Kahve falından sonra yeni trend atmosfer falı

İnsanlar, kavurucu sıcak yaz günlerinde ya da çok soğuk kış günlerinde kendilerini durgun hisseder. Oysa sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde daha enerjik duygular yoğunlaşır, herkesin iç dünyasında.

Hava ısındığında ve atmosferdeki nem miktarı arttığında çalışmak, işe konsantre olabilmek daha çok zorlaşır. Vücudun terinin buharlaşması da zorlaştığından, ısı stresi oluşur. Isı stresine maruz kalanlar aşırı halsiz, isteksiz, uyku isteği içinde olur; işlerini sürekli erteleme eğilimi içine girer. Ayrıca her türlü dış etkene ya da duruma geç reaksiyon verirler. Bütün günü uykuya hasret geçirdikten sonra gece uykuları kaçar. Böylece etraf sinirli, tedirgin ve huzursuz bireylerle doluverir.

BENİ BU HAVALAR MAHVETTİ

Siz mutsuz olduğunuzda havadaki nem miktarını kontrol etmiyorsunuz haliyle ama yapılan bilimsel çalışmalar bunu araştırmış ve bağıl nemle insan mutluluğu arasında ters orantı olduğu tespit edilmiş. Bağıl nem yüksek olduğunda, ısı stresi artmış ve insanlar mutsuzlaşmış. Araştırmalar aynı zamanda sıcak hava dalgalarının suç ve şiddet oranlarında artışa neden olduğunu belirlemiş.

Atmosfer falınız diyor ki önümüzde sizi bekleyen sıkıntılı günler var. Nedenini ise tahmin bile edemezsiniz: Soğuk hava!

Önümüzdeki günlerde sıkça yaşayacağımız soğuk hava dalgaları da insanın beyin sağlığını etkiliyor. Vücutta iştah, uyku, aktivite, vücut sıcaklığı, ruh hali gibi temel fonksiyonları kontrol eden beyindeki hipotalamus, güneşten gelen bol ışıkla uyarıldığından güneşli günlerde insanlar kendilerini daha iyi ve enerjik hissediyor. Hava bulutlanmaya başlayınca hipotalamus daha az uyarıldığından yavaşlıyor, insanların kendilerini depresif, yorgun, uyuşuk hissetmelerine sebep oluyor. Mevsime bağlı duygusal rahatsızlık yani kış sendromu işte tam olarak bu. Kışın daha uzun süre uyumamızın, daha yorgun ve daha mutsuz uyanmamız, daha çok gıda tüketmemizin ve daha agresifleşmemizin sebebi de...

KUVVETLİ RÜZGAR MUTSUZ EDİYOR

Güneş ışınlarıyla başlayan sarmal döngü mutsuzluk, bezginlik olarak geri dönüyor. Benzer şekilde rüzgarın da üzerimizde çok fazla olumsuz etkileri var. Özellikle kuvvetli rüzgar sesi insanların ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor. 

Kısacası yaşadığımız pek çok olayda, gösterdiğimiz reaksiyonlarda havanın etkisini yadsıyamayız. O nedenle hava koşullarının nasıl ilerlediğini bilmek bazen çok önemli olabiliyor. Özellikle de atmosferin değişkenlik skalasının fazla olduğu günlerde ilk önce hava durumuna bakın... Belki de güneş ışınlarıyla hallolabilir mutsuzluklar!