Kahvaltý yapmamak þiþmanlatýyor

Günün en önemli öðünü olan kahvaltýyý atlayanlarda insülin dengesi bozuluyor, obezite ve diyabet geliþiyor.

Kahvaltýnýn günün en önemli öðünü. Ancak araþtýrmalara bakýlýrsa güne kahvaltýyla baþlayanlarýn oraný yüzde 50’nin altýnda. Amerikalý Beslenme uzmanlarýnýn analizine göre  baþta kalsiyum, protein ve diyet lifi barýndýran kahvaltýyý düzenli yapmak obezite ve þeker hastalýðý riskini azaltýyor. 2001-2013 yýllarý arasýnda takip okul çaðý çocuklarýnda 6-11 yaþ grubundaki kýz çocuklarýnýn yüzde 13’ünün, erkeklerin ise yüzde 17’sinin düzenli kahvaltý yapmadýðý görülüyor. Ergen kýz ve erkeklerin ortalama yüzde 30’unun her gün kahvaltýyý kaçýrdýðý ve 15 yaþýndaki ergenlerin genelde kahvaltý yapmadýðý belirlendi. Çocuklarda kahvaltý yapmamanýn en önemli nedeninin anne-babalarýn düzenli kahvaltý yapmamasý, geç uyanarak okula geç kalma durumu gösterilirken, ergenlerin ise özellikle kýzlarda kilo vermek ya da kilo almamak için olduðu bildirildi. Toplumun genelinde kahvaltý yapmamanýn temel 2 nedeni var. Bunlardan ilki zaman yaratamamak, ikincisi ise yeterli bütçe ayýramamak.

Kalori dengesini bozuyor

Kahvaltý yapmayanlarýn günlük besin öðesi ihtiyaçlarýný düzenli olarak karþýlayamamaya baðlý olarak yorgunluk, dikkati toparlayamama, günlük çalýþma veriminde azalma ve saçlarda dökülmenin daha sýk gözlenmektedir. Kahvaltý yapanlarýn yapmayanlara göre günlük besin tüketimlerinin analizleri yapýldýðýnda; protein, kalsiyum, C vitamini, demir, çinko ve diyet lifi gibi önemli besin öðelerini daha fazla aldýklarý saptanmýþtýr. Kilo problemi olan kiþilerin kahvaltýyý atlayarak daha az öðün ve yemek yeme ile zayýflamaya çalýþmalarý yanlýþtýr. Çünkü kahvaltý atlayanlarýn kalori dengesinde bozukluk ortaya çýkar. Metabolizma kalori açýðýný kapatmak yerine daha fazla yemeye yönlenir. Son bilimsel bulgular; kahvaltý öðününü sýk atlayanlarda insülin direncinin geliþtiðini açýkça ortaya koymaktadýr.

Yoðurt yulaf ikilisi en saðlýklýsý

Vücutta karaciðeri yenileyen, kan þekerini hýzlý yükseltmeyen, doygunluk saðlayýcý ve yað depolarýnýn kolayca erimesini saðlayan kahvaltýnýn bol taze domates ve yeþillikler, az yaðlý süt, yumurta ve tam buðday ekmeðinden oluþmasýnýn doðruluðunu birçok araþtýrma doðrulamaktadýr. Diðer bir alternatif olarak da; taze meyve ile lezzetlendireceðiniz, az yaðlý süt veya yoðurda liften zengin badem ve fýndýk eklenmiþ yulaf veya þekersiz kahvaltýlýk gevrekleri yemenin saðlýðý koruyucu olduðu bildirilmektedir. Bu iki tip kahvaltýda vücut için zararlý olan tuz, þeker ve doymuþ yaðlarý az alýp daha fazla kaliteli protein, kalsiyum ve diyet lifi almýþ olursunuz.