DÜNYADA çok konuþulan ancak gerçekçi bilimsel bilgilere sahip olmayan ‘Genetiði Deðiþtirilmiþ Besinler’ kategorisinde ilk akla gelen besin soyadýr. Hatta soyanýn üretiminin yüzde 90’ýnýn genetik yapýsý deðiþtirilmiþ olduðu söyleniyor. Bu iddialara karþý en güçlü yanýt Dünya Toksikoloji Enstitüsü’nden geliyor. Enstitü, uzun süren araþtýrmalara dayandýrdýðý raporunda genetiði deðiþtirilmiþ soya ürünleri ile iliþkili saðlýk sorununun tespit edilmediðini yazýyor. Böylece soya masumiyetinin kanýtlanmasýnýn ardýndan saðlýklý beslenmede hakký olan yere yeniden sahip oluyor.
Bu antioksidanlar ilaçta yok
Soya ürünlerinin en bilineni soya fasulyesidir. Soya fasulyesi önemli bir fitoöstrojen kaynaðýdýr. Soyanýn kanser, kalp hastalýklarý, osteoporoz önleme ve tedavisinde, menopoz semptomlarýnýn hafifletilmesinde rolü vardýr. Soyanýn bu kadar deðerli olmasýnda en etkili olan kýsým içerisinde antikanser yani kanser savar fenolik bileþikler, fitoestroller, protea inhibitörleri, fitik asit, saponin ve izoflavon denilen ilaçlarda dahi bir arada bulamayacaðýnýz çok önemli antioksidan bileþikler bulunmasýdýr. Ayrýca soya, genistein denilen kansere yakalanmayý önleyen bir maddeden zengindir, bu da Asyalý kadýnlarýn kansere neden daha az yakalandýðýnýn yanýtýdýr.
Kemik erimesine çözüm
Günde 40 grama eþ deðer olacak þekilde soya proteini tüketecek kadar soya yemenin kemik mineral yoðunluðunun arttýrdýðý biliniyor. Soya buna ek olarak kanda kötü huylu kolesterolü azaltarak kalp hastalýðý geliþmesini önlüyor. Soya fasulyesi, soya filizi, soya sosu, zenginleþtirilmiþ soya sütü, soya yaðý ve tofu ülkemizde çok fazla bulunan soya ürünleri vardýr. Soya fasulyesini kurubaklagillere alternatif olarak çorbasý, zeytinyaðlý yemeði veya haþlanmýþ olarak salatalara ekleyebilirsiniz. Haftada 3 kere 1 tabak soya fasulyesi yemenizi öneririm.
YAÐINI FAZLA ISITMADAN TÜKETÝN
8Soya filizi ise yapraklarýnda zengin omega 3 bulunmasý nedeniyle açýkçasý mucizevi bir besindir. Kalorisi az olduðu için salatalarýnýza bolca ekleyebilirsiniz. Soya sütü bir sebze suyudur ve vejetaryenler için kalsiyum ile zenginleþtirilmiþ formlarý bulunur. Süt alternatifi olmadýðý için zenginleþtirilmiþ sebze suyu gibi düþünüp içilebilir. Soya yaðý salatalara eklenebilir, piþirmeye dayanýklý bir yað olmadýðý için ýsý ile iþlem görülmesi yaðýn yapýsýný bozar. Kolesterol sorunu olanlar için soya yaðý deðerli bir saðlýklý yað kaynaðýdýr. Bazý tavuk veya sebzelere tat vermek adýna soya sosu kullanabilirsiniz. Tuzlu olduðu için tansiyon hastalarýnýn dikkatli olmasýný öneririm.