Kadir Başkan’a zarar yazısı...

 

Devletler vatandaşlarını neden düzenli spora yönlendiriyorlar? Ekmekteki tuz oranları neden düşüyor ya da kepek oranları neden artıyor? Obezite neden mutlak engellenmesi gereken bir sorun?

Sigaraya karşı toplu mücadelenin sebebi ne? Gelişmiş tüm ülkeler vatandaşlarını daha sağlıklı olmaya teşvik ediyorlar da bunu niye yapıyorlar hiç düşündünüz mü? Sebep son derece rasyonel.

Hastalanan insanların devletlerin sosyal güvenlik sistemlerine getirdikleri yük son derece ağır da ondan. 
Bunu aklımızın bir köşesine yazıp devam edelim...

***

Son zamanlarda Belgrad Ormanı’na hiç gittiniz mi? Büyükşehir Belediyesi güvenliğinden, tertemiz tuvaletine harika bir iş çıkarıyor orada.

Koşu ve bisiklet parkurları İstanbul’da en rahat spor yapılabilecek alanların başında geliyor. Ancak işin bir püf noktası var ki mutlaka konuşmamız lazım. 

Belgrad Ormanı’na arabayla girişler iş günleri 6, cumartesi-pazar günleriyse 11 lira. Bakım, personel, masraflar yüksek ama acaba bir başka düzen mümkün mü? Mesela sadece sabah spor yapmaya gelenler için belirli bir saate kadar girişler ücretsiz ya da daha düşük olsa.

Mesela kış aylarında 08.00’e yaz aylarında 07.00’ye kadar uygulanabilir bu yazdığım.

Araya bedavacı piknikçiler karışıp bu hakkı suiistimal eder mi, olabilir. Ama daha fazla insanın spor yapmasıyla sağlanacak toplam fayda bu zarara oranla çok küçük kalır.

***

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Spor AŞ’ye ait tesislerde aslında bedava bir sürü hizmet sunuyor. Bir fazlasına daha gerek var mı diye düşünenler olabilir, ben de “neden olmasın?” diye cevap veririm.

Amaç daha fazla insana spor yaptırmak ve vatandaşların daha sağlıklı olmasını sağlamak değil mi? Parası olanlar bu önerime şiddetle karşı çıkacaklardır zira bu önerim kabul görürse Orman daha kalabalık olacak. Buna karşın daha fazla insan düzenli spor yapma imkanına kavuşacak.

Daha çok insan, ormanın ekolojik dengesine zarar verir mi? Yürüyen daha fazla insanın vereceği zarar, piknikte mangal yakanların vereceği zarardan çok daha az olur.

 İsterseniz bir gün Kurt Kapanı üzerinden Gümüşdere’ye ya da Habipler’den Kemerburgaz’a Pirinçci Köy üzerinden bir gidin, tüm yeşil alanlar pet ve plastik istilası altında.

***

Kadir Başkan spora önem verir, en büyük kanıt, bugün İstanbul’da yüzbinlerce insanın koşacak olması. O yüzden son derece rahat yazdım bu yazıyı.

Bir fazla kişiye daha spor yaptırabilmek ya da bir kişiyi daha düzenli spora teşvik etmek az buz başarı değildir.

Yazının başlığı Kadir Başkan’a zarar yazısı ama aslında sağlanacak toplam fayda kaybedilen paradan çok daha büyük olacaktır...