Kafanýn içinde ses duyma nadir bir durum deðil. Muhtemelen toplumun %3-5’i kafanýn içinde ses duyma deneyimi yaþýyor. Bu ses duyma deneyimi oldukça rahatsýz edici olabilir ve kiþinin hayatýný önemli oranda etkileyebilir.
Normalde kafamýzýn içinden bir ses duymamamýz beklenir. Eðer kafa içinde sesler duyuyorsak bu durumun çok sayýda farklý gerekçesi olabilir. Bu seslerin anlamý konusunda; týp, psikiyatri, alternatif yaklaþýmlar, doðaüstü güçler (cin yaklaþýmý) vb. çoklu açýklamalar var.
Ýþitsel halüsinasyon her zaman akýl hastalýðý göstergesi mi?
Psikiyatride olmayan ve herkesin duymadýðý sesin duyulmasý “iþitsel halüsinasyon” olarak adlandýrýlýr. En yerleþik anlayýþta, iþitsel halüsinasyonlar daha çok psikotik bozukluklar dediðimiz, insan aklýný etkileyen hastalýklarýn bir parçasý olarak kabul edilir. Bu yaklaþým yanlýþ ve yetersiz. Kafada duyulan seslerin her zaman akýl hastalýðý olmadýðýný söylemek gerekir.
Ses duymanýn farklý nedenleri var
Çýnlama ve gürültü gibi sesler duymak daha çok kulak hastalýklarýnýn göstergesi olabilir. Benim sorun ettiðim ses duyma daha çok psikiyatrik / psikolojik deneyimler.
Kafa içinde ses duymak; þizofreni gibi akýl hastalýklarýnda, uyuþturucu madde kullanýmýnýn zehirlenme ve yoksunluk döneminde, çocukluk çaðýnda yaþanan zorluklara baðlý oluþan disosiyatif kimlik bozukluðunda görülebilir. Bazen de uykuya dalarken veya uyanýrken olabilir ki bu durum tamamen normal olarak kabul edilir.
Her iþitsel halüsinasyonun akýl hastalýðý belirtisi olarak yorumlanmasýna çoklu itirazlar var. Örneðin Ýngiltere’de ses duyan kiþilerin oluþturduðu bir dayanýþma topluluðu var. Bu topluluk, ses duymanýn akýl hastalýðý dýþýnda farklý nedenleri olabileceði tezi üzerine kurulu.
Muhakeme ses duymaktan farklý
Bazen zihin içi muhakeme yanlýþ olarak iþitsel halüsinasyon olarak kabul edilir. Meseleleri muhakeme etmek, farklý olasýlýk ve senaryolarý düþünmek tamamen normaldir ve iç ses olarak kabul edilemez.
Ýç ses, bir meseleyi düþünürken kendimize ait düþünme ve muhakemeden farklýdýr. Ýki ayrý kiþinin karþýlýklý diyaloðu gibidir. Genellikle de yýllardýr vardýr ve tüm gün boyunca devam eder.
Zihin bölünmesine baðlý iç konuþmalar oldukça yaygýn
Disosiyatif Kimlik Bozukluðu denilen, çocukluk dönemindeki zorluklara ve istismara baðlý zihnin bölünmesi durumunda iç konuþma sesi duymak oldukça yaygýn bir durum. Bu rahatsýzlýðý yaþayan kiþiler zihinlerinde kendileri ile konuþan sesler duyarlar. Bu sesler dýþarýdan kulaða gelen sesler þeklinde olmayýp, bir iç diyalog/iletiþim þeklindedir.
Ýç konuþma þizofreni hastalýðýnýn ses duymasýndan farklýdýr. Bu iç sesler, alter kiþiliklerin kendi aralarýnda konuþmalarý sonucunda açýða çýkar ve akýl hastalýðý belirtisi deðildir.
Ýç konuþmalar doðaüstü güç belirtisi deðildir
Zihin bölünmesine baðlý olan iç konuþmalar cin, melek ve þeytan gibi doðaüstü güçlerin etkisiyle ilgili deðildir. Terapi ile bölünmüþ zihnin bütünleþtirmesi sonucunda bu iç konuþmalar kaybolur.
Sonuç olarak; kafa içinde bir veya kendi aralarýnda konuþan sesler duymak en fazla “zihin bölünmesi” durumunda görülür. Bu hal bir akýl hastalýðý veya doðaüstü güç meselesi deðildir. Bu rahatsýzlýða özgü bir psikoterapi yöntemiyle tamamen düzelebilir.