YOLSUZLUK iddialarý, bu ara Ýzmir’in siyasi kulislerinde sýkça konuþulan bir konu oldu. Özellikle Çiðli Belediyesi’ne iliþkin peþpeþe ortaya çýkan iddialarý hem belediye baþkanýnýn seçildiði CHP, hem de diðer siyasi partiler dikkatle izliyor. Ýddialar yenilir yutulur cinsten deðil. Yolsuzluklarýn muhataplarý, söylentileri “karalama kampanyasý” gibi sunmaya çalýþsa da bazý CHP’li il yöneticileri ve milletvekillerinin ikna olmadýðýný, bu iddialarýn partiyi zor duruma düþürmesinden çekindiklerini paylaþmakta fayda.
Ýddialar sadece Çiðli Belediye Baþkaný Hasan Arslan’la ilgili deðil. Onun belediyede “müdür” olarak çalýþan yeðeni Niyazi Arslan, Zeynel Mertoðlu, Dilek Bilgin ve Ali Karabay’ýn adý da yolsuzlukla anýlýyor. Sayýþtay denetim raporlarýna yansýyan yolsuzluklarla ilgili bundan sonraki süreçi merakla bekliyoruz. Baþkan Arslan’ýn yeðeni Niyazi Arslan’ýn, þirket kurarak akrabasýnýn yönettiði belediyeye binlerce liralýk mal sattýðý ileri sürüldü. Böyle bir tablo olunca, Çiðli’de Niyazi Arslan’ý tanýyanlarýn akýllarýný meþgul eden “Niyazi Arslan’ýn Hasan Arslan baþkan olmadan bir gecekonduda yaþamasýna raðmen, iki yýlda yazlýk, apartman dairesi ve lüks bir otomobili nasýl aldýðý?” sorusu manasýzlaþýyor.
“Elbette baþkan, yeðenini liyakat gözeterek Ýzmirlinin belediyesine ‘müdür’ yapmýþtýr. Elbette Sayýn Arslan, yeðeniyle en iyi malý en en uygun fiyata verdiði için alýþveriþ yapmýþtýr” diye düþünelim mi? Ýlçedeki Akvaryum Kafe’nin müdürü Ali Karabay’ýn ise þiþirilmiþ, kabarýk faturalarla ayda 25 bin lira vurgun yaptýðý öne sürüldü. Kafenin yönetiimi onda. Faturalarý düzenleyen, mal alýp para veren o. Belki bu iddialarla ilgili söyleyeceði þeyler vardýr Sayýn Karabay’ýn.
Zeynel Mertoðlu... Belediyeden maaþ alan CHP’nin ilçe baþkaný. Para kimin Ýzmirlinin. Paranýn söz hakký kimde, CHP’li belediye baþkanýnda. Para kime gidiyor, CHP ilçe baþkanýna. Ne güzel dünya. Ayda 5 bin lira maaþ... Temiz, ilkeli, dürüst siyasetten dem vuran, meydanlarda yolsuzluklarla mücadele edeceðiz diye oy isteyen CHP’nin sistemi böyle mi? CHP Ýl Baþkanlýðý neden harekete geçmiyor? Partiyi zedeleyen bu isimler neden hala koltuklarýnda? Cevabý basit.CHP Ýl Baþkan Yardýmcýsý da bu sistemin içinde. Dilek Bilgin’in de Çiðli Belediyesinden danýþman sýfatýyla maaþ aldýðý belirlendi. Zaten Dilek Bilgin siyasi olarak çok dolu. Ailece çok iyi yetiþmiþler siyaset konusunda ki eþi Karþýyaka Belediyesi’nde baþkan yardýmcýsý olarak görev yapýyor. Hatta kýzýnýn da ayný belediyede çalýþtýðý söyleniyor. Þöyle uzaktan bakýnca “kendini Ýzmirliye hizmete adamýþ bir aile” diyesi geliyor insanýn.
Çiðli Belediyesi... Adýnda Çiðli var diye Çiðlililerin çalýþtýðýný sanmayýn. “Belediyede iþe girenlerin nereli olduðu çok önemli mi, önemli olan hizmet” diyebilirsiniz. Haklýsýnýz, bu vatanýn her ili bizim, her vatandaþý hemþehrimiz. Ama Çiðli’de iþsiz yüzlerce Çiðlili varken, býrakýn Çiðli’yi Ýzmirli bile olmayan bu kadar çok çalýþan ilginç geliyor bana. O kadar çok belediye çalýþaný var ki ta doðudan, güneydoðundan gelen. Bu Çiðli aþký nereden geliyor?
Çiðli Belediyesine iliþkin son bir þey daha söylemek gerek.
“Sayýþtay Denetim Raporunun tespitine göre, belediyenin 173 daire ve 8 dükkanýn kayýp. 11 bin 770 liralýk 6 cep telefonu ile 58 bin 445 lira deðerinde 11 bilgisayar ve tablet demirbaþlarýn nerede olduðuna dair müfettiþlere belge ibraz edilemedi. Belediyeye alýnan 10 binek aracýn muhasebe kayýtlarýnda görünmediði ortaya çýktý. Baþkan, yanýna aldýðý 20 kiþiyle beraber 5 günlük Orta Avrupa Ýnceleme ve Araþtýrma Gezisi’ne çýktý ve otel ile yol masraflarýný belediyeye ödetti...” Bunlar da diðer iddialar. Aydýnlatýlmaya muhtaç.
Bu para Ýzmirlinin parasý. Buharlaþan her para bizim cebimizden çýkan, bize hizmet olarak dönmesi gereken para. Ondan bu yolsuzluk konusu Ýzmir’de yaþayan herkesi çok ilgilendiriyor. Benzer iddialarýn göðe ulaþtýðý CHP’nin, gereðini yapmamasý halinde, seçim zamaný “yolsuzluklarla mücadele etmek için bizi seçin” demesi, trajikomik bir durum olmaktan öteye gidemez, sandýkta karþýlýk bulamaz.