Kadim þehir Hatay

Özü, sözü, kökü, geçmiþten geleceðe baðlarýyla medeniyetlerin köprüsü olmuþ bir coðrafya...

Yalnýz bir kelebek gibi açýk denizlerde kaybolmuþken kendimi ruhunda bulduðum kadim þehir HATAY.

Küçük masalsý evlerinde bir bardak ateþte demlenmiþ koyu, acý ve yoðun suvari kahvesinin tadý damaðýmda, dar ara sokaklarýnda karanlýðýnda aydýnlandýðým þehir...

Hatay’da gezi, inceleme ve ziyaretlerim esnasýnda Antakya Ticaret Odasý Baþkaný Hikmet Çinçin’i  Arsuz Hotel Yönetim Kurulu Baþkaný Suat Mýstýkoðlu ile ziyaret ettik.

Hikmet Çinçin, veriler ve rakamlarla enine boyuna Hatay’ýn turizmden ekonomisine, dýþ ticaretinden, Coðrafyasýna varana dek Antakya ATSO’nun bilgilerini benimle paylaþtý;

Hatay ili dünyanýn en eski yerleþim yerlerinden biridir. Yöredeki yerleþmelerin tarihi, yaþamý kolaylaþtýran ýlýman iklim koþullarý ve verimli topraklarýn varlýðý nedeniyle, ÝÖ 100.000’le baþlatýlan Orta Paleolitik Dönem’e kadar uzanmaktadýr. Hatay yöresini çekici kýlan ve tarihin her döneminde göçlere açýk olmasýný saðlayan bir baþka özellik de, Anadolu’yu Çukurova yoluyla Suriye-Filistin’e baðlayan yollarýn kavþak noktasýnda bulunmasýdýr. Ayrýca, Mezopotamya’dan Akdeniz’e çýkmak için kullanabilecek en uygun limanlar yine Hatay yöresindedir. Hatay, ülkemizin güneyinde, Ýskenderun körfezinin doðu kýyýlarýnda yer alýr. Batýdan Akdeniz, güney ve doðudan Suriye, kuzeybatýdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoðudan Gaziantep ile çevrilidir.

Hatay ilinin ekonomik hayatýna hakim sektörler; ticaret, tarým, sanayi, ulaþtýrma (nakliyecilik)  ve inþaat sanayidir. Hatay ilinde demir-çelik mamulleri, otomobil filtresi, tarým araç ve gereçleri ve tarýmsal ürünler baþta olmak üzere yaþ sebze ve meyve ile narenciye üretim ve ihracatý yoðun olarak yapýlmaktadýr.

TARÝHÝ VE TURÝSTÝK YERLER

Hatay’daki Tarihi ve Turistik Yerler þunlardýr: St. Pierre Kilisesi, St. Simon Stylite Manastýrý, Yayladaðý Barleam Manastýrý, Keldaðý Barleam Manastýrý, Habib-i Neccar Cami, Þeyh Ahmet Kuseyri Cami ve Türbesi, Sokullu Mehmet Paþa Külliyesi, Payas Sokullu Külliyesi, Ulu Cami, Demirkapý, Demirköprü, Koz Kalesi, Bakras Kalesi, Payas Kalesi, Mancýnýk Kalesi, Cin Kulesi, Darbýsak Kalesi, Cindi Hamamý, Saka Hamamý, Kurþunlu Han, Sokullu Haný, Habibi Neccar Daðý ve Tekkoz Kengerlidüz Tabiat Koruma Alaný, Reyhanlý Hamamat Kaplýcalarý, Erzin Baþlamýþ Kaplýcalarý ve Þifalý Sularý, Reyhanlý Hamamý, Kisecik Köyü Þifalý Suyu, Sarýseki Maðarasý, Hatay Arkeoloji Müzesi (Antakya Mozaik Müzesi), Aççana Örenyeri, Çevlik Örenyeri, Harbiye, Titus Kaya Tüneli, Tel Aççana, Kinet Höyük, Nekropoller, Ceylanlý, Ýmma, Tainat, Dor Mabedi, Su Kanallarý , (Memekli Köprü), uzun sahil þeritleri.

LEZZETLERÝYLE CAZÝBE MERKEZÝ

Hatay lezzetleriyle de cazibe merkezidir. Oruk, tepsi kebabý, sürk, biberli ekmek, mütebbel, humus, kömbe, “coðrafi iþaret tescil belgeli” Hatay künefesi lezzetlerin bazýlarý…

TURÝZMDE HEDEF ÝLK 5

Tarihi, kültürel mirasý ve iklimi ile turizmde önemli bir potansiyele sahip olan ve Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn 81 Ýl içinde “Marka Kent” olmaya aday gösterdiði 15 il arasýnda yer alan Hatay ilinin turizm sektöründen alacaðý payýn artýrýlmasý ve bu amaç doðrultusunda Hatay iline yatýrým yapmak isteyen kiþi ve kuruluþlar için bir yol haritasý oluþturmasý amacýyla; Hatay Ýl Turizm Stratejisi ve Eylem Planý; Hatay Valiliði, Doðu Akdeniz Kalkýnma Ajansý ve Ýl Kültür Turizm Müdürlüðü koordinasyonunda hazýrlanmýþtýr. Planla topyekün, entegre bir anlayýþla Hatay ili turizm sektörünün dönüþümünün saðlanmasý amaçlanmaktadýr. Bu eylem planýyla Hatay ilinin 2023 yýlý itibarýyla;

13.500 yatak kapasitesine, 1 milyon yerli ve yabancý ziyaretçi sayýsýna, yaklaþýk 600 milyon ABD Dolarý turizm gelirine, iþsizlikte 5 puan ilave düþüþe ulaþarak, Türkiye'nin 5. büyük turizm merkezi olmasý hedeflenmektedir.

Yerli/Yabacý Turist Sayýsý

2014 yýlý Kültür ve Turizm Bakanlýðý’nýn verilerine göre Türkiye’de belediye belgeli ve turizm iþletme belgeli tesislere gelen yerli ve yabancý ziyaretçilerin konaklama verilerini incelendiðinde, Antalya ili en çok ziyaretçi aðýrlayan il olmuþtur. Hatay ili ise 2014 yýlýnda yaklaþýk 410 bin ziyaretçi aðýrlamýþtýr.

Türkiye’de 2010 yýlýnda iþletme ve belediye belgeli tesislere gelen ziyaretçi sayýsý toplam yaklaþýk 53 milyon iken 2014 yýlýnda bu rakam 66 milyona yükselmiþtir. Ayný dönemde Hatay ilinde yaklaþýk 376 binden,  410 bine yükselmiþtir.

Hatay ilinde turizm iþletme belgeli 35 adet ve belediye belgeli 40 olmak üzere toplam 75 adet turistik tesis bulunmaktadýr. Hatay ilinde en fazla yabancý ziyaretçi Antakya ilçesine gelirken, benzer þekilde toplam ziyaretçi sayýsýnda da Antakya ilçesi ilk sýradadýr. Ýli ziyarete gelen turistlerin % 80’i yerli iken, % 20’si yabancý ziyaretçidir.