Kahve kokulu tuvaller

Cafegrafin tekniğiyle eserlerini yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu ressam ve tasarımcı Ebru Yolver, yaptığı çalışmalarıyla resim koleksiyonerlerinin, sanatseverlerin hatta kahve tiryakilerinin dikkatini çekiyor. Yurt içinde ve yurt dışında birçok sergi açan Yolver’le, yaptığı eserlerini ve cafegrafin tekniğini konuştuk.

- Resimle olan ilişkiniz nasıl başladı?

İlkokul öğretmenim yeteneğimi fark etmiş, sanatla ilgili bir şeyler yapmamı istemişti. Küçükken de özel günlerde aileme, arkadaşlarıma ya resim yapar ya da farklı bir tasarımda bir hediye verirdim. Bu alışkanlığımı hala da sürdürürüm.

- Kahveyle tablo yapmak aklınıza nasıl geldi?

Tasarımda, farklı anlatımlar ve malzemeler kullanmak çok önemli. Ben de farklı anlatımlara önem veriyorum. Daha doğrusu farklı arayışa ve denemelere yöneliyorum. Yine böyle bir süreçte kahveyle denemeler yapmaya başladım. Kahvenin renk geçişlerini ve dokusunu çok sevdim. 2001’den bu yana da kahveyi kullanarak çalışmalar yapıyorum.

- Bunlar içtiğimiz kahveler mi?

Evet hazır kahve çeşitleri, her çeşit kahve ve çekirdeklerini kullanıyorum. Hepsinin etkisi farklı tabii ama ben özellikle grenli olan kahvelerle çalışmayı çok seviyorum.

Kahveyle çalışmak keyif

- Peki cafegrafin tekniğinin uygulaması kolay mı?

Yıllardır uyguladığım bir yöntem olduğu için bana çok pratik geliyor. Akrilik, yağlı boya, suluboya gibi rahat kullanabildiğim bir malzeme haline geldi. Bir de çalışırken kahve kokusunu duymakta ayrı bir keyif veriyor.

- Sizden başka bu yöntemi kullanan ressam var mı?

2002 yılında Türkiye de ilk sergi açan ve tablolarda kullanan benim. Bildiğim kadarıyla cafegrafin tekniğiyle başka resim yapan yok. Ama Balzac yıllar önce kahveyle yazı yazmış. Uzak Doğu’da süslemelerde kullanılıyormuş. Çay ve kahve, kağıtları eskitmek için de kullanılıyor.

- Kahveden bizi şaşırtacak başka neler yapılıyor?

Değişik malzemeler ve anlatımlar kullanmaya devam ediliyor. Bunun sınırı ve sonu yok. Kahveyi bilmiyorum ama kırık camlardan, metal atıklardan, plastiklerden hatta kandan resim yapanlar var.

- Yakın zamanda yeni bir çalışmanız olacak mı?

Evet önümüzdeki aylarda yeni bir projem olacak. Bir kahve firmasıyla artwork çalışmaları yapacağız. Ayrıca kahve konsepti olan bir yurt dışı oteliyle de bir projemiz var.