Kahvaltı yapmamak şişmanlatıyor

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlayanlarda insülin dengesi bozuluyor, obezite ve diyabet gelişiyor.

Kahvaltının günün en önemli öğünü. Ancak araştırmalara bakılırsa güne kahvaltıyla başlayanların oranı yüzde 50’nin altında. Amerikalı Beslenme uzmanlarının analizine göre  başta kalsiyum, protein ve diyet lifi barındıran kahvaltıyı düzenli yapmak obezite ve şeker hastalığı riskini azaltıyor. 2001-2013 yılları arasında takip okul çağı çocuklarında 6-11 yaş grubundaki kız çocuklarının yüzde 13’ünün, erkeklerin ise yüzde 17’sinin düzenli kahvaltı yapmadığı görülüyor. Ergen kız ve erkeklerin ortalama yüzde 30’unun her gün kahvaltıyı kaçırdığı ve 15 yaşındaki ergenlerin genelde kahvaltı yapmadığı belirlendi. Çocuklarda kahvaltı yapmamanın en önemli nedeninin anne-babaların düzenli kahvaltı yapmaması, geç uyanarak okula geç kalma durumu gösterilirken, ergenlerin ise özellikle kızlarda kilo vermek ya da kilo almamak için olduğu bildirildi. Toplumun genelinde kahvaltı yapmamanın temel 2 nedeni var. Bunlardan ilki zaman yaratamamak, ikincisi ise yeterli bütçe ayıramamak.

Kalori dengesini bozuyor

Kahvaltı yapmayanların günlük besin öğesi ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılayamamaya bağlı olarak yorgunluk, dikkati toparlayamama, günlük çalışma veriminde azalma ve saçlarda dökülmenin daha sık gözlenmektedir. Kahvaltı yapanların yapmayanlara göre günlük besin tüketimlerinin analizleri yapıldığında; protein, kalsiyum, C vitamini, demir, çinko ve diyet lifi gibi önemli besin öğelerini daha fazla aldıkları saptanmıştır. Kilo problemi olan kişilerin kahvaltıyı atlayarak daha az öğün ve yemek yeme ile zayıflamaya çalışmaları yanlıştır. Çünkü kahvaltı atlayanların kalori dengesinde bozukluk ortaya çıkar. Metabolizma kalori açığını kapatmak yerine daha fazla yemeye yönlenir. Son bilimsel bulgular; kahvaltı öğününü sık atlayanlarda insülin direncinin geliştiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Yoğurt yulaf ikilisi en sağlıklısı

Vücutta karaciğeri yenileyen, kan şekerini hızlı yükseltmeyen, doygunluk sağlayıcı ve yağ depolarının kolayca erimesini sağlayan kahvaltının bol taze domates ve yeşillikler, az yağlı süt, yumurta ve tam buğday ekmeğinden oluşmasının doğruluğunu birçok araştırma doğrulamaktadır. Diğer bir alternatif olarak da; taze meyve ile lezzetlendireceğiniz, az yağlı süt veya yoğurda liften zengin badem ve fındık eklenmiş yulaf veya şekersiz kahvaltılık gevrekleri yemenin sağlığı koruyucu olduğu bildirilmektedir. Bu iki tip kahvaltıda vücut için zararlı olan tuz, şeker ve doymuş yağları az alıp daha fazla kaliteli protein, kalsiyum ve diyet lifi almış olursunuz.