Kahramanlar 2014 yýlýnda aramýza dönüyor

Terminatör, X Men, Hýzlý ve Öfkeli, Karayip Korsanlarý, Superman, Örümcek Adam, Batman  bu sene yeni versiyonlarýyla karþýmýza  çýkacak. Christopher Nolan imzalý Yýldýzlararasý ve Tom Cruise’un yer aldýðý Yarýnýn Sýnýrýnda, bilimkurgu severleri mutlu edecek.

Sinemanýn büyük ustalarýndan Alain Resnais, Sevmek, Ýçmek ve Þarký Söylemek filmiyle Altýn Ayý ödülü için yarýþacak.

Sinema açýsýndan film gibi bir yýl geçireceðiz... Vizyona girmesi planlanan ve festivallerde prömiyerlerini yapacak olan filmler þimdiden heyecan dalgalarý yaymaya baþladý. Beraberlerinde keyifli dakikalar kadar hararetli tartýþmalar da getirebilir. Hem dünyada hem Türkiye’de. Popüler sinema ise hep bildiðiniz gibi: Hýzlý ve Öfkeli’den, Karayip Korsanlarý’ndan, Maymunlar Cehennemi’nden, Transformers’tan X Men’e, güncellenmiþ ve üçlemelenmiþ Terminatör Genesis’e ve Recep Ývedik’e kadar onlarca devam filmi yýðýlacak önümüze. Süper kahramanlar Batman, Örümcek Adam, Superman, Kaptan Amerika, The Avengers bileþenleri de yoklamada “Burada!” diyor. Fantastik sinema kurulduðu tahttan inmeyecek: Bir yandan da tarihi ve mitleri birer aksiyona dönüþtürerek öte yandan gelecek kaygýsýyla kývrandýran bilimkurgu distopyalarý kurarak adrenalin yükseltecek.

Yýlýn sansasyonu elbette Lars von Trier’den. Antisemitik sözleri yüzünden Cannes Film Festivali’nde istenmeyen adam ilan edilen Danimarkalý sinemacýnýn Nymphomaniac’ýn (Nemfoman) filmi, yönetmen kurgusunu Berlin Film Festivali’nde gösterecek. Von Trier’i bunca yýlda biraz tanýdýysak, bir Pasolini olmadýðý ve herhangi bir tabu kýrmadýðý aþikar! 

Girizgahý Berlinale’den yaptýðýmýza göre önceliði sinema tarihinin en büyük ustalarýndan birine, Alain Resnais’ye verelim: Aimer, Boire et Chante/ Sevmek, Ýçmek ve Þarký Söylemek ile Altýn Ayý için yarýþacak. Bize ise ancak Ýstanbul Film Festivali’nde düþer, vizyon görmez herhalde. Ama George Clooney’nin II. Dünya Savaþý’nda sanat yapýtlarýný Nazilerden ve bombardýmandan korumaya çalýþan bir grup Amerikalý askerin macerasýný anlattýðý The Monuments Men/ Hazine Avcýlarý 21 Mart’ta sinemalarýmýzda.

Wes Anderson imzalý The Grand Budapest Hotel/ Büyük Budapeþte Oteli de Nisan’da çýkabilir vizyona. 

TÜRKLER DE ÝDDÝALI

Kutluð Ataman’ýn birçok kemikleþmiþ meseleye cesur yaklaþýmýyla ezber bozan, sürprizli filmi Kuzu/ The Lamb; zamanýmýzýn en etkili yönetmenlerinden Tsai Ming Liang’ýn son filmi olacaðýný ilan ettiði Xi You / Journey to the West (Batý’ya Yolculuk) yakýnda bütün programý açýklanacak olan Berlin Film Festivali’nden þimdilik hevesle beklediklerimiz.

Fatih Akýn’ýn baþrolünü Tahar Rahim’in üstlendiði The Cut adlý yeni filmini de çok merak ediyor ve Cannes Film Festivali’nde izleyeceðimizi tahmin ediyoruz. 

Nuri Bilge Ceylan’ýn Memento ve Arte ortaklýðýyla gerçekleþtirdiði Kýþ Uykusu’nu da Cannes’da göreceðiz büyük bir olasýlýkla. Kýþ Uykusu, Orta Anadolu’da genç eþi Nihal ve yeni boþanmýþ kýz kardeþi Necla ile birlikte küçük bir otel iþleten emekli oyuncu Aydýn’ýn kar her yeri kaplayýnca içine çöken ve gitme isteðini körükleyen sýkýntýsýný konu alýyor. 

