İzmir'i anlamak...

Kalkınma ve büyümenin olmazsa olmaz şartlarından biri yetişmiş insan kaynağı olsa gerek. Rekabet gücü ile sanayi ve ticaret kültürünü de bunlara ekleyebiliriz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın hafta içindeki İzmir temaslarında üzerinde durduğu iki önemli husus yukarda saydığım insan kaynağı ve sanayi kültürü idi. 

Lütfi Elvan bu iki hususu, İzmir'in haiz olduğu yüksek potansiyeli ifade ederken dile getirdi.

Genel seçimler sırasında açıklanan ve yerel seçim döneminde de çok konuşulan Binali Yıldırım'ın öncülük ettiği 35 Proje'nin sahipsiz olmadığını göstermesi bakımından Lütfi Elvan'ın İzmir gezisi önemliydi. Yaptığı konuşmalar ve verdiği bilgilerle Lütfi Elvan'ın işlere ne kadar hâkim olduğu ve projeleri nasıl sahiplendiği ortaya çıkmış oldu. Eğer varsa birilerinin aklında bir tereddüt, sanırım bu ziyaretle o endişeler silinmiştir.

İzmir hem ticaret, hem turizm, hem sanayi, hem tarım ve hem de bir kültür şehri olmak itibariyle 'şehir' kavramının içini tam manasıyla dolduran özelliklere sahiptir. İşte Lütfi Elvan da İzmir'in bu tarafına vurgu yapmayı ihmal etmedi.

Sayın Bakan'ın uzlaşmacı tavrı, İzmir'de Bakanlıkla yerel yönetimler arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkları bir soruna dönüşmeden halledecek gibi duruyor. 

Bakan bey, İzmir'de önce Aliağa ile Menderes arasında çalışan İZBAN üzerinde incelemeler yaptı. Geçtiği istasyonlar hakkında bilgi alan Lütfi Bey, Menderes ile Torbalı Tepeköy arasındaki hattın sinyalizasyon işlerinin bir kaç ay içinde tamamlanacağını belirtti. Kısa zamanda Selçuk ve Bergama hatları için gerekli adımların atılacağını da ilave etti. Bakan Elvan, bu projedeki işbirliğinin diğer alanlara yansıtılması gerektiğini belirtti.

Torbalı Belediyesi ziyareti, Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez'in, Lütfi Elvan'dan üç önemli konu hakkında söz almasıyla neticelendi. 

Konak ile Yeşildere arasındaki Tünel, İzmir'de Konak tüneli diye biliniyor. 1675 metre uzunluğundaki tünelde 200 metrelik bir delgi kalmış durumda. Mayıs ayında Tünelin hizmete gireceğini duyurdu ve Konak Belediyesinin ÇED raporu yok diye mahkemeye başvurmasını eleştirdi Bakan Bey. 'Bu Tünel için ÇED zorunluluğu olmadığını bilmeyenlerle İzmir nereye kadar gidebilir' diye de ekledi. 

Kemalpaşa'ya gidip gelenler yol üzerindeki viyadükleri görüyorlar ama İzmir ile İstanbul arasındaki otoyolun bu viyadüklerden sonra bir tünelle devam ettiğini pek bilmiyorlar. Viyadükler 2240 m, tünel 1750 m uzunluğa sahip. İşte bu viyadükleri ve tüneli de gezdi Bakan Elvan.

Limanda incelemeler yaptıktan sonra İzmir Ticaret Odasının Meclis toplantısına katıldı Lütfi Elvan. Burada İzmir'e ne kadar önem verdiğini projeler üzerinde dile getirirken toplantıyı izleyen Aziz Kocaoğlu'na bazen dediklerini tasdik ettirdi bazen anlaşamadıkları hususlar için görüşüp anlaşırız dedi. Buradaki konuşmada İzmir'in bir liman kenti olduğunu kuvvetle vurguladı. Yüksek potansiyeli ile İzmir'in bir limanla yetinemeyeceğini ve uluslararası ticarette söz sahibi olmak için hem Alsancak limanına hem Çandarlı limanına ihtiyacı olduğunu belirtti. Yat Limanları üzerindeki tartışma Lütfi Elvan'ı üzmüş. Bir CHP İzmir milletvekilinin basına yansıyan yakışıksız sözlerini bilen Bakan Elvan, 'yedi adet yat limanı işimiz var' dedi ve bunlardan sadece ikisinde bazı sorunlar ortaya çıktığını söyledi. Sorunların bazısı Belediyelerin Yat Limanı yerlerini uygun bulmamasından ve önerilen alanların koruma alanları bölgesinde olmasından kaynaklandığını ilave etti. 'Gelin, oturup konuşalım ve uygun yat limanı yerlerini beraberce tespit edelim' diye bir teklif attı ortaya. Nitekim daha sonra Aziz Kocaoğlu ile baş başa yaptıkları toplantıda bu sorunları büyük ölçüde aştıklarını bizlere duyurdu. 

Bir konuya daha dikkat çekti. 'İzmir olarak tek bir hedefe kilitlenip birlikte hareket edersek başarılı oluruz' dedi. Hem yerel yönetimler hem sivil toplum kuruluşları önce mahkemeye değil bize gelmeliler, konuşursak her şeyi çözeriz ve vakit kaybetmeyiz' diyerek adeta bir serzenişte bulundu. 

Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın kruvaziyer seferlerine ilişkin gayretlerini karşılıksız bırakmayan Lütfi Bey, depo olarak kullanılan bazı mekânların yolcu salonu olarak düzenlenmesi ve iki parmak iskele inşası talimatlarını limanda verdi diyebiliriz.

Akşam yemeğinde soru çoktu. Lütfi Bey, İzmir'e Bakanlık olarak bakışlarını şu sözleriyle anlatmaya çalıştı. "Bakanlığımızın yatırım bütçesi 4.9 milyar lira. Buradan İzmir'in aldığı pay 500 milyon lira. Yani onda bir…" İki şey daha ekledi. Bir: "Lojistik merkezi yap işlet devret modeliyle İzmirlilere vermeye hazırız. Kurun şirketi, gelin konuşalım." İki: "bakanlık olarak yazılım sektörüne bir milyar liralık proje desteği vereceğiz. İzmir bu işin merkezi olabilir. İzmirlileri bekliyoruz."

Bir kurnazlık yaptı İzmirliler. Lütfi Beye İzmir gevreği ikram ettiler, boyöz için bir sonraki ziyareti adres gösterdiler.

[email protected]