Kademeli bağımlılık

Son yıllarda uyuşturucu bağımlılığının özellikle gençlerde arttığını biliyoruz. Uyuşturucu yaşı dokuz yaşına kadar inmiştir. Bu sarsıcı istatistik bizi bir an önce seferber olmamız konusunda şiddetle uyarıyor. Uyuşturucuyu pazarlayan çevreler bunu bir sistematik dahilinde yapıyorlar. Önce hap ve esrara, sonra kademeli olarak daha ağır uyuşturuculara alıştırıyorlar. Bu tezgahın piyonları ise çoğu zaman içen yakın arkadaşlar oluyor. Her zaman söylerim uyuşturucu kullanan herkes bir zaman sonra potansiyel bir uyuşturucu pazarlamacısı haline geliyor. 

Tuzağa nasıl düşürülüyorlar?

Gençlerin düştüğü en büyük tuzak ‘ottur günahı yoktur’ tarzında olayın yarı ironik algılamalardır. Bir müddet sonra kişi buna inanmaya başlıyor ve kendisini daha trajik bir hayatın içinde bulabiliyor. Nitekim yapılan araştırmalar esrar içmeye devam eden kişilerin yüzde 83’ünün kokaine,yüzde 33’ünün de eroine müptela olduğunu ortaya koyuyor. Şimdi çok daha büyük bir bela var üzerimizde: Sentetik Eroin olarak adlandırdığımız Bonzai. Bu madde çocukları ve ergenleri düşünemez, okuyamaz ve hiçbirşeyden zevk alamaz hale getiriyor. Dozu arttıkça ölümle karşı karşıya getiriyor. Anne babalar uyanık olmalı ve çocuklara sahip çıkmamalılar.

Ne zaman şüphelenmeli?

-Hareketler tuhaflaşma, içe kapanma,

-Eve geç gelmelerin artması

-Hırçınlaşma, saldırganlık

-Aileyle paylaşımın azalması,

-Kötü arkadaşlar edinme

-Uyuşturucu tesirindeyken gereksiz yere gülmeler, korku ve panik hali gözlenebilir

-Bonzai içenlerde günün belli saatlerinde özellikle akşama doğru artan bir aşırı gerginlik ve saldırganlık durumu göze çarpıyor

-Denge kaybı, gözlerde kızarma, reflekslerin yavaşlaması, unutkanlık da görülebilir

-Dikkat ve konsantrasyonun bozulması

-Bazı kişilerde paranoya gözlenebiliyor.

Bakanlıktan Bonzai ile mücadelede yol haritası

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son zamanlarda kullanımı artan ‘Bonzai’ adlı uyuşturucu maddeyle mücadele konusunda yeni bir yol haritası hazırlandığı söyledi. Türkiye’de özellikle gençler arasında kullanımı artan ‘Bonzai’ adlı uyuşturucu maddeyle mücadele konusunda bilgi veren Müezzinoğlu, “Onunla ilgili dün içişleri bakanımızla görüştük. İçişleri bakanı, aile sosyal politikalar bakanı, milli eğitim bakanı, sağlık komisyon bakanımızla pazartesi günü bir araya gelip, yeni tedbirler olarak neler alabiliriz?’ onu değerlendireceğiz. O değerlendirmelerden sonra yol haritamızı gözden geçirip, kamuoyuna deklare edeceğimiz bir yeni uygulamayı kararlaştıracağız. Şu anda mevcut uygulamada, emniyete ve sağlık camiasına duyarlılık mesajının dışında yeni bir yol haritası çalışması inşallah pazartesiden sonra çıkacak” dedi.