Kadınlar için ‘özel’ diyet

Çoğu kadın regl döneminde halsizlik, aşırı tatlı yeme isteği, kramplar ve ağrı gibi sorunlardan şikayet eder. Aslında  yapılacak basit bir diyetle bu süreci sorunsuz ve sağlıklı atlatmak mümkün.

Kadınların regl döneminde artan barsak sorunları, ağrılar, kramplar ve bitmek bilmez tatlı isteği. Çoğu kadın için kâbus gibi geçen ve her ay tekrarlanan bu periyotlarda çeşitli beslenme hilelerinin kullanılması adet döneminde verilen savaşı kadının kazanmasına destek olur. Eğer sizde periyotları ile başı belada olanlardan iseniz, bu makalenin içinde yer alan beslenme stratejilerini uygulayarak daha rahat geçecek ve kilo almadan bitecek periyotlara merhaba diyebilirsiniz. 

Ispanak, et ve pekmez yiyin

Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde yer alan demirin kullanılabilmesi için, bir miktar et veya tavuk veya balıkla birlikte tüketilmesi gereklidir. Bu nedenle koyu yeşil yapraklı sebzeler, et ürünleri ile birlikte etli sebze olarak pişirilebilir veya ızgara et yemeklerinin yanına bir miktar zeytinyağlı yemek de tüketilebilirsiniz.

Yumurta ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde yer alan demir mineralinin vücutta kullanılabilmesi için C vitamininin desteğine ihtiyaç vardır. Bu nedenle yumurta veya sebze yemeği tüketildiğinde yanında bir miktar karışık salata, söğüş yeşil biber, maydanoz, közlenmiş kırmızı biber gibi besinlerin yer alması veya taze sıkılmış meyve suyu içilmesi yararlı olacaktır.

Pekmez ve koyu renkli üzümler de demir minerali kaynağıdır. Günlük 1 yemek kaşığı pekmez veya 1 avuç koyu renkli üzüm tüketilmesi beslenmeye demir açısından destek sağlayacaktır. Çay açık ve limonlu olarak yemekten en az 45 dakika sonra içilmelidir.

Demir yetersizliği kan bulguları yardımı ile belirlenmiş ve doktorunuz demir desteği veya demir iğnesi kullanmanızı önermişse, lütfen doktorun talimatları doğrultusunda tedavinizi aksatmadan devam ettiriniz. Kimi demir desteklerinin iştah açtığına veya kabızlık yaptığına dair söylentiler çok fazlaysa da, bunların herhangi bir bilimsel dayanağı yoktur. Demir anemisi tespit edilen kişilerde, demir mineralinden zengin beslenme programının destek tedavi olduğunu, birincil tedaviyi aksatırsanız aneminin düzelmeyeceğini de unutmamalısınız.