30 Mart Yerel Seçimleri baþka pek çok yönüyle olduðu gibi kadýn adaylarýyla da dikkat çekti.
Gelmiþ geçmiþ en çok kadýn belediye baþkan adayýnýn yarýþa girdiði ve yine en çok kadýn adayýn yarýþtan galip çýktýðý yerel seçim oldu. Google beni yanýltmadýysa 1930’dan bu yana yapýlmýþ olan 17 yerel seçimde toplam 79 kadýn belediye baþkaný seçilmiþ.
Erkeklerin sayýsýný bulmak için 30 binden 79’u çýkarýn lütfen.
Durumun vahameti ortada!
Siyasetin aman vermeyen ‘kayýt dýþý’ gündemine inat kadýn gazeteci-yazarlarýn bu konu üzerine eðilmesi gerektiðini düþünüyorum. Öncelikle kadýn baþkanlarýn haritasýna göz atalým.
3’ü büyükþehir olmak üzere 4 ilde kadýn belediye baþkanýmýz var.
Gülten Kýþanak’ý BDP Eþbaþkaný olarak tanýyoruz, Fatma Þahin’i de baþarýlý bakanlýk döneminden. Her ikisinin de çok baþarýlý belediye baþkanlýklarý yapacaðýna inanýyorum. Diðer iki kadýn belediye baþkaný için de baþarý diliyorum. Ýlçelerde sayý fazlalaþýyor.
BDP’den 22, Ak Parti ve CHP’den 5’er ve MHP’den 1 kadýn olmak üzere toplamda 33 belediyenin baþkaný kadýn.
2009’a göre sayý ikiye katladý.
Þimdilik “yetmez ama evet” diyebileceðimiz bir durum.
Mazbatalý kadýnlar
Öncelikle BDP’yi kadýn aday gösterme konusundaki cesaretinden dolayý tebrik etmek gerek. Hem sayýca hem de oransal olarak en çok kadýn baþkan BDP’nin. CHP ve AK Parti’den 5’er kadýn belediye baþkaný ipi göðüsledi. Alýnan il sayýsýyla kýyasladýðýmýzda þüphesiz CHP, AK Parti’ye göre daha fazla takdiri hak ediyor.
Baþbakan’ýn pozitif ayrýmcýlýk yaklaþýmýna sahip olduðu bilinmesine raðmen kadýn aday konusundaki bu çekince, AK Parti’nin seçimlere bir darbe giriþimini alt etme çabasý içinde girmiþ olmasýyla ilgili olduðunu söylenebilir.
Bundan ibaret olmayan bir yönü de var kuþkusuz. Bu konuyla yüzleþmek gerek.
Gerek dinin ataerkil yorumundan gerekse muhafazakar kadýn profillerin siyasette varolmasý önündeki baþörtüsü yasaðýnýn daha yeni yeni giderilmesinden ve tabii üst yapýdaki erkek egemenliðinden kaynaklanan iç içe geçmiþ onlarca sebep var, muhafazakar kesimim kadýn konusuna yaklaþýmýný þekillendiren. Bunlarý ayýklamak ve ötelemek zaman istiyor. Ama asýl önemlisi kadýnlara dair yol açýcý bir irade beyaný...
Eskiþehir’in Mihalgazi ilçesine yaþmaðýyla þalvarýyla belediye baþkaný seçilen Zeynep Akgün gibi, çocuk yaþta evlendirilen ve evliliði boyunca da þiddet gören Berivan Elif Kýlýç gibi yaþamlarý boyunca kadýn kimlikleriyle mücadele etmiþ kadýn baþkanlarýmýz var artýk. Bu çok deðerli ve umutlandýrýcý bir geliþme.
Dini-örfü alet etmeyin!
Ben AK Parti geleneðinin kadýnlarýn emekleri üzerinde yükseldiðini biliyorum. Göz önünde durmayan o kadýnlarýn çalýþmalarý olmasa bugünlere gelinmezdi. AK Parti’nin baþarýsýnda kadýn elinin, kadýn emeðinin ve partinin kadýnlarýn maðduriyetleri konusundaki duyarlýlýðýnýn etkisi var. Yeni seçilen Bingöl Belediye Baþkaný Yücel Barazaki ile Belediye Meclis Üyesi Nurten Ertuðrul’un yaþadýðý soruna da bu çerçevede bakmak gerek.
Nurten hanýmýn iddia ettiði gibi Baþkan “Dinen ve örfen uygun deðil. Kadýnlara üst düzey yönetimde yer verilmeyecek” demiþ ise bu en baþta Baþkan’ýn partisi ile uyumsuzluk içinde olduðunu gösteriyor. Dini ve örfü de kendi kiþisel yaklaþýmýna alet ediyor.
Kendi þahsi kanaati böyle de olabilir, ama belediye baþkanlýðý bir kamu görevidir ve bu görev kadýn ve erkeðe eþit haklar mesabesinde bakmasýný gerektirir. Baþkan’ýn bu tartýþma üzerine yaptýðý açýklama da kanaatimce sorunlu. “Bizim asýl muradýmýz siyaset yapmak, siyaset sahnesinde yer sahibi olmak, bir takým mevki ve makamlara kavuþmak olmamalýdýr” sözüyle Baþkan Barazaki, Nurten hanýmýn bir kadýn olarak mevki talep etmesini deðersizleþtiriyor. Oysa o makamlar siyaset için, hizmet etmek için ihdas edilmiþtir. Týpký belediye baþkanlýðý gibi...
Bu yüzden de bir kadýnýn görev talep etmesi eleþtirilecek deðil takdir edilecek bir durumdur. Bu vesileyle bütün kadýn belediye baþkanlarýna emeklerinin bereketleneceði bir 5 yýl diliyorum.