Kaçar mý, kaybolur mu, ne yapar?

Türkiye Fethullah Gülen’i istiyor. Bunun için onlarca klasör belge gönderdi.Amerika þu ana kadar iþi yargýnýn kararýna havale etmiþ gözüküyor.

Adalet Bakaný Bekir Bozdað Amerika’da.

Bozdað’ýn bu seferi, “Gülen’in kaçma ihtimaline karþý” gözaltýna alýnmasý veya tutuklanmasý talebini Washington’a iletme amacý taþýyor.

Bunu bizzat Bakan açýkladý. “Kanada veya Belçika’ya kaçacaðýna dair istihbarat geliyor” dedi.

Kaçma ihtimali, bir süredir medyada da tedavül ediyor.

Türkiye bastýrýyor. Cumhurbaþkanýnýn dilinden, Baþbakan ve bakanlarýn dilinden kimi zaman sitem, kimi zaman sorgulama niteliði taþýyan çok güçlü çýkýþlar yapýlýyor:

“Müttefiksen müttefik gibi davran, Türkiye’de meþru yönetime karþý darbe yapan ve terör örgütü olarak nitelenen bir yapýnýn liderini barýndýramazsýn. Bizde el Kaide lideri Üsame bin Ladin olsaydý, buna göz yumar mýydýn, onu bizden istemez miydin, istediðinde vermediðimiz takdirde bunu müttefiklikle baðdaþtýrýr mýydýn? Dost isen dostluðunu göster, müttefik isen müttefik gibi davran!”

Bunlar, darbe giriþiminin arkasýnda Amerika’nýn bulunabileceði kuþkularýný da içinde barýndýran sözler. Amerika’ya yönelik kuþkular var, çünkü Ortadoðu’daki geliþmelerde Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn liderliðinin ABD’yi rahatsýz ettiði bilgileri var. Hatta eski ABD Büyükelçilerinden birisinin (James Jeffry“ABD ve Batý kendilerine yaltaklanmayan Erdoðan’ý sevmiyor” gibi bir sözü var. Hatta “Amerika Erdoðan’ýn kalemini kýrdý” gibi çok daha vahþi kulisler var.

Yani Amerika, Erdoðan’ý bir þekilde ekarte edecek bir yapýya oynar. Bunu Gülen yapacaksa ona da oynar.

Denklem bu kadar yalýn mý?

Yalýn ama böyle bir operasyon baþarýlý olamayacaksa, reel gerçekliði içine sindirmek de ABD’nin politik davranýþlarý arasýndadýr.

15 Temmuz Erdoðan’ýn bileðinin bükülemeyeceðini, arkasýnda bir millet bulunduðunu gösterdi.

Erdoðan Ortadoðu’da da kararlý gidiyor. Biz varýz, varýz, varýz, diyor Erdoðan. Bu da farklý bir ses.

Bükemediðin bileði öpeceksin. Öyle mi? ABD Erdoðan’ýn bileðini öpecek mi? Yoksa ondan, baþka bilek bükme hamleleri gelir mi? Bilinmez. Her þey mümkün.

Ama þu anýn reel gerçeði, Erdoðan ayakta, sýrtýný millete dayamanýn gücü ile ABD’ye sesleniyor:

- Gülen’i ver! Vermek için yargý sürecinin bitmesini gerekçe gösteriyorsan, gözaltýna al, tutukla. Kaçarsa sorumlu sensin!

ABD’nin alanýnýn daraldýðý bir gerçek.

Tutuklanýr mý, bakan Bozdað ABD’ye sunduðu gerekçelere iþaret edip ümitli konuþuyor.

Bakalým, gözaltý - tutuklama gerçekleþecek mi?

Sürecin akýþýný böyle özetledikten sonra, asýl soruya geçebiliriz:

- Acaba Gülen kaçar mý? Kanada’ya veya Belçika’ya?

Bence kaçmak asla bir çýkýþ yolu olmaz Gülen için. Kaçtýðý hiçbir yerde barýnmasý mümkün deðildir. Türkiye peþini býrakmaz. Her ülke için sorun olur. Öcalan gibi de olmaz Gülen’in kaçýþý. Ki Öcalan da üç sýçramada teslim edildi Türkiye’ye.

Bu deðerlendirmeyi Gülen de yapacaktýr. Kaçmak çýkýþ yolu dreðil.

Bu arada çok ilginç bir iddia, bir süre önce yayýnlanan ve Türkiye’de de bazý alýntýlarý haberleþtirilen 17 Ekim 2016 tarihli New Yorker dergisinde ortaya atýldý. Gariptir o bölüm yansýmadý Türkiye’ye. Oysa Gülen’in geleceði konusunda çok ilginç bir iddia idi o.

Bakýn ne diyor Dexter Filkins orada:

“Gülen hasta ve yaþlý, mücadeleyi daha uzun sürdürecek gibi görünmüyor. Son konuþmasýný dinlerken aklýma geçen seneki görüþmemiz geldi. Sonrasýnda hareketi daðýtýlmýþ, takipçileri kaçak durumda. Ona nasýl hatýrlanacaðýný sordum. Bana daha önce herhangi bir dini ya da politik liderden duymadýðým bir cevap verdi. “Bu size garip gelebilir ancak öldüðümde unutulmak istiyorum. Mezarýmýn nerede olduðu bilinmesin istiyorum. Yalnýzlýk içerisinde ölmek istiyorum. Ölümümden kimsenin farkýnda olmamasýný istiyorum, böylece de kimsenin cenaze namazýmý kýlmasýný istemiyorum. Kimsenin beni hatýrlamamasýný diliyorum.”

Ne dersiniz, Gülen ne yapacak? Mehdi falan filan dendi, ortadan kaybolup sýrra kadem basýp, “Mehdiyyi muntazar - Beklenen Mehdi” haline dönüþmek ister mi? Büyülenmeye teþne insanlarýn dünyasýnda?