'Ýzmir'de Baþbakan Ýsmet Paþa'nýn resmine kurþun sýkarlar!'

Serbest Fýrka'nýn açýlacaðý duyurulduktan sonra Ýzmir, Fethi Bey'e heyetler yollamaya, telgraflar çekmeye baþlar; davet eden edenedir. Hemen, hiç zaman kaybetmeden parti örgütünün kurulmasýný istiyordu Ýzmirli! Fethi Bey olmazlanýr, Ýzmir üsteler, sonunda Fethi Bey, Gazi'ye sorar.

Fethi Beydaha sonralarý Gazi Paþanýn, yalnýz Ýzmir'e deðil Türkiye'nin dört bir yanýna gidilmesini, örgütler kurulmasýný, partinin belediye seçimlerine de katýlmasýný önerdiðini söyler. Bunun üzerine Ýzmir gezisine karar verilir. Fethi Bey Ýzmir'de bir konuþma yapýp, Ýsmet Paþa'nýn Sivas nutkuna cevap verecekti. Ýsmet Paþa, Serbest Fýrka'nýn programýný eleþtirmiþ, özel giriþimcilikle ilgili yeni partinin programýnda yer alan görüþleri yerden yere vurmuþtu.

Fethi Beyyola çýkmadan önce Gazi'ye gider veda etmek için:

"Tam giderken kolumdan tuttu, yan odaya geçtik. Adalet Bakaný Mahmud Esad Bey Ýzmir'den bir telgraf çekmiþ. Telgrafta 'Fethi Bey'in Ýzmir'e geleceði söyleniyor; ancak halk Fethi Bey'den nefret etmektedir. Gelirse halkýn hakaretlerine hedef olabilir. Gelmemesinin saðlanmasýný rica...' Senin Ýzmir'e gitmene engel olmak istiyorlar; bunun için de beni kullanacaklar akýllarýnca. Mutlaka gitmelisin, ancak çok dikkatli ol. Gemi Ýzmir'e yaklaþýrken halkta düþmanlýk belirtisi görürsen sakýn limana inme, bana telsizle bilgi ver." (Fethi Okyar; Anýlar)

Gemi, limana yaklaþýrken çevresini irili ufaklý birçok tekne sardý. Ancak teknelerden "Yaþasýn Fethi Bey.. Yaþasýn Gazi.." sesleri yükseliyordu. Sanki Ýzmir boþalmýþ halk limana yýðýlmýþtý. Milletin hakkýnda hiçbir þey bilmediði Serbest Fýrka'ya bu ilgisi nedendi? Bunun yanýtýný Fethi Bey þöyle vermiþti: "Halk Partisinin sopa atmak, yani yýldýrmak; para kazandýrmak yani rüþvetle iþ görmek siyasetinden býkmýþ usanmýþ insanlar. "

Gemi limana yanaþýnca kalabalýk Fethi Bey'in inmesini beklemez güverteye doluþur. Fethi Bey güçlükle gemiden inebilir. Rýhtýmla cadde arasý 30-40 metredir, ancak yarým saatte ulaþabilir Fethi Bey ve kendini otomobiline atar. Caddeler, kalacaðý otelin önü olaðanüstü kalabalýktýr. Vali Halk Fýrkasý Ýl Yönetiminin baskýsýna boyun eðerek Fethi Bey'e "genel asayiþ nedeniyle meydanda konuþma yapamayacaðýný" bildirir. Gene Gazi'yi arar Fethi Bey. O da Baþbakana, Ýçiþleri Bakanýna gerekenleri söyler...

Ertesi gün Halk Fýrkasý da karþý bir gösteri düzenler. Ancak kalabalýk bir grup konuþmaya çýkan Ýçiþleri Bakaný Mahmud Esad Bey'i yuhalar. Polis havaya ateþ eder. Kalabalýk da Halk Fýrkasý mebusu Ali Haydar Bey'in sahibi olduðu Anadolu Gazetesinin önünde toplanmaya baþlar. Binanýn içine saklanmýþ polisler, kalabalýðý daðýtmak için ateþ açar ve 14 yaþýnda bir öðrenci vurulur. Halk binaya saldýrýr, kýrar, döker; duvarda asýlý baþbakan paþanýn resimlerine kurþun sýkar.. Hýzýný alamayan kalabalýk Fethi Bey'in kaldýðý otelin önüne gelir. Fethi Bey kapýda belirir, orta yaþlý bir adam, kucaðýnda taþýdýðý çocuðun ölüsünü Fethi Bey'in ayaklarý dibine býrakýr:

"Ýþte size kurban! Baþkalarýný da veririz. Yalnýz sen bizi kurtar!"

Benzer haberler birbirini kovalar. Ülkenin birçok il ve ilçesinde Halk Fýrkasýna karþý gösteriler düzenlenir, parti binalarýna ve partiyi destekleyen gazetelerin binalarýna saldýrýlar düzenlenir... Daha iþin baþýnda millet halk fýrkasýna böylesine tepkiliyse, serbest iktidara geldiði an ne kadar halkçý varsa linç edilirdi sokaða adým atar atmaz.. Fethi Bey Ýstanbul'a dönünce Gazi'ye düþüncelerini anlatýr ve "emaneti sahibine" geri verir. 

Türkiye'nin demokrasiyle sýnavý 16 yýl sonra 1946'da yeniden baþlayacak, dur kalklarla, baþarýlý baþarýsýz darbelere hedef olarak devam edecektir...