Kabaksýz mücver olur mu?

Mücver, sadece kabakla mý olur yoksa herhangi bir sebzenin içine yumurta ekleyip kýzartýnca yine de mücver midir? Þef ve yemek eleþtirmenlerine sordum, ayný yanýtý aldým: “Mücver bir piþirme þeklidir.” Bu arada mücver sevenler malzemeleri hemen alsýn çünkü iki farklý tarif de bu yazýda!

Þu restoran mönüleri var ya onlar pek bir önemlidir. Öyle üç-dört kiþinin yemek sohbetine benzemez. Orada gördüðünü, okuduðunu doðru zanneder insanlar haklý olarak. Mesela mücver! Mücver, kabakla mý olur yoksa içine yumurta ekleyip kýzarttýn mý kabaklý veya kabaksýz yine de mücver midir? Mücver bir yemek hazýrlama/piþirme þekli midir? Ona kereviz, karnabahar ya da kabak mücveri mi demeliyiz? Yoksa mücver sadece kabakla yapýlan bir yemek ismi midir?

Açýkçasý restoran mönülerinde artan mücver çeþitliliði bu soruya takýlmamýn nedeni. Sözlük anlamý ‘kabakla yapýlan yemek’ olan bu yemek çok basittir. Sebzeler rendelenir, yumurtayla karýþtýrýlýp bir güzel kýzartýlýr.

Þef ve yemek eleþtirmenlerinin görüþlerini aldým, aslýnda hepsi ayný fikirde. Dolayýsýyla mönüler mi yoksa Türk Dil Kurumu’na ait resmi sözlük mü kafa karýþtýrýyor, bu sorunun cevabýný size býrakýyorum. Tariflere geçmeden verdiðiniz cevaplarý keþke duyabilsem, çok da sevinirdim ama dileyenler yanýtlarýný Facebook üzerinden benimle paylaþabilir: Sizce kabaksýz mücvere ‘mücver’ denir mi?

Kabak mücver

Üç adet yeþil kabaðý rendeleyin, tuzlayýn ve suyunu salmasý için oda sýcaklýðýnda 15-20 dakika bekletin. Suyunu salan kabaðý genelde sýkýp suyunu atarlar iþte bu mücverin farký da tam burada; suyu içinde býrakacaðýz ve kabaðý sýkmayacaðýz. Ýçine bir su bardaðý un, dört yumurta, 200gram rendelenmiþ eski kaþar veya Ýzmir tulumu, 100 gram parmesan peyniri, biraz karabiberle bolca dereotu ve biraz kýyýlmýþ maydanoz ekleyin. Bu karýþýmýn kek hamurundan biraz daha sulu olmasý gerekiyor. Eðer kuru ise bir yumurta daha kýrýn, suluysa biraz daha un serpin ve karýþtýrýn. Derin bir tavaya bolca ayçiçek yaðý koyup ýsýtýn. Ýki yemek kaþýðý yardýmýyla düzgün miktarda karýþýmdan alýp yaða dikkatlice býrakýn. Üzerini kaþýðýn tersiyle düzeltin. Ýki tarafý da altýn sarýsý olana kadar kýzartýn. Yaðda mücver kýzartýrken en önemli nokta içinin piþmesi ama dýþýnýn asla yanmamasýdýr. Bunun için yaðýn ýsýsý çok önemlidir, gerekirse ýsýyý zaman zaman düþürün.

Fýrýnda karýþýk sebzeli mücver

Bir yeþil elma, iki ke-reviz, bir dilim balkabaðýný rendeleyip biraz tuzlayýn. Bol taze fesleðeni ince ince kýyýn. Fesleðenin aromasýný sevmiyorsanýz taze nane kullanabilirsiniz. Üç yumurtayý bir kaba kýrýp yarým su bardaðý un, bir kahve fincaný zeytinyaðý, iki yemek kaþýðý mýsýr unu, biraz karabiberle birlikte çýrpýp içine sebzeleri ekleyin. Kare bir fýrýn kabýna düzgünce yayýn. Üzerine bolca gravyer peyniri rendesi serpin. Fýrýn kabý cam veya çelikse altýna mutlaka yaðlý kaðýt serin. 200 derecede 40 dakika piþirin. Dilimleyip ýlýk veya soðuk olarak servis yapýn.

Zeyno Gürses (Ýyiyemek.com kurucusu /yemek eleþtirmeni/ LCI Genel Yayýn Yönetmeni)

Yapýsý uygun her sebzeden mücver yapýlýr. Kabak eþittir mücver demek biraz eksik bir tanýmlama diye düþünüyorum.

Adnan Þahin (Anadolu Halk Mutfaðý Derneði Baþkaný)

Mücver bir piþirme tekniðidir, yemek ismi deðil. Ýçindeki malzemeye göre kabak, yabani ot ya da her neyse ona göre isim alýr.

Maksut Aþkar (Yemek stilisti/TV programcýsý/þef)

Ben Hataylýyým, küçükken hatýrlarým bizim oralarda çeþit çeþit mücver olurdu. Annem otlarla da patlýcanla da mücver yapardý. Yani farklý malzemelerle mücver yapmak yeni bir akým deðil. Benim için tartýþmaya bile açýk deðil, mücver yapmak için kabak gerekmez.

Mahmut Yerlikaya (Osmani Restoran /Þef)

Patlýcan, havuç, patates, Ege otlarý mücveri... Yani her þeyle mücver olur. Biz mevsime göre sürekli malzemesini deðiþtiririz ama her zaman bir mücver yemeðimiz olur.

Aydýn Demir (Executive Þef)

Mücver bir piþirme tekniði, ürünün tarzýdýr. Ýsterseniz soðanla yapýn! Ýstediðiniz her sebzeyle mücver hazýrlayabilirsiniz.