Market alýþveriþini saðlýk sorunlarýna göre yapmaya çalýþan tüketicilerin en büyük sýkýntýsý un. Bakýn DNA’sý bozuk un neler yapýyormuþ...
Tüketiciler için marketten mutfaða giden yol, karmaþýk bilgilerle dolu. Market alýþveriþini bu bilgi karmaþasý içinde yapmaya çalýþan, üstelik tercihlerini bir de saðlýk sorunlarýna göre belirleyen tüketici için en sýkýntýlý malzemelerden biri de un. Çünkü unsuz bir hayat, alýþkanlýklarýmýzý düþünürsek hiç de kolay deðil. Hatta gerçeklikten biraz uzak.
Bir þeyi boz, sonra düzelt. Dünya tarihi bozulup düzeltilen gýdalarla ve bilgilerle dolu. Tabii ne kadar düzeltilebilirse... Buðday bu konuda iyi bir örnek. Bizler yýllar önce mýsýrýn bertaraf edilen orjinal DNA’sýný konuþurken en yakýnýmýzda duran buðdayýn DNA’sýndan bihaberdik. Meðer insan müdahalesine ilk maruz kalan gýdaymýþ. Geç de olsa bunu öðrendik. Üstelik, yapýsý deðiþen buðdaydan elde edilen rafine beyaz unun, baðýþýklýk sistemini olumsuz etkilediðini de bilgilerimize ekledik. Hatta birçok insan bunu yaþayarak öðrendi. Genetiði deðiþtirilmiþ buðdayýn, hipoglisemi, çölyak gibi çaðýmýz hastalýklarýnýn var olma nedenindeki etkisini son dönemde uzmanlar da sýklýkla söylemeye baþladý. Kimimiz önlem almak için, kimimiz hayatýmýzýn ortasýna nur topu gibi doðan hipoglisemi veya çölyak hastalýðý için yeni bir beslenme þekline doðru yol aldýk.
ALTERNATÝF MELEZLER
Peki insanoðluna hayatta kalma mücadelesinde en büyük desteði veren buðdaya biz bunu neden yaptýk? Neden kendi ayaðýmýza sýktýk? Sofraya daha çok unlu mamül koyabilmek için mi? Giderek artan insan nüfusunu doyurabilmek için mi?
Sonuçlarý hesaplanmayan bu yolculuk için 1943’te düðmeye basýldý. Bugün gelinen noktada buðday için yapýlacak bir þey var mý bilmiyoruz. Genetiði deðiþtirilen türler için artýk yapýlacak bir þey yok sanýrým. Genetiði deðiþtirilmiþ buðdayýn ekim alaný korkutucu bir büyüklükte.
Þimdi elimizde saf olan ne kaldý onu bulmaya çalýþýyoruz. Arpa ve genetiði deðiþtirilmemiþ buðday cinslerini ýslah ederek Tritordeum gibi melez buðday cinsleri elde ediyor. Tritordeum, glütene duyarlý ve kalp, damar sorunlarý olanlar için iyi bir alternatif. Tritordeum’un bunun yanýnda inanýlmaz iki yararý daha var:Tritordeum insanlarý hem UV ýþýnlarýna, hem de uyuþturucu ve tütünün zararlarýna karþý koruyan maddeler ihtiva etmekte.
Bu gibi örnekler ileride hýzla artacak. Çünkü un meselesinde de tüketicilerde bir uyanýþ var. Yerel ve yapýsý bozulmamýþ tahýllar bulunmaya çalýþýlýyor. Türkiye’de de Siyez buðdayýný tanýmaya baþlamamýz ve talep edilmesi bu akýmýn bir sonucu. Bu tutkunun son keþfi de dünyanýn diðer ucundaki antik unlardan
Teff! Etiyopya kökenli bir buðday olan Teff, gluten içermediðinden glüten alerjisi olanlara, kilo almak istemeyen veya benim gibi þeker sorunu olanlar için de mükemmel bir alternatif.
Arpa ve genetiði deðiþtirilmemiþ buðday cinsleri ýslah edilerek Tritordeum gibi melez buðday cinsleri elde ediliyor.