Kabak için 10 iyi fikir

Bu aralar ne zaman pazara gitsem çeşit çeşit kabakla karşılaşıyorum. Hazır mevsimi de gelmişken bugün size kabakla yapabileceğiniz farklı, lezzetli ve en güzel tatları anlatacağım.

Mevsim ürünlerini takip etmek konusunda çok şanslıyım. Çünkü haftada bir gün Gümüşdere’de kurulan köy pazarına çok yakın oturuyorum. İlaç yok, hormon yok! Artık mevsim ne verdiyse... Birkaç haftadır da o hasır dokulu, köy pazarı tezgahlarını süsleyen kabaklar dikkatimi çekiyor. Süs kabakları, su kabağı, Girit kabağı, yeşil kabak ve ismini bilmediğim pembe, sarı kabaklar... Ve tabii mevsim güzeli balkabakları...

İki haftadır sayısı hızla artan ve tezgahlara yayılan kabak çeşitlerine bakıp farklı fikirler üretmeye çalışıyorum. Ancak ille de farklı olsun meselesi değil elbette. Önemli olan iyi lezzet. Bugün köşemde kabak ailesinin fertleri ile yapılan en güzel yemekler yer alıyor.

1- Mücver: Bence kabak dendiğinde en lezzetli yemek kesinlikle mücverdir. İtirazı olan! Mücver öyle bir yemektir ki sevdiğiniz baharatları, rahiyaları ekleyerek onlarca farklı alternatifini yapabilirsiniz. Örneğin ben içine biraz İzmir tulum peyniri rendesi veya Kars gravyeri eklerim. Taze nane kullanırım ve mutlaka ununu az koyarım. Sonuç mükemmel ötesi oluyor.

2- Girit kabağı salatası: Bu dünyanın en kolay salatası sanırım. Yapanlar bilir. Kabakları boydan ikiye kesip tuzlu suda haşlayın. Mesele Girit kabağı bulabilmekte ve haşlama süresindedir. Ne çok haşlanmalı ne de diri kalmalı. Tam ayarında bir haşlama için sık sık kontrol edip çatalın ucuyla kabaklara dokunun. Çatal rahat saplanıyor ve kabak dağılmıyorsa tamamdır. Gerisi mi? Bol sarımsak ezmesi ve asit derecesi düşük kaliteli bir zeytinyağı!

3- Kabak tempura: Dikkat edin, ecnebi bir mutfak terimini bizim Anadolu kokan sebzemizle yan yana koydum. Bazı okurlarımın bu konudaki hassasiyetini biliyorum, kızmayın! Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir elbet. Ancak bence o tabaklarda patlıcan, patates ve yoğurt sosu lezzeti arttırır, kabul edelim. Kabak kızartmasını tek başına yerseniz hep bir şeyler eksik gelir. İşte o eksiklik kesinlikle tempura tekniğiyle son bulur. Tempura tekniğiyle kızaran kabak hiç yemediyseniz, lütfen bir kez deneyin. Kesinlikle bayılacaksınız!

4- Balkabağı tatlısı: Türk sofralarının en sevilen tatlısı desem sanırım yanlış bir tespitte bulunmam. Lezzetli bir balkabağından yapılan kıvamlı hazırlanmış bir balkabağı tatlısı müthiştir. Size birkaç sır verebilirim: Kabakları haşlarken içine biraz zerdeçal ekleyip, mahlep rendeleyin. Farklı bir sunum olması için de kabakları dilimleyip derin bir kaseye alın ve üzerine bol tarçın serpip kürdan batırın.

5- Yeşil kabak oturtma: Hem kolaydır, hem lezzetli.  Seçeceğiniz kıymanın kalitesi bu yemeğin en önemli lezzet ipucudur. Yani ‘oturtma’ kıymalı olur. Ancak arzu ederseniz zeytinyağlısını hatta karideslisini bile yapabilirsiniz. Hafifçe kızartacağınız kabakların üzerine bol pırasa kavurması ve nane serpip ayıklanmış karidesleri koyun, kısık ateşte, kapağını kapatıp 10 dakika pişirin. Tutkunu olacaksınız!

6- Yeşil kabak dolması: En güzel dolmalardan biridir. Kıymalı veya zeytinyağlı hiç fark etmez. Kabakları oyduktan sonra mutlaka tuzlayıp biraz bekletin. Kabak dolmasının lezzet sırrı budur, unutmayın!

7- Balkabağı krep: Dikkat edin balkabaklı değil balkabağı krep! Çok farklı bir lezzet olduğunu söylemeliyim. Haşlanıp suyu iyice sıkılmış, püre yapılmış balkabağını, bal ve tarçınla karıştırın. Biraz un, yumurta ve kremayla bir krep hamuru hazırlayın. İçine bolca kabak çekirdeği koyup yanmaz tavada pişirerek reçelle servis yapın.

8- Balkabağı çorbası: Balkabağı çorbasını sevmem diyorsanız emin olun kötü yapılanı içmişsinizdir. Bir kez daha şans verin. İçine frenk soğanı, krema ve muskat eklemeyi unutmayın. Kabak dilimlerini haşlayarak değil zeytinyağı, tuz ve karabiberle güzelce sıvazlayıp fırınlayarak yumuşatın.

9- Yeşil kabaklı Girit böreği: Bu börek şimdiye kadar yediklerinizin en güzeli olacak! İki kilo yeşil kabağı ince dilimleyip kevgire alın. Üzerine bolca tuz serpip harmanlayın ve bir gece buzdolabında bekletin. Un, tuz, suyla hazırladığınız börek hamurunu açın. İçine tereyağı ve zeytinyağı sürüp katlayıp tekrar açın. Bu işlemi üç kez daha tekrarlayarak orta incelikte bir hamur elde edin. Tepsiye yağ sürüp hamuru yerleştirin ve üzerine tekrar yağ karışımını sürün. Üzerine kabakları üst üste sıralayın. Hiç boşluk kalmasın. Yarım saat 180 dereceye ayarladığınız fırında pişirin. Üzerine bolca peynir rendesi serpip 10 dakika fırının ızgarasında pişirerek ılınınca dilimleyin.

10- Su kabağı sakızlı muhallebisi: Su kabağının şu anda da tam zamanı. Kabağın içini oyup çekirdeklerini sıyırıp atın. Oyduğunuz içi sütle birlikte haşlayıp blender’dan geçirin, soğutun. Soğuyan malzemeye un, dövülmüş damla sakızı ve un koyup tekrar ocağa alın. Karıştırarak kıvam aldırın ve kaselere paylaştırın. Buzdolabında soğutun. Üzerine bolca fındık kırıntısı serpip servis edin.

Ne yapmalı ne etmeli?

Şimdi yapılacak en güzel şey: Şu an elmalar çeşit çeşit ve yapılacak o kadar çok tatlı var ki... Özellikle de elmalı turta!

Mevsimi bitmeden: Darının son günleri Darı tezgahları yerini kestaneye bırakmaya başladı bile. Benden hatırlatması!

Yeni başlıyor, hazır olun: Balkabağının mevsimi yeni başlıyor. Önümüzdeki aylar tezgahları bol bol süsleyecek olan balkabağıyla yapılabilecek lezzetli tariflere açık olun.

Bol bol yiyin: Hünnap! Sonbaharın kısa mevsimli bu şifalı güzelini sağlık için bol bol tüketin. İnce dilimleyerek yeşil salatalara ekleyebilir veya haşlayıp şekerle pişirerek peltesini yapabilirsiniz.

Haftanın yemeği: Balkabağı krep.