Kabakla lezzet dolusu koca bir tabak!

Sakýz kabaðý yýlýn on iki ayý market raflarýnda yerini alsa da o aslýnda bir yaz sebzesi ve þimdi tam mevsimi. Yeþil kabak zamanýnda yenince lezzeti o kadar farklý oluyor ki “Kabak tadý verdin” sözü inanýn hikaye kalýyor...

Mevsiminde kullanýlan sebzenin lezzeti on numaradýr. Bu yüzden çok alengirli tarifler çýkmaz benden. Mümkün olduðunca ana malzemenin tadýna varmaktýr hedefim. Bu gün de son derece basit ve saf lezzetleri ile karþýnýzdayým kabaðýn. iÝk lokmayý aldýðýnýzda iyi ki yaptým dedirtecek cinsten tariflerle... 800 cinsten oluþan ve oldukça geniþ bir aile olan kabak sebzesinin sakýz cinsi yaz mevsiminde baþlýyor. Lezzeti efsane olan Girit kabaðýný bulabilirseniz sakýn kaçýrmayýn. Hele hele o narin çiçekleri yok mu? Ýþte onlarý bulursanýz sakýn ikiletmeyin.

PEYNÝRLE IZGARA YAPIN

Eðer bu güne kadar kabak çiçeði dolmasý için tam iþe koyulmuþken elinizde parçalanan çiçeklerle baþ baþa kaldýysanýz ve bir türlü dolmasýný yapamadýysanýz suç sizde deðil içiniz rahat olsun. Özellikle kýyý Ege ve adalarda kabak çiçeði yýlýn bu mevsimi bolca bulunur. Sabahýn erken saatlerinde hasýr sepetlerde kýsa sürede satýlýr, sepetler bir saat içinde boþalýr. Bunun nedeni sabah saatlerinde çiçeðin henüz yapraklarýný kapatmamýþ olmasýdýr. Neden orada yediðiniz dolmalar bu kadar lezzetlidir? Birincisi o dolmalar iþte bu açýk çiçeklerle yapýlýr, sabahýn erken saatleri hazýrlanýr, çiçekler diridir, parçalanmaz rahat doldurulur. Ýkincisi ise onlar gerçekten sakýz kabaðýnýn çiçeðidir. Diðer kabak çiçekleri de benzer yapýdadýr ama bilen farklý tür olduðunu anlar. Ýç malzemesi ise taze baharatlar ve yaz domatesi ile hazýrlanýr ki bu gün tam tarifi ile karþýnýzdayým. Onu Ýstanbul iþi kuþ üzümlü harçla dolduramazsýnýz, doldurmamalýsýnýz. Aksi takdirde çiçekler narin lezzetini üzümün þekerli yapýsý karþýsýnda kaybeder ve tadýna yazýk olur...

Çiçeklere gelince satýn aldýðýnýzda veya evde beklerken hafif kapanma baþladýysa hemen buzlu suya atýn. Dirildiðini ve yapraklarýnýr aralanmaya baþladýðýný göreceksiniz. Ola ki çiçekler yine de parçalandý... Bu durumda onlarýn içine biraz peynir karýþýmý doldurup ýzgara yapýn ve meze olarak deðerlendirin. Bunu bile yapamazsanýz tamamen parçalayýn peynirli ve mýsýr unlu mýhlama yapýn. Ne yaparsanýz yapýn o çiçekleri deðerlendirin.

Sakýz kabaðýna dönecek olursak, satýn alýrken mümkün olunduðunca küçüklerini, sert ve koyu renkli olanlarý sepete atýn. Gerisi mi? Ýþte size yeþil kabakla yapýlacak en lezzetli tariflerle baþ baþa býrakýyorum, afiyetle!

Balýklý Kabak Rulo (4-5 kiþilik)

-  500gr lagos fileto (veya iskorpit)

- 4 adet yeþil kabak

- yarým demet maydanoz

- 1 diþ sarýmsak

- Yeteri kadar zeytinyaðý

- Yeteri kadar tuz ve karabiber

- Ýrice seçtiðiniz sakýz 3 kabaðý yýkayýp sebze soyucusu ile veya keskin bir býçakla dik olarak ince dilimlere ayýrýn. Bu dilimlerin üzerine biraz tuz serpip kevgire alýn.