Toronto Film Festivali’nde prömiyerini yapan Reha Erdem imzalý Þarký Söyleyen Kadýnlar’ý 21 Þubat’ta izleyeceðiz. Roma Film Festivali’nde prömiyerini yapan Tayfun Pirselimoðlu imzalý Ben O Deðilim’in vizyon tarihi henüz belli deðil. Muhtemelen yine Ýstanbul Film Festivali’nde izleriz.

Derviþ Zaim Devir’de mitolojiden, dinden ve gündemden oluþan çok katmanlý bir örneðini verdiði doða-insan iliþkisini yeni filmi Balýk’ta da ele alýyor. Bakalým hýrslý bir balýkçýnýn sýnýr tanýmadan avlanýrken doðaya ve çevresine verdiði zararý anlatan Balýk’ýn pullarý arasýna neler gizledi Zaim... Bu arada denizden çýkanlara dikkat edilmesi gerek. Godzilla’nýn yenilendiði yetmezmiþ gibi bir de denizden Amphybious/ Amfibik  çýkacak! 

Geçen yýlýn flaþ filmlerinden olup Türkiye’de ancak 2014’te izleyeceðimiz filmler sinemaseverleri hayli memnun edecektir: Spike Jonze, pek çok Batýlý eleþtirmenin gözdesi olan Her’de (O) organik dünyayla sanal dünya arasýnda sýkýþmýþ depresif bir yazarýn yalnýzlýðýný, yaratýcýlýk krizini ve aþkýný anlatýrken yine hýnzýrca bir çað sorgulamasý yapýyor. 14 Þubat’a denk geldi vizyon tarihi! 

Önümüzdeki hafta geçen yýlýn en müthiþ iki kadýn oyuncu performansýyla ayrýca önem kazanan iki Berlinale filmi birden çýkýyor: Altýn Ayý ödüllü Rumen film Pozitia Copilului/ Çocuk Pozu’nda Luminita Georghiu’yu, Þili yapýmý Gloria’da ise En Ýyi Kadýn Oyuncu Gümüþ Ayý ödülü kazanan Paulina Garcia’yý izlemeye doyamayacaðýz, filmlerin baþarýlarýnýn yaný sýra...

USTALAR AÐIRLIÐINI KOYDU

Paul Schrader’ýn The Canyons/ Þöhret Tepesi, Alexander Payne’in Nebraska’sý, Jim Jarmusch’un Only Lovers Left Alive/ Sadece Aþýklar Hayatta Kalýr’ý, Alexander McQueen’in 12 Years A Slave/ 12 Yýllýk Esaret’i, Martin Scorsese’nin The Wolf of Wall Street’i, David Fincher’ýn Gone Girl’ü,  Paul Haggis’in Third Person’ý, Woody Allen’ýn Magic in the Moonlight’ý yönetmenlerinin aðýrlýðýný taþýyor. 

Noah/ Nuh, dünyadaki canlýlarý ‘Büyük Tufan’dan kurtaran peygamberin öyküsünü, Pompeii yanardaðý altýnda kalan Roma Ýmparatorluðu’nun dekadan þehrini, Hercules ise mitolojideki en güçlü kahramanlardan birinin aþkýný ve mücadelelerini konu alan görkemli fantastik filmler olarak kitleleri çekecek.

300: Rise of An Empire tarihten gelen iddiasý; Hunger Games/ Açlýk Oyunlarý ise yeni bir mit yaratma hevesiyle bu kervana dýþarýdan asýlarak katýlacak.

Ýddialý bilimkurgu filmleri

Bilimkurgu kanadýnda çok cazip iþler göze çarpýyor. Christopher Nolan imzasýyla  daha çok parýldayan bir film Interstellar/ Yýldýzlararasý. Nolan, solucan delikleriyle zamanda yolculuðu anlatýyor.  Wachowski Biraderler insanýn baþka canlýlarýn yemeði olduðu bir düzeni tasarladýðý Jupiter Ascending/ Jüpiter Yükseliyor, Roger Christian’ýn biraz Alien filmini andýran Stranded’ý, artýk bilimkurgu starý olan Tom Cruise’un baþrolünde yer aldýðý Edge of Tomorrow/ Yarýnýn Sýnýrýnda, Ratatuy ile kalbimizi kazanan Brad Bird’ün sürprizi olan Tomorrowland ve Brezilya’nýn baþarýlý yönetmeni Jose Padilha’nýn Robocop’u, bilimkurgu yapýmlarý arasýnda göze çarpan filmler.