Son yýllarda uyuþturucu baðýmlýlýðýnýn özellikle gençlerde arttýðýný biliyoruz. Uyuþturucu yaþý dokuz yaþýna kadar inmiþtir. Bu sarsýcý istatistik bizi bir an önce seferber olmamýz konusunda þiddetle uyarýyor. Uyuþturucuyu pazarlayan çevreler bunu bir sistematik dahilinde yapýyorlar. Önce hap ve esrara, sonra kademeli olarak daha aðýr uyuþturuculara alýþtýrýyorlar. Bu tezgahýn piyonlarý ise çoðu zaman içen yakýn arkadaþlar oluyor. Her zaman söylerim uyuþturucu kullanan herkes bir zaman sonra potansiyel bir uyuþturucu pazarlamacýsý haline geliyor.
Tuzaða nasýl düþürülüyorlar?
Gençlerin düþtüðü en büyük tuzak ‘ottur günahý yoktur’ tarzýnda olayýn yarý ironik algýlamalardýr. Bir müddet sonra kiþi buna inanmaya baþlýyor ve kendisini daha trajik bir hayatýn içinde bulabiliyor. Nitekim yapýlan araþtýrmalar esrar içmeye devam eden kiþilerin yüzde 83’ünün kokaine,yüzde 33’ünün de eroine müptela olduðunu ortaya koyuyor. Þimdi çok daha büyük bir bela var üzerimizde: Sentetik Eroin olarak adlandýrdýðýmýz Bonzai. Bu madde çocuklarý ve ergenleri düþünemez, okuyamaz ve hiçbirþeyden zevk alamaz hale getiriyor. Dozu arttýkça ölümle karþý karþýya getiriyor. Anne babalar uyanýk olmalý ve çocuklara sahip çýkmamalýlar.
Ne zaman þüphelenmeli?
-Hareketler tuhaflaþma, içe kapanma,
-Eve geç gelmelerin artmasý
-Hýrçýnlaþma, saldýrganlýk
-Aileyle paylaþýmýn azalmasý,
-Kötü arkadaþlar edinme
-Uyuþturucu tesirindeyken gereksiz yere gülmeler, korku ve panik hali gözlenebilir
-Bonzai içenlerde günün belli saatlerinde özellikle akþama doðru artan bir aþýrý gerginlik ve saldýrganlýk durumu göze çarpýyor
-Denge kaybý, gözlerde kýzarma, reflekslerin yavaþlamasý, unutkanlýk da görülebilir
-Dikkat ve konsantrasyonun bozulmasý
-Bazý kiþilerde paranoya gözlenebiliyor.
Bakanlýktan Bonzai ile mücadelede yol haritasý
Saðlýk Bakaný Mehmet Müezzinoðlu, son zamanlarda kullanýmý artan ‘Bonzai’ adlý uyuþturucu maddeyle mücadele konusunda yeni bir yol haritasý hazýrlandýðý söyledi. Türkiye’de özellikle gençler arasýnda kullanýmý artan ‘Bonzai’ adlý uyuþturucu maddeyle mücadele konusunda bilgi veren Müezzinoðlu, “Onunla ilgili dün içiþleri bakanýmýzla görüþtük. Ýçiþleri bakaný, aile sosyal politikalar bakaný, milli eðitim bakaný, saðlýk komisyon bakanýmýzla pazartesi günü bir araya gelip, yeni tedbirler olarak neler alabiliriz?’ onu deðerlendireceðiz. O deðerlendirmelerden sonra yol haritamýzý gözden geçirip, kamuoyuna deklare edeceðimiz bir yeni uygulamayý kararlaþtýracaðýz. Þu anda mevcut uygulamada, emniyete ve saðlýk camiasýna duyarlýlýk mesajýnýn dýþýnda yeni bir yol haritasý çalýþmasý inþallah pazartesiden sonra çýkacak” dedi.