İzmir’de sağlık sektörü

Gündemimde sağlık sektörü, artık daha fazla yer bulmaya başladı. Bunun başlıca sebebi İzmir ve Ege’de son yıllarda sağlık alanında ve sağlık yatırımlarında yaşanan gelişmelerdir. Bu haftaki konuklarımız ve konuk olduklarımız da sağlık sektörünün önde gelen isimleri olunca, İzmir’de ki bu dinamik yapıya ve kentte bu alanda yaşanan son gelişmelere bundan sonra daha fazla yer vermenin gerekliliğine bir kez daha inandım. Çünkü sağlık sektörüne yerli ve yabancı özel yatırımcıların da devreye girmesi ile Türkiye’nin birçok noktasında olduğu gibi İzmir ve Ege’de önemli değişimler yaşıyor. İzmir’de son birkaç yılda özel hastaneler ve kamu hastanelerinde çok dinamik ve rekabetçi bir yapı oluşmaya başladı. Bugün teşhis ve tedavi hizmetleri gibi verilen hizmetlerde, makine parkurunda, insan kaynağında ve fiziki alanların iyileştirilmesinde Türkiye’nin çok büyük mesafeler aldığını elbette ki kimse inkar edemez. Bu sunulan nitelikli hizmetlerin ve pozitif gelişmelerin sektör açısından sürdürülebilir olması ayrı bir tartışma konusudur. İzmir’de gözle görülen düzeye ulaşan sağlıktaki olumlu gelişmeleri, geçmişin olumsuzlukları ile değerlendirdiğinizde; ne kadar yol alındığını görmek için Türkiye’de örnek gelişmelere sahne olan bir kenttir İzmir. Sektörün büyük oyuncuları ile bir araya gelince, doğal olarak, ağırlıklı gündemimizde sağlık sektörü oldu.

Bu haftanın başında ilk konuğum Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İzmir Kuzey Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Nuri Dilek ve geçen döneme kadar uzun yıllar milletvekili olarak parlamentoda görev yapan İdari Hizmetler Başkanı Dr. Mehmet Nil Hıdır oldu. Prof. Dr. Osman Dilek göreve gelir gelmez kolları sıvadı ve bölge ile ilgili stratejileri hızla oluşturmaya başladı. Konuklarımızla İzmir ve Ege’nin sağlık alanında kaydettiği gelişmeleri paylaşma fırsatı buldum. Prof. Dr. Osman Dilek, inşa edilecek olan sağlık kampusu ile dünyanın en büyük onuncu hastanesinin İzmir’de faaliyete geçeceğini ifade ederken, “İzmir Sağlığın başkenti olabilir. Bunun için her türlü potansiyele sahip” görüşünü dile getiriyordu.

Burada şunu ifade etmek gerekirse yeni CEO’ların göreve başlaması sonrasında birçok kamu hastanesinde verilen hizmetlerin kalitesinde artışlar olmuş ve özel hastanelerle bu alanda rekabet potasına girmeye başlamışlardır.

Kamuda ki konuklarımızdan hemen sonra da İzmir’de özel sektörün büyük oyuncularından olan Medical Park İzmir Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba, Başhekim ve Bölge Koordinatörü Zafer Beken, Başhekim yardımcısı Zeki Hozer’i Ege Bölge Temsilciliğimizde konuk ettik. Daha önceki yazımda da dile getirdiğim gibi Medicalpark İzmir’de sağlık çıtasını yükselterek, sadece İzmir’e değil, bütün Türkiye’ye örnek olacak başarılara imza atmaya başladı. Sağlık sektöründe kısa sürede kıskandıracak bir farkındalık oluşturdular. 16 ayda sağlık sektöründe bu başarıyı elde etmek kolay değil. Bu ekibi kutlamak gerekir.

Açıldığından bu yana ilk kez Kent Hastanesi’ne gittim. Gazete yöneticilerinin davet edildiği toplantıya özel davet üzerine bende katılma fırsatı buldum. Kent Sağlık Grubu Genel Müdürü Dr. Ruşen Yıldırım ve Medikal Koordinatör Dr. Özgen Aytaç’ın katıldığı toplantıda sunumu dinlerken, sağlık hizmetlerinde edindiğimiz deneyim ve tecrübe zenginliğinin, ülkemiz adına ne kadar umut verici olduğunu gördüm. Kent hastanesi, makine parkuru ve insan kaynağıanlamında çok güçlü bir yapıya sahip. Bu hastanemizin Karaciğer nakillerinde Türkiye’de ilk 3 merkezden birisi, çocuk nakil ameliyatlarında komşu ülkeler dahil en büyük merkez konumunda olduğunu öğrendiğim bu hastanemizin sahip olduğu akademik ve yetişmiş insan kaynağı ile daha çok sayıda başarılara imza atacağına inanıyorum.

Yerim dar olduğu için bu hastanemizin sağlık sektöründe el ettiği başarıları bir başka yazımda yöneticilerden aktarma fırsatı bulacağıma inanıyorum. Sonuç olarak ifade etmek gerekirse İzmir’de sağlık alanında meydana gelişmeler kent insanın yüzünü güldürüyor. Yakın zamana kadar hayal denilen hizmetleri artık bu hastaneden en üst kalitede alma fırsatı buluyorsunuz. Hayal denilen hizmetlere artık her vatandaşımız ulaşabiliyor. Bundan sonra da sağlıkla ilgili gelişmelere köşemde yer vermeye devam edeceğim.