Kafama sýkar giderim

28 Þubat soruþturmasýnda sýra kuvvet komutanlarýna gelince, Fatih Altaylý, dünkü köþesinde bir dostuna atfen dönemin Genelkurmay Baþkaný Ýsmail Hakký Karadayý’nýn þu sözünü aktardý: “Eðer beni almaya gelirlerse kafama sýkarým.”

Bu söz, bize çok yabancý deðil.

Soruþturmanýn baþladýðý ilk andan itibaren Karadayý’nýn “kafama sýkarým” dediði yönünde sýkça iddialar dile getirilir oldu. Hatta geçtiðimiz günlerde katýldýðýmýz TV programýnda bir gazeteci dostumuz, ayný sözü tekrarladý.

Hatýrlar mýsýnýz bilmem, yaklaþýk 3 yýl önce katýldýðým 32. Gün Programý’nda Yalçýn Küçük, Ergenekon’un 1 Numarasý olarak Genelkurmay eski Baþkaný Hüseyin Kývrýkoðlu’nu iþaret etmiþ, soruþturmanýn 1 Numara’ya doðru gitmeye baþladýðýný görünce Kývrýkoðlu’nun bir yakýnýna “Eðer beni almaya gelirlerse kafama sýkarým” dediðini anlatmýþtý.

Bunlar birer þehir efsanesi mi veya sýkýþtýklarýnda baþvurduklarý son numara mý inanýn bilmiyorum.

Ama Genelkurmay Baþkanlarý’na atfen dile getirilen ve sanki Ahmet Kaya þarkýlarýna ilham kaynaðý olmuþçasýna “kafama sýkar giderim” türünden haberler, sadece bu kadarýyla sýnýrlý deðil.

Kenan Evren de yeni anayasa 12 Eylül 2010 günü yapýlan referandumda kabul edilirse “kafama sýkarým” demiþti.

Birinin 12 Eylül artýðý Anayasa ayýklanýrken, diðerinin Ergenekon deþifre edilirken, ötekinin 28 Þubat’la hesaplaþma yaþanýrken “kafama sýkarým” deme ihtiyacý duymasý karþýsýnda belki de bardaða dolu tarafýndan bakmak gerekir.

27 Mayýs askeri darbesinden sonra yeni cumhurbaþkaný seçilirken adaylýða soyunan Prof.Dr. Ali Fuat Baþgil’in kafasýna silah dayanmýþ “Aday olursan sýkarýz” denmiþti.

Bir dönem sivil siyasetin baþýna silah dayayýp sýkma tehdidinde bulunan iradenin, þimdi derin yapý ve cunta taifesiyle mücadele baþlayýnca namlunun ucunu kendi kafalarýna çevirmek zorunda kalmalarý, aslýnda Türkiye’nin 27 Mayýs’tan günümüze kat ettiði demokratik merhaleyi tanýmlamasý bakýmýndan dikkat çekicidir.

Nerden nereye...

Darbecilere tahliye yolu mu açýlýyor?

Bir süredir bu konuda özellikle sosyal medyada ciddi tartýþma var. CMK 250. Maddede deðiþiklik yapýlarak cezaevinde bulunan Ergenekon, Balyoz ve 28 Þubat sanýklarýnýn tahliye edileceði iddia ediliyor.

Tartýþmayý yeniden alevlendiren, Ulaþtýrma Bakaný Binali Yýldýrým’ýn “Bakanlar Kurulu’nda bu yönde karar aldýk, Adalet Bakanlýðý çalýþýyor” açýklamasýdýr.

Araþtýrdým, iþin özü þu: MÝT operasyonundan sonra Bakanlar Kurulu’nda CMK 250 ve 251. Maddeler ciddi þekilde tartýþýlýyor. Bazý savcýlarýn bu madde hükümlerini istismar ederek siyaset alanýný daraltmaya çalýþtýðýna dair bazý kaygýlar dile getiriliyor.

Yürütme ve yargý arasýndaki iliþkilerin çatýþmaya dönüþtürülmeden yeni bir formata sokulmasý konusunda irade oluþmaya baþlayýnca hukuki bir çalýþma baþlatýlmasý arzu ediliyor. Fakat bir maddede yapýlacak deðiþikliðin farklý komplikasyonlara yol açabileceði kaygýsý yeni düzenleme ihtiyacýnýn önündeki en büyük engeli oluþturuyor.

Yani, darbe davalarýný olumsuz etkileyecekse, yapýlacak düzenlemenin amaca hizmet etmeyeceði aþikar. O nedenle askýya alýnýyor.

Mevzunun baþýndan söz edip sonucundan haberdar etmezsek, yanlýþ anlamalara kapý aralanabiliyor.

Ancak meclis gündeminde bekleyen 3. Yargý paketi, darbe davalarýnda tahliye yolunu açacak þekilde deðiþtirilebilir mi, onu da ihtimal dahilinde görmüyorum.

10 yýldýr organize suç örgütleri ve darbeci taifeyle mücadeleyi sanki Fransýz hükümeti yapmýþ gibi davranýp iktidarý sürekli suç ittifakýnýn parçasý gibi göstermek, büyük haksýzlýktýr.

Böyle vekile böyle baþkan

CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu, dün konuþmasýnda Hazreti Ali’nin o meþhur “bana bir harf öðretenin 40 yýl kölesi olurum” deyiþiyle konuþmasýný süslerken bir Ýslam düþünürü diye söz etti.

Adýný mý bilmiyordu yoksa Hazreti Ali demeye mi utandý, belirsiz. Birileri “ne var bunda” diyebilir ama batýlý düþünürlerden isimleriyle söz edince burada bir bit yeniði olduðu þüphesine kapýlýyorsunuz.

Dün sabah TV8’e katýlan CHP’li Aylin Nazlýaka da hükümeti eleþtirirken Uludere olayýyla ilgili tek bir soruþturma açýlmadýðýný söyledi. Oysa Genelkurmay, Ýçiþleri, TBMM ve özel yetkili savcýlýðýn yürüttüðü 4 ayrý soruþturma ve inceleme var.

Temposunu düþük bulabilirsiniz, “yetersiz” diyebilirsiniz, ama var olan için “yok” diyemezsiniz.

Merak ettim araþtýrdým kim bu vekil diye. Ýki kez gündeme gelmiþ; birinde Ankaragücü formasý giymiþ diðerinde baþbakanýn kürtaj açýklamasýný eleþtirirken üreme organý üzerinden mesaj vermiþ.

Hepsi bu...

Diyor ki, çok soru önergesi verdim, çok kürsüye çýktým mecliste performansým yüksek. Danýþmanlarýn gazete haberlerinden hazýrladýðý soru önergelerini icraat olarak gören bu hanýmefendiye tavsiyem, üreme organý bekçiliðinden sýyýrýp arada bir okumasý, baþka uzuvlarý da keþfetmesidir.