZMÝR Büyükþehir Belediyesi Kordon’a araç giriþ çýkýþýný ve trafik seyrini yasakladý. Bu karardan sadece buradaki iþletmeler deðil, bizim haber merkezide son derece olumsuz etkilendi. Baðdat Caddesi ile Ýstiklal Caddesi Ýstanbul için neyi ifade ediyorsa, Ýzmir içinde Kordon onu ifade ediyor.
Bu yasak uygulamasýnýn baþlamasý ile 8 CHP’li metropol belediye baþkanýnýn birleþip Sayýn Aziz Kocaoðlu’na karþý bayrak açmalarýný ve isyan etmelerini hatýrladým. Ne diyorlardý isyan eden belediye baþkanlarý: “Büyükþehir belediyesinde bürokratlar hiç iþ yapmýyor. Ne söylersek bizi oyalýyorlar, topu baþka yerlere atýyorlar. Telefonlarýmýza dahi çýkmýyorlar. Hiçbir iþimizi yapmýyorlar. Biz halka karþý sorumluyuz ama belediye bürokratlarý bize sorumsuzca davranýyor. Hiçbir iþimizi çözmüyorlar.”
Baþýmýza gelince belediye baþkanlarýmýzý þimdi daha iyi anlýyorum. Star Gazetesi Ege Bölge Temsilciliðimizin yeri malum olduðu üzere tam cumhuriyet meydanýna bakan bölgede yer alýyor. Kordonun içine doðru bir trafik seyri söz konusu deðil. Yasaðýn baþladýðý günden itibaren belediyenin bir ordusu dikilmiþ, bizi iþyerimize almýyor. Görevli memurlar ‘Yasak hemþerin giremezsin’ sözleriyle önümüzü keserken, iþyerimizin dibindeki tabelayý gösteriyorum. Ama görevli memurlar ‘Nuh deyip peygamber demiyor’. Bizi iþyerimize almýyor. Belediyenin bütün birimlerini arýyorum. Hepsi ya ‘Bizimle ilgisi yok’ diyor, ya da topu baþka birimlere atýyor. Sonuç alamayýnca bu sefer Baþkan Aziz Kocaoðlu’nu arýyorum. Derdimizi anlatýp, alýnan karardan dolayý maðdur edildiðimizi söylüyorum. Saðolsun baþkan, ilgileneceðini ve gereðini yapacaðýný söyledi. Ama ertesi ve sonraki günlerde de biz bu yasaklarla uðraþmaya devam ettik. Bir sonuç alamadýk. Çünkü Baþkan Aziz Kocaoðlu’nun sözleri de ilgisi de yetersiz kaldý.
Buradan nereye gelmek istiyorum. Gelmek istediðim mesele þudur: Ýzmir’in en büyük sorunu belediye bürokratlarýnýn sorun çözme yeteneðinin ve kapasitesinin yetersizliðidir. Küçük bir sorunu bile büyütüp çözme yeteneði geliþtiremeyen, sürekli topu birbirlerine atan bir belediye bürokrasisiyle Ýzmir’de kim hizmet ve baþarýdan söz edebilir? Eðer Aziz Baþkan ‘Bu kadroyla Ýzmir’de baþarýlý olacaðým’ diyorsa, sadece kendisini kandýrýr. Bir küçük konuda bile belediye bürokratlarýnýn sorun çözme yeteneðinin sýðlýðýný, yetersizliðini görme ve test etme fýrsatým oldu. Düþünün, Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu’nun çözme sözü verdiði bir olayý bürokratlarý ‘Olmaz hemþerim yasak’ sözüyle geri püskürtüyor. Belediye bürokrasisinin mevcut hantallýðýyla bu kente nasýl bir vizyon kazandýrabilirsiniz? Baþkanýn bürokratlarý sürekli uyarmasý gerekiyor. Sayýn Baþkan iþ yapmayanlarý bürokratlarý da daha fazlada taþýmayýn. Size yük oluyorlar.
Kordonun trafiðe kapatýlmasý olayýna gelince; Kordon canlýlýðýný kaybetti, iþletmeler olumsuz etkilendi. Yasak, Kordon sakinlerine ve esnafa tam bir eziyete dönüþtü. Ýzmir Kordon’da uygulanan araç giriþ yasaðý sonucu Kordon esnafý ve bölgede yer alan iþyeri sahipleri büyük bir maðduriyet yaþadý. Sayýn Valimize bizim tam da Kordon’a bakan ofisten bir bakmasýný istediðimde þaþkýnlýðýný gizleyemedi. Terk edilmiþ hayalet bölgeye dönen Kordon için Vali Kýraç “Ben hiçbir zaman Kordon’u böyle sessiz ve sakin görmemiþtim. Buradaki canlýlýk kaybolmuþ” sözleriyle bize destek verdi.
Kordon, Ýzmir’in kalbinin attýðý yerdir. Bu yasaklarýn iyice tartýþýlmadan alýnmasý saðlýklý bir karar deðil. Burada trafik yasaðýndan daha çok öncelikli sorunlarý var. Mesela, o bölgenin çok önemli bir ýþýklandýrma sorunu var. Ýnsanlarýn gidebileceði bir WC’si bile yok. Güvenlik önemli bir sorun. Kordon’un bir peyzaj ve tasarým planlamasýna ihtiyaç var. Bu ihtiyaçlarý artýrabiliriz. Umarým Baþkan Aziz Kocaðolu bu yasaðý daha fazla uzatmaz. Bu yasak devam ederse Kordon ikinci Ýnönü Caddesi’nin akýbetine uðrayabilir. Baþkanýn bu eleþtirilere kulak vereceðini umuyorum.