Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Tüm Yazýlarý

Kafkaslarda istikrar bozulursa

Son yýllarýn en fazla dikkat merkezinin Orta Doðu olduðu normaldir. Çünkü yeni düzen kurgusu ve kaygýsý ile bereketli topraklarda, suyun ve zenginliklerin kaynaðý Orta Doðu’da “kimin nasýl bir denge kuracaðý” önem arz ediyor. ABD’nin, Ýkinci Dünya Savaþý sonrasý tek hegemon güç olarak sahneye çýkýþý ve þimdi geldiði gerçekler, þunu dedirtmekte bize! “Gücü zayýfladýkça, hegemonyasý eridikçe, yeni savaþ merkezleri oluþturmak ve kurulmaya evirilen yeni dünyada baþkalarýnýn devreye girmesini bypass etme peþinde.”

Büyük kaygý ve hegemonik güç dengesini korumak için, halen savaþ üstüne savaþ inþasý ile karþýmýza çýkmýþ durumda! 

Türkiye’nin doðal hinterlandý olan Kafkaslar ve özellikle Azerbaycan özelinden olaylarý dikkatle takip etmenin hayati bir durum haline geldiðini buradan yazmak istedim. 

Çünkü gidiþatýn yeni Kafkasya cephesi açma gayretleri ile süslendiðini görmemek elde deðildir. 

Rusya’nýn; Kafkasya’da Gürcistan’la durumu malum. Dikkat edersek, uzun zamandýr bu durumu derinden derine Azerbaycan ve Türkiye ile iliþki bozma gayreti de devrede. 

ABD’nin Karadeniz’den Rusya’yý ablukaya alma giriþimleri uzun zamandan beri masada. Zaten Ukrayna ile Rusya arasýndaki akýl almaz durumun esas gayesi bu, Karadeniz’deki Amerikan çýkarlarýna baðlý olduðunu unutmamak lazým. 

 

Yeni istikrarsýzlýk, yeni cephe, sokak hareketlenmeleri...

Kafkasya için arzu edilenin bu olduðu açýktýr. Rusya’yý; Kafkasya cephesi ile oyalamak, Türkiye’nin Doðu Akdeniz ve Suriye genelindeki durumunu sekteye uðratmak için Kafkasya’nýn ateþe verilme ihtimali, derin ve içinden çýkmasý mümkün olmayan yeni bir vaka olur! 

Amerika’nýn hangi güzergâhta ne yapmak istediðini iyi okumak þarttýr. Gürcistan’ýn içindeki farklý etnik yapýlar ve eyaletler sistemini, üniter devlet yapýsýna aykýrý olarak alttan alttan destekleyen, hatta Rusya’nýn iþgallerine de sessiz kalarak neredeyse gerçekleþmesini destekleyen de Batý ittifaký olduðunu unutmamak lazým. Neden mi? Küçük küçük parçalar halinde dünyayý yönetmek ve küçük devletleri bile eyaletlere bölüþtürmenin, þu anki Amerikan siyaset aklýnýn temelini oluþturduðu açýktýr. 

Azerbaycan için de, dolaylý hesaplarýn bu olduðunu gözlemlemek zor deðildir! 

Ülkeyi daha küçük parçalara bölüþtürmek için ise ya etnik ya da demokratik sloganlarýn devreye gireceðini pekiþtirme yolu inþa edilmekte. Bu durumda Ukrayna ve Gürcistan olaylarýný iyi okumak ve yeni kurguda nasýl bir yol haritasý ile hareket edeceklerini öngörmek mümkündür. 

Paþinyan’ýn ikide bir iþgal altýndaki Azerbaycan topraklarý olan Yukarý Karabað’a giderek, oradan provokatif beyanlar vermesi, halkýn sinir uçlarý ile oynamasý, açýktan yeni kurgunun parçasýdýr. Nasýl mý? Azerbaycan’ýn topraklarýnda halay çekmesi, oradan “burasý Ermenistan’a baðlanacak” demesi, açýk Batý provokasyonudur! Bu durumun, Ermenistan Baþkaný Paþinyan’ýn çok cesur olmasý ile alakasýnýn olmadýðýný ispat etmeye gerek bile yoktur. Azerbaycanlýlarýn sinir uçlarýný körüklemek, kendi yönetimiyle sokak dili ile konuþmak için, kan çýkmasý mümkün basit konudur. 

Sovyetler Birliði’nin çöküþü döneminde de aynen bu yapýldý. Toprak üstünde ve etnik kimlik üzerinden! Bu dalganýn, Rusya’nýn ilk çöküþünü oluþturduðunu unutmamak lazým. Þimdi yine ayný senaryo! Sadece aman dikkat! Azerbaycan istikrarsýzlaþýrsa, büyük felaketin baþlangýcý olur. Azerbaycan’ýn milli menfaatleri ve bölgesel dengeler, geriye dönüþü olmayan uçurumla karþýlaþýr. Devrimler deðil, akýlcý geçitlerle ve toplumun tüm katmanlarý ile konuþarak, anlaþarak gelecek inþasý, milli menfaatler için þarttýr.