Japon kadınların gençlik iksiri: SOYA

DÜNYADA çok konuşulan ancak gerçekçi bilimsel bilgilere sahip olmayan ‘Genetiği Değiştirilmiş Besinler’ kategorisinde ilk akla gelen besin soyadır. Hatta soyanın üretiminin yüzde 90’ının genetik yapısı değiştirilmiş olduğu söyleniyor. Bu iddialara karşı en güçlü yanıt Dünya Toksikoloji Enstitüsü’nden geliyor. Enstitü, uzun süren araştırmalara dayandırdığı raporunda genetiği değiştirilmiş soya ürünleri ile ilişkili sağlık sorununun tespit edilmediğini yazıyor. Böylece soya masumiyetinin kanıtlanmasının ardından sağlıklı beslenmede hakkı olan yere yeniden sahip oluyor.

Bu antioksidanlar ilaçta yok

Soya ürünlerinin en bilineni soya fasulyesidir. Soya fasulyesi önemli bir fitoöstrojen kaynağıdır. Soyanın kanser, kalp hastalıkları, osteoporoz önleme ve tedavisinde, menopoz semptomlarının hafifletilmesinde rolü vardır. Soyanın bu kadar değerli olmasında en etkili olan kısım içerisinde antikanser yani kanser savar fenolik bileşikler, fitoestroller, protea inhibitörleri, fitik asit, saponin ve izoflavon denilen ilaçlarda dahi bir arada bulamayacağınız çok önemli antioksidan bileşikler bulunmasıdır. Ayrıca soya, genistein denilen kansere yakalanmayı önleyen bir maddeden zengindir, bu da  Asyalı kadınların  kansere neden daha az yakalandığının yanıtıdır. 

Kemik erimesine çözüm

Günde 40 grama eş değer olacak şekilde soya proteini tüketecek kadar soya yemenin kemik mineral yoğunluğunun arttırdığı biliniyor. Soya buna ek olarak kanda kötü huylu kolesterolü azaltarak kalp hastalığı gelişmesini önlüyor. Soya fasulyesi, soya filizi, soya sosu, zenginleştirilmiş soya sütü, soya yağı ve tofu ülkemizde çok fazla bulunan soya ürünleri vardır. Soya fasulyesini kurubaklagillere alternatif olarak çorbası, zeytinyağlı yemeği veya haşlanmış olarak salatalara ekleyebilirsiniz. Haftada 3 kere 1 tabak soya fasulyesi yemenizi öneririm.    

YAĞINI FAZLA ISITMADAN TÜKETİN

8Soya filizi ise yapraklarında zengin omega 3 bulunması nedeniyle açıkçası mucizevi bir besindir. Kalorisi az olduğu için salatalarınıza bolca ekleyebilirsiniz. Soya sütü bir sebze suyudur ve vejetaryenler için kalsiyum ile zenginleştirilmiş formları bulunur. Süt alternatifi olmadığı için zenginleştirilmiş sebze suyu gibi düşünüp içilebilir. Soya yağı salatalara eklenebilir, pişirmeye dayanıklı bir yağ olmadığı için ısı ile işlem görülmesi yağın yapısını bozar. Kolesterol sorunu olanlar için soya yağı değerli bir sağlıklı yağ kaynağıdır. Bazı tavuk veya sebzelere tat vermek adına soya sosu kullanabilirsiniz. Tuzlu olduğu için tansiyon hastalarının dikkatli olmasını öneririm.