Her zaman esas olan Türk Vatandaþý iþçi çalýþtýrýlmasýdýr. Ancak zaman zaman sektör veya firma ihtiyacý doðrultusunda özellikle satýþ pazarlama veya ihracatta yabancý iþçi de çalýþtýrabilmektedir.
Yabancýlarýn çalýþma izni olmadan Türkiye'de çalýþmalarý veya çalýþtýrýlmalarý yasaktýr. Çalýþma izni ise belli bazý kurallara baðlanmýþ olup koþullar saðlanamadýðý takdirde çalýþma izni verilmemektedir.
Çalýþma izni, iþgücü piyasalarýnýn kontrol ve denetim altýnda tutulmasý amacýyla Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan resmî bir belge þeklinde düzenlenen ve geçerlilik süresi içinde yabancýya Türkiye'de çalýþma ve ikamet hakký veren belgedir.
Yabancýlarýn Türkiye'de çalýþabilmeleri için gerekli çalýþma izni baþvurusu, yurt içi ve yurt dýþý baþvurusu olmak üzere iki türlüdür. Yurtiçinden baþvuru doðrudan Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý'na yapýlýrken, yurt dýþýnda yabancýnýn vatandaþý olduðu veya yasal olarak bulunduðu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya baþkonsolosluklarýna yapýlmaktadýr.
6735 sayýlý Uluslararasý Ýþgücü Kanunu, 13.08.2016 tarih ve 29800 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanmýþtýr.
Uluslararasý Ýþgücü Kanunu, yabancýlarýn kayýt dýþý çalýþmalarýnýn önlenmesi, nitelikli yabancý çalýþanlarýn iþgücü piyasasýna giriþinin önündeki engellerin kaldýrýlmasý, yabancýlara verilecek çalýþma izni ve muafiyetlere yönelik olarak hazýrlanmýþtýr.
6735 sayýlý Kanun kapsamýndaki yabancýlarýn ve iþverenlerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri, iþ müfettiþleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu müfettiþleri ve sosyal güvenlik denetmenleri tarafýndan denetlenmektedir.
Yapýlacak teftiþ, denetim ve soruþturmalar, uygulamakla yükümlü olunan mevzuatýn teftiþ, denetim ve soruþturma hükümlerine göre yapýlmaktadýr. Nihayetinde aykýrýlýklarýn söz konusu olmasý halinde yaptýrýmlar uygulanmaktadýr.
Denetimlerde yabancý çalýþanlar ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmediði tespit edilirse gündeme gelebilecek yaptýrýmlarýndan bir tanesi de idari para cezalarýdýr.
Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan 6735 Sayýlý Uluslararasý Ýþgücü Kanunundaki cezai maddeler her yýlýn baþýnda yeniden deðerleme oranýnda artýrýlmaktadýr.
Yeniden deðerleme oraný, 2023 yýlý için %58,46 olarak tespit edilmiþtir.
Diðer bir anlatýmla, 6735 Sayýlý Uluslararasý Ýþgücü Kanunundaki idari para cezalarý 2024 takvim yýlý için yeniden deðerleme oranýnda (%58,46) arttýrýlarak güncellenmiþtir.
Bu kapsamda 6735 Sayýlý Uluslararasý Ýþgücü Kanunu uyarýnca 2024 yýlýnda uygulanacak idari para cezalarýnýn tutarlarý þu þekildedir:
* Çalýþma izni bulunmayan yabancýyý çalýþtýran iþverenlere her bir yabancý için: 56.752 TL
* Çalýþma izni olmaksýzýn baðýmlý çalýþan yabancýya 22.688 TL
* Çalýþma izni olmaksýzýn baðýmsýz çalýþan yabancýya 45.406 TL
* 6735 sayýlý Kanunda öngörülen bildirim yükümlülüðünü süresi içinde yerine getirmeyen baðýmsýz ve süresiz izinle çalýþan yabancý ile yabancý çalýþtýran iþverene her bir yabancý için, 3.768 TL'dir.