- Beyaz etli iri bir balýðý (levrek, lagos, kalkan olabilir) soðuk suda yýkayýp, süzün, irice küpler halinde doðrayýn (yaklaþýk ceviz büyüklüðünde). Karabiber ve tuz serpin.

- Tüm balýk parçalarýný kabak dilimleri ile sarýp, açýlmamasý için kürdan saplayýn. Izgarada veya bambu bir kaba yaðlý kaðýt döþeyin ve üzerine bu rololarý yerleþtirip (buhar veya ýzgara tercih sizin) 15dk piþirin.

- Bu arada maydanoz, rokaþý yýkayýp suyunu iyice alýn ve blenderda sarýmsak, biraz tuz ve zeytinyaðý ile pürüssüz hale getirin. Balýk rulolarýnýn üzerine bu sosu gezdirerek servis yapýn.

BUNLARI BÝLÝYOR MUYDUNUZ

-  Sebzenin %95’i sudur

- Salatalýk, kavun ve karpuz da kabak ailesinin bir türüdür.

- Kalsyum, Potasyum, Magnezyum, C ve B1 vitaminleri içerir

- Mineral yönünden çok zengindir

- 16yy’da Amerika’dan Avrupa’ya gelen balkabaklarý cinsleri 18yy’da Ýtalyanlarýn olgunlaþmadan yeme fikri ile bu günkü yeþil türleriyle bu ailede yerlerini almýþlardýr.

Girit kabaðýný çiçeði üzerindeyken de kullanabilirsiniz. Biraz tuzlayýn. Krep hamurundan daha sulu bir hamur hazýrlayýp içine batýrýn ve kýzgýn yaðda kýzartýn, tadýna bayýlacaksýnýz.

SAKIZ KABAÐI KÖFTESÝ

-  2 kabaðý rendeleyip suyunu sýkýn, derin bir kaba alýn. Üzerine 2 yumurta, tepeleme bir yemek kaþýðý krem peyniri ilave edip karýþtýrýn.

- Yaklaþýk 3 dilim bayat ekmeði rondodan geçirip toz haline getirin ve 4 yemek kaþýðý unla birlikte karýþýma ekleyin. Biraz tuz, ince kýyýlmýþ dereotu ve incecik kýyýlmýþ soðaný da ekleyip karýþtýrýn.

- Yanmaz tabanlý bir tavayý ateþe alýn ve çok az sývý yað gezdirin.

- Tava ýsýnýnca bir yemek kaþýðý ile harç malzemesinden alýp tavaya aralýklý olarak dökün. Hafifçe kaþýðýn arka tarafýyla üzerine bastýrýp yassýlaþtýrýn. Kýsýk ateþte her iki tarafýný iyice kýzartýp yanýnda yoðurtla birlikte servis yapýn.

KABAKÇÝÇEÐÝ DOLMASI

- 30 adet kabakçiçeði

- 1 su bardaðý iri bulgur

- 1 çay bardaðý ince bulgur

- 5-6 sap taze soðan (yeþil kýsmý)

- Bir adet domates

- Bolca taze nane, dereotu

- Zeytinyaðý

- Tuz

-  5-6 sap ince kýyýlmýþ taze soðan, bir su bardaðý pirinç, kabuðu soyulup küçük küp halinde kesilmiþ bir adet domates, kýyýlmýþ taze nane, maydanoz ve dereotu, zeytinyaðý ile tuzu karýþtýrýp taze kabak çiçeklerine doldurun.

- Çiçeklerin uç kýsýmlarýný burkarak kývýrýp kapatýn ve tencereye hafifçe yatay olarak birbirinin üzerine sýralayýn.

- Üzerine 1 bardak su, biraz tuz ve zeytinyaðý ekleyip, 20 dk kýsýk ateþte piþirin. Ilýk veya soðuk olarak servis yapýn